anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

"początki zawsze najtrudniejsze"- moja galeria :)

adrianek274
Początkujący

"początki zawsze najtrudniejsze"- moja galeria :)

Jak w temacie. Proszę o pochwały i słowa krytyki :D

44 ODPOW. 44
adrianek274
Początkujący
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Z ostatnich trzech tylko 6 byłaby warta zatrzymania się nad nią na dłużej gdyby nie:
- jest nie ostre, prawdopodobnie wystarczyłoby je wyostrzyć po zmniejszeniu.
- drzewko po prawej zasłania domek który mógłby być ciekawym motywem.
- drzewa w centrum są ucięte
- po lewej coś osunąłeś i jest to widoczne :(
To chyba tyle ;)
Ćwicz dalej

adrianek274
Początkujący

Tak wiem, niestety tego drzewka nie dało się ominąć w kadrze.

Faktycznie po lewej stemplowałem dom :)

Będę wdzięczny jeśli naprowadzisz mnie trochę jak wyostrzyć zdjęcie.
Dodam że mam Photoshop Editor.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

No akurat to drzewko to dało się ominąć - wystarczyło podejść jakieś dwa metry dalej.

Creatoor
Początkujący

Mam pytanie dotyczące 6-ki (bo tylko w niej widzę jakiś sens). Co chciałeś pokazać na tym zdjęciu? Jak byś je zatytuował? A może to poprostu taki sobie pstryk. Potem sie wypowiem na jego temat.

adrianek274
Początkujący

Jako główny temat chciałem pokazać drogę, ale drogę która spotyka przeszkodę na końcu w postaci lasu i łamie się.

Creatoor
Początkujący

W porządku. To zacznijmy od tego, że niepotrzebnie umieściłeś w kadrze wszystko inne co z drogą nie ma nic wspólnego a odwraca uwagę i zaśmieca. Zobacz teraz poniżej (kadr pionowy) i powiedz szczerze czy ta droga podoba ci się? Czy jest to jakaś niezwykła, Twoja droga czy pierwsz lepsza droga na jakimś polu.

adrianek274
Początkujący

Ale chodziło mi właśnie o kadr poziomy, i żeby pokazać po bokach tej drogi te żółte "wyrośla".
Niepotrzebnie wkradło się tutaj drzewo i dom po prawej na górce ale na to nie miałem wpływu bo musiałbym przesunąć się i nie było bo takiego kadru jaki chciałem.

Creatoor
Początkujący

adrianek274 napisał(a):

Ale chodziło mi właśnie o kadr poziomy, i żeby pokazać po bokach tej drogi te żółte "wyrośla".
Niepotrzebnie wkradło się tutaj drzewo i dom po prawej na górce ale na to nie miałem wpływu bo musiałbym przesunąć się i nie było bo takiego kadru jaki chciałem.

No i właśnie tu masz problem. Chciałeś ale nie udało się, więc zostawiłeś tak jak jest. A to błąd. Jeśli nie zrobiłeś zdjęcia "tak jak chciałeś" i w efekcie nie osiągnąłeś celu, to chyba zdjecie się nie podoba nawet Tobie. To komu ma się podobać?
Wszyscy musimy pamiętać, że nawet nasza koncepcja (miałeś np. prawo zrobić zdjęcie w poziomie) podlega pewnym ogólnie przyjętym normom estetycznym.
To tak jak z malarstwem, malarz może malować co chce, ale czy to sprzeda to inna sprawa.
Ćwicz dalej.

adrianek274
Początkujący

Dzięki za wskazówki.
Ćwiczę dalej :)

Następne zdjęcia dopiero za tydzień.