Podziel się wrażeniami!
Po wczorajszej rejestracji pokażę pierwsze zdjęcia;
A850 plus sigma 105 makro.
Wrzosy.
Witam
Zdjęcia 4/5/6/7 bardzo ładne
Jest co oglądać i jest czego się uczyć
Pozdrawiam
10zer napisał(a):
Może prymitywnie to zabrzmi ale poprostu nie komentuję u nikogo w galerii takich zdjęć, i nie chodzi mi o parametry w jakich było dane foto wykonane.
Poprostu nie komentuje i tyle.
10zer napisał(a):
Szum napisał(a):
no u mnie też nie ma, ale nie za bardzo rozumiem dlaczego nie chcesz komentować zdjęć jak nie ma exifa ?
Może prymitywnie to zabrzmi ale poprostu nie komentuję u nikogo w galerii takich zdjęć, i nie chodzi mi o parametry w jakich było dane foto wykonane.
Tomek69N napisał(a):
10zer napisał(a):
Bezsens.
Ponieważ to ja zacząłem tutaj o exifach, pozwolę sobie wytłumaczyć...
Na początek dygresja: zgadzam się, że bezsensowne jest ignorowanie galerii z powodu braku exifów, szczególnie jeśli zdjęcia są godne uwagi. Ale mamy demokrację...
Dlaczego uważam, że exify są przydatne?
Pierwszy przypadek. Zdjęcia co najmniej dobre. Często pojawiają się wątki: jak to jest zrobione? Albo: jak ustawić nastawienia aparatu w takich a takich waunkach? I tu exif może być przydatny, jako "pomoc naukowa". Nastawienia i porę dnia widać (jednak umiejętności to nie zastąpi i tak).
Drugi przypadek. Zdjęcia słabe. Tu exif przydatny jest dla oglądających z odwrotnej przyczyny: aby łatwiej było pomóc, bez "gdybania" - na podstawie exifa można pewne rzeczy odrzucić a innych być pewnym - i właściwie doradzić..
I właściwie tyle w temacie. Uważam, że zamieszczenie exifów (lub ich nie kasowanie) jest korzystne dla obu stron, ale nie jest powodem do ignorowania takiej galerii.
Pozdrawiam
EDIT.
Oczywiście, równie bezsensowne jest komentowanie w stylu: po co dałeś ISO 800, jak mogłeś 400, chociaż zdjęciu nic nie brakuje, a do tego autor nie jest zupełnie początkujący
Lajam napisał(a):
Tomek ma rację bezsens.
Szczególnie, że to jest bardzo ciekawa galeria.
No ale widać niektórych exif bardziej ekscytuje niż kompozycja, światło itp...bo można się przyczepić dlaczego np. ISO 400 a nie 200 i tak dalej....
10zer napisał(a):
nie chodzi mi o parametry w jakich było dane foto wykonane.
pablo duch, Tadeusz, Deviant, gegra 71, martha, Brodziu666, kasper, 10zer, szum, kuraq, Bertone, Tomek69, Lajam dziękuję za wizytę i pozostawienie słowa i cieszę się, że zdjecia sie podobają
Odnośnie tych exifów, to nie jest jakaś tajemnica, po prostu obrabiając korzystam z photoshopa elementsa i zapisując w opcji "zapisz dla internetu" exify są ucinane. Na innych forach jeśli ktoś chciał wiedzieć co i jak, mnie pytał i odpowiadałem po sprawdzeniu.
Generalnie takie zdjęcia robi się mniej więcej na stałych wartościach. Obiektyw się przymyka (przy wrzosach pełna dziura), niskie iso, korekcję robi się na bieżąco, wstępne podniesienie lustra, statyw itp. zmienia się szczegóły. A i tak najważniejsze jest znaleźć dobre światło i ciekawy kadr.
A co jeszcze ciekawe, czego wprawdzie na większości z tych zdjeć nie ma, ale exif nie pokaże czy i jakie były stosowane filtry, a to jest ważniejsze niż to czy przysłona była f 11, czy f 16. Dlatego do exifów nie przywiązuje specjalnej wagi. Ale może czasem specjalnie dla kolegi postaram sie coś inaczej zmniejszyć, by był i exif .
Załącze przykładowy exif zdjęcia nr 5. Godzina zrobienia i rok są tylko źle ustawione. 3 lipiec się zgadza.
10zer napisał(a):
bez exifów nie wystawiam komentarzy
Bertone napisał(a):
10zer napisał(a):
bez exifów nie wystawiam komentarzy
Czyli nie ma exifa to nie komentujesz tak ? ... a ja znalazłem galerię w której komentujesz zdjęcia bez exifów
Roby napisał(a):
na większości z tych zdjeć nie ma, ale exif nie pokaże czy i jakie były stosowane filtry, a to jest ważniejsze niż to czy przysłona była f 11, czy f 16.
Bardzo ładne zdjęcia
1, 2 i 3 takie spokojne kolory
Za to zdjęcia od 4 do 7 - rewelka