Podziel się wrażeniami!
Witam
Po długiej nieobecności...
Po czasie poszukiwań, rozważań...
po kłótniach w sklepach fotograficznych i błaganiach o sprzedaż mojej wymarzonej alphy, musiałam odczekać aż kasa się uzbiera, nikt nie chciał dać na raty
No w każdym razie- kupiłam.
Jest to Alpha 500.
:):):)
w końcu
Na razie z 18-55 SAM, ale jakoś się sprawdza, później się zobaczy...
póki co nie żałuję.
W fotojokerze zrobili promocję na 1999 zł, jak to zobaczyłam, myślałam, że zniosę jajo, musiałam ją mieć!
w media markt też jest ta promocja w tej cenie.
Taniej na pewno bym nie spotkała,
w pewnym momencie o mały włos, niemalże, kupiłabym Nikona D5000....ale później mi przeszło na szczęście, bo tamten tej alphie nie dorównuje nawet cenowo jest droższy teraz.
Tak więc wrzucam jedno z pierwszych fotek z nowego lustra, reszta do wglądu w mojej galerii
Pozdrawiam wszystkich,a szczególnie tych, którzy byli za 500-tką i mnie wspierali.
I pozdrawiam Tadeusza, który na samym początku powiedział, że czuje, że wybór padnie na 500tkę z 18-55 SAM.
To człowiek wizjoner, słuchajcie się go
Ostatnie zdjęcie - nie za szaro
1 - niestety na nie kadrowanie mi tu nie pasuje, może lepiej wyglądałoby w kolorze?
2 - najlepsze z tego wrzutu, pdooba mi się tło i kadrowanie, b&w dodaje klimat
3 - jak dla mnie troszkę za ciasno, dobre światlo
4 - to także na nie , kadrowanie mi nie odpowiada, trochę płasko przez słaby kontrast i mam zwidy czy straszak na komary (czyt. wew. lampa) była użyta?
coolds napisał(a):
czy straszak na komary (czyt. wew. lampa) była użyta?
coolds napisał(a):
4 - to także na nie , kadrowanie mi nie odpowiada, trochę płasko przez słaby kontrast i mam zwidy czy straszak na komary (czyt. wew. lampa) była użyta?
mapasja napisał(a):
coolds napisał(a):
czy straszak na komary (czyt. wew. lampa) była użyta?
Kurcze, nie wiem....może i nie i dlatego takie bladawe....
31/32/33 - lecą zdjęcia na lewo i to bardzo
34 - przydałaby się mniejsza głębia ostrości, kadr z drugiej strony i na większej ogniskowej
35 - rozumiem zamysł, ale sztuczne kwiaty dekoracji to nic pięknego tego dnia
36 - raz, że coś Ci weszło w DolnymLewym rogu, dwa że zdjęcie jest ciemne okrutnie - suknia była biała, czy szara ?
37 - co to za smutasy ?
38 - jak ja nie lubię takiej ciemnej sepii.... o pozie się nie wypowiem, bo szkoda gadać
39 - znowu zamysł był dobry, gorzej z realizacją.
To byli klienci, znajomi, rodzina ? Byłaś ich głównym fotografem ?
ostatnie portretowe nie przypadły mi do gustu. Błysk to ciężki temat i trudno na początku nad nim zapanować. Trudniejszy jest jednak sam temat, czyli portrety - nie mniej jednak Rzymu od razu nie zbudowano - powodzenia
kris napisał(a):
To byli klienci, znajomi, rodzina ? Byłaś ich głównym fotografem ?
kris napisał(a):
nie mniej jednak Rzymu od razu nie zbudowano - powodzenia
...
Ja tylko o tych dziecięcych...
Po co na zdj. 15 ISO 3200? Jakość zdjęcia kiepska, w kadrze bałagan.
14 - obcięte nóżki, nieostre.
Spójrz na całą tą wrzutę chłodnym okiem i zastanów się które zdjęcie tak naprawdę Ci się podoba. Czy uważasz, że dobrze ogarnęłaś temat czy może jednak poległaś?
No bo tak:
5 - jeszcze obleci chociaż szału nie ma
6 - coś jakby Freddy nie do końca ostry
7 - obcięte stopy!
8 - najgorsze z koncertowych - obcięta pani w kolanach, krzywo, nieostro no i mina jakby...no nieważne
9 - typowe zdjęcie do portalu społecznościowego - być może dla tych afro-pań ma jakąś wartość ale dla nas żadnej
10 - nieostro - z takim czasem miało prawo się nie udać, dodatkowo mogłaś wykadrować tak żeby nie było widać tych dodatkowych sznurków z lewej i prawej
11 - ot, starszy pan na rowerze, na plus to, że jako jedyne ze wszystkich jest ostre
12 i 13 - nic pozytywnego o tych zdjęciach nie można napisać, obydwa wyglądają tak jakbyś przypadkiem nacisnęła spust migawki
14 - obcięta nóżka, koszmarne wręcz "tło", za dużo prawej strony i zgadnij co...? nieostre!
15 - właściwie to samo co wyżej tylko, że tu dwie nóżki obcięte
Pzdr
nieostre, bo po zmniejszeniu takie wychodzą. dla przykładu pan na rowerze byl tylko przyciety, zmniejszylam zdjecie minimalnie, wiec widac roznice.
no dobrze, robilam te zdjecia po to zeby sie wyprobowac, dzieki za komentarze, okazuje sie ze sporo przede mna.
co do 10- nie dalo sie podejsc blizej, zeby wykadrowac bez sznurkow po bokach (stalam najblizej jak sie dalo, tuz przed trampolina), a moj standardowy kit nie dal rady nic już zblizyc.moglam te sznurki zamazac tez, ale czy dobrze bym wtedy zrobila?