anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sg_cezar dzieciowo - panienka z okienka;)

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

sg_cezar dzieciowo - panienka z okienka;)

Mam okazję potestować przez jakiś czas "czerwony system" i oto efekty:

100 ODPOW. 100
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

to jest częsty błąd - śmigiełka, które nie są "Rozmyte" sprawiają wrażenie zepsutych lub jakby te samoloty były modelami, które wiszą na sznurku 8-)
o centralności nie wspomnę, ale faktycznie - nie przyłożyłeś się do kadrów. Bo po 4 zdjęciu robi się nudno :c6

.cezar.
Początkujący

Uważam, że zdjęcia powinny bronić się same, bo jeżeli autor zaczyna to robić, to znaczy że poległ w temacie. W związku z tym, iż uważam że nie poległem to będę "trochę bronić".

sadam napisał(a):

A przy Redbulach wydłużyłbym czas

Ciekawy jestem jakbyś to zrobił? Pytam zupełnie poważnie, bo sprawa (przynajmniej dla mnie) nie jest do końca taka prosta. W każdej fazie lotu śmigła kręcą się z różną prędkością i trzeba niemałej wiedzy i doświadczenia żeby wiedzieć jakie te prędkości w danej fazie są. Poza tym taki pokaz jest szalenie dynamiczny i fazy lotu zmieniają się dosyć szybko i niespodziewanie. Należałoby zmieniać parametry "na bieżąco" biorąc pod uwagę wszystkie zmienne. Nie mówię, że się nie da, ale ja nie potrafię. Ustawiłem więc jeden czas i na zdjęciach mam śmigła zamrożone i rozmazane ale na żadnym ich nie straciłem - tak by się stało gdyby czas był za długi. Więc jeżeli masz pomysł jak się do tego zabrać następnym razem to chętnie poczytam a jeżeli nie to zastanów się czy będąc na moim miejscu "przy Redbulach wydłużyłbyś czas".

kris napisał(a):

o centralności nie wspomnę, ale faktycznie - nie przyłożyłeś się do kadrów. Bo po 4 zdjęciu robi się nudno

Faktycznie 2-3 zdjęcia w tym zestawieniu można by wykadrować inaczej. Co do reszty to mam wątpliwości czy "upychanie" samolotów na siłę w mocnych punktach zdecydowanie wpłynęłoby na ich odbiór. Niektórych też nie da się w mojej opinii pokazać inaczej niż centralnie ze względu na rozmiary obiektu, który musi mieć trochę przestrzeni za i przed. Reasumując nie wiem czy byłoby mniej nudno gdyby samoloty były mniej centralnie - być może samotny samolot na tle pustego nieba przy którymś zdjęciu przestaje być ciekawy...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Ciekawy jestem jakbyś to zrobił?

iso100
większa wartość "f"
a jeśli to nie pomoże, to filtr szary się przyda :c20

czas rzędu 1/30-1/50 chyba byłby okej, a może i 1/125 dałby radę. Nie znam się ta "cyferkach", ale wiem, że nad tym można zapanować podczas robienia zdjęć - od czegoś w końcu jest ta "cyfra" i możliwość zobaczenia zdjęcia od razu :c20

Co do reszty to mam wątpliwości czy "upychanie" samolotów na siłę w mocnych punktach zdecydowanie wpłynęłoby na ich odbiór.

nawet nie musi być w mocnych punktach, ot przydałoby się byś w tym "secie" wrzucił różne kadry, urozmaicone. Ja wiem, że dla Ciebie jako fotografa każde zdjęcie jest inne, ale widza już niekoniecznie. Dla widza zmienia się jedynie model fruwadła i chmurki na niebie :c20

zobacz jak fotografuje fruwaje tompac - można się od niego wiele nauczyć :smileythumbsup:

.cezar.
Początkujący

kris napisał(a):

Cytuj:

iso100
większa wartość "f"

czas rzędu 1/30-1/50 chyba byłby okej, a może i 1/125 dałby radę. Nie znam się ta "cyferkach", ale wiem, że nad tym można zapanować podczas robienia zdjęć - od czegoś w końcu jest ta "cyfra" i możliwość zobaczenia zdjęcia od razu :c20

