Podziel się wrażeniami!
Witam
Po długiej nieobecności...
Po czasie poszukiwań, rozważań...
po kłótniach w sklepach fotograficznych i błaganiach o sprzedaż mojej wymarzonej alphy, musiałam odczekać aż kasa się uzbiera, nikt nie chciał dać na raty
No w każdym razie- kupiłam.
Jest to Alpha 500.
:):):)
w końcu
Na razie z 18-55 SAM, ale jakoś się sprawdza, później się zobaczy...
póki co nie żałuję.
W fotojokerze zrobili promocję na 1999 zł, jak to zobaczyłam, myślałam, że zniosę jajo, musiałam ją mieć!
w media markt też jest ta promocja w tej cenie.
Taniej na pewno bym nie spotkała,
w pewnym momencie o mały włos, niemalże, kupiłabym Nikona D5000....ale później mi przeszło na szczęście, bo tamten tej alphie nie dorównuje nawet cenowo jest droższy teraz.
Tak więc wrzucam jedno z pierwszych fotek z nowego lustra, reszta do wglądu w mojej galerii
Pozdrawiam wszystkich,a szczególnie tych, którzy byli za 500-tką i mnie wspierali.
I pozdrawiam Tadeusza, który na samym początku powiedział, że czuje, że wybór padnie na 500tkę z 18-55 SAM.
To człowiek wizjoner, słuchajcie się go
To akurat jest normalne, dlatego trzeba zawsze pamiętać o tym, żeby po zmniejszeniu zawsze wyostrzyć ponownie zdjęcia. Jednak nieostrość na twoich zdjęciach wynika zupełnie z czegoś innego - głownie ze źle dobranego czasu.mapasja napisał(a):
nieostre, bo po zmniejszeniu takie wychodzą. dla przykładu pan na rowerze byl tylko przyciety, zmniejszylam zdjecie minimalnie, wiec widac roznice.
Mogłaś przyciąć podczas obróbki.mapasja napisał(a):
co do 10- nie dalo sie podejsc blizej, zeby wykadrowac bez sznurkow po bokach (stalam najblizej jak sie dalo, tuz przed trampolina), a moj standardowy kit nie dal rady nic już zblizyc.moglam te sznurki zamazac tez, ale czy dobrze bym wtedy zrobila?
A mnie się ten ostatni kiciuś bardzo podoba
Kiciuś jest taki... op-artowski Też mi się podoba.
Jeszcze chłopak strzelający bańkami: Z powodu wysokiego ISO masz zbyt małą przysłonę i przez to za duża GO, widać, że pozuje - w czasie zabawy, winien patrzeć gdzie mu bańki lecą a nie w obiektyw . Obcięte nogi? to nie wada, to plan "amerykański" tylko, że go (chłpca) prawie nie widać na tle barwnych straganów (GO - tu spokojnie mogłaś dać największą przysłonę, jaką masz (dla F=55mm - f/5,6, przy kicie).
A euro-bungee - cóż, jak chciałaś tak wykadrować, to sznurki możesz spokojne wystemplować, żeby nie zakłócały odbioru.
I koniecznie, po zmniejszeniu trzeba wyostrzyć. Ale z umiarem!
Może tu będą jakieś pozytywy .... ?
widać ulubiony kolor
która wersja lepsza? kolor czy czarno- białe?
To nie czarno-białe, tylko jakaś sepia i do tego źle skonwertowana - ramię zupełnie przepalone, chyba za bardzo kontrastem pojechałaś...
Tak więc tu - kolor lepszy
A w ogóle z 3 ostatnich, najlepsze to na rowerze
Dwa ostatnie bardzo ładne! Co prawda kolor lepszy ale ogólnie jest ok! Dla mnie to na rowerze takie troche dziwne jak z reklamy jakiejs niszowej wody mineralnej! Ogólnie jak dla mnie to spoko:)
A te?
23 nie robiłbym tak centralnie, ale i tak mi się podobają