To akurat wiem :) Miałem na myśli coś innego. Jak zapanować nad śmigłami kiedy te, podczas jednego pokazu, co chwilę kręcą się z różnymi prędkościami? Wiem, że trzeba "na bieżąco" zmieniać czasy, ale do tego potrzebna jest wiedza kiedy śmigło przyspiesza a kiedy zwalnia. Do tego dochodzi minimalna znajomość charakterystyki pokazów aby móc spodziewać się jakiegoś konkretnego układu lub figury. W rajdach jest prościej zakręt-prosta, zakręt-prosta ew. zakręt-dzwon :D

kris napisał(a):

Dla widza zmienia się jedynie model fruwadła i chmurki na niebie :c20

Ale w sumie tak właśnie jest - nawet w pewnym momencie chmurek zabrakło :( Myślę, że zbyt duży set wrzuciłem przez co stał się trochę nudnawy.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Miałem na myśli coś innego. Jak zapanować nad śmigłami kiedy te, podczas jednego pokazu, co chwilę kręcą się z różnymi prędkościami? Wiem, że trzeba "na bieżąco" zmieniać czasy, ale do tego potrzebna jest wiedza kiedy śmigło przyspiesza a kiedy zwalnia. Do tego dochodzi minimalna znajomość charakterystyki pokazów aby móc spodziewać się jakiegoś konkretnego układu lub figury. W rajdach jest prościej zakręt-prosta, zakręt-prosta ew. zakręt-dzwon :D

na pokazach lotniczych byłem tylko raz - AirShowRadom 2009
i wiem,że trzeba kombinować z kadrami, z ustawieniami - szukać złotego środka. Co innnego jak ktoś jest setny raz i wszystkie ustawienia zna z wyprzedzeniem do 1 godziny - taka osoba sobie może pozwolić na cykanie bez sprawdzania efektów

Myślę, że zbyt duży set wrzuciłem przez co stał się trochę nudnawy.

myślę podobnie

mam nadzieję, że nie odbierasz krytyki jako atak - dobrze jest wyciągnąć wnioski na "zaś" :smileythumbsup:

tompacan
Nowicjusz

W każdej fazie lotu śmigła kręcą się z różną prędkością

Może przy lądowaniu miałoby to i znaczenie ale przy takich grupowych akrobacjach już nie, bo tu jest już dość "mocno".

kris napisał(a):

iso100
większa wartość "f"

Jestem ciekawy po co ktos kiedyś wymyślił preselekcje czasu ;)

kris napisał(a):

czas rzędu 1/30-1/50 chyba byłby okej, a może i 1/125 dałby radę.

Samoloty sportowe to czasy rzędu 1/300s +/-1/3EV, 1/200s to już niezły hardcor ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tompac napisał(a):

Jestem ciekawy po co ktos kiedyś wymyślił preselekcje czasu ;)

aaaaaaa, to czyli jednak się na coś ta literka "S" się przydaje :smileymrgreen:
:c20

tompac napisał(a):

Samoloty sportowe to czasy rzędu 1/300s +/-1/3EV, 1/200s to już niezły hardcor ;)

o to chodziło - konkretne wartości z doświadczenia, bo ja to laik w pełnym krasie

gegra71
Poszukiwacz

Latadełka mi osobiście się podobają chodź nie sposób nie przyznać racji Sadamowi i Krisowi.
Niestety nie jest to takie proste focenie takich dynamicznych pokazów tym bardziej jak się to robi pierwszy raz sam się o tym boleśnie przekonałem w zeszłym roku w Radomiu :( a i tak miałem lepiej, bo na bieżąco korzystałem z wiedzy i doświadczenia kilku klubowiczów, dla których nie były to pierwsze pokazy.

sadam_
Użytkownik

Lepiej niż tompac bym tego nie ujął, a właśnie to miałem na myśli.

.cezar.
Początkujący

kris napisał(a):

mam nadzieję, że nie odbierasz krytyki jako atak - dobrze jest wyciągnąć wnioski na "zaś" :thumbsup:

Nigdy nie odbieram krytyki jako atak i mam nadzieję, że inni nie odbierają tak mojej, sporadycznej, krytyki. Dzięki takim dyskusjom zyskuję dużo więcej niż z komentarzy typu "fajne fotki :smileythumbsup: "

tompac napisał(a):

sg_cezar napisał(a):
W każdej fazie lotu śmigła kręcą się z różną prędkością

Może przy lądowaniu miałoby to i znaczenie ale przy takich grupowych akrobacjach już nie, bo tu jest już dość "mocno".

Taki wniosek wyciągnąłem dlatego, bo na kilkunastu ujęciach Redbull-i wykonanych z jednym i tym samym czasem śmigła są w różnym "stadium rozmazania". Stąd wydawało mi się, że podczas ewolucji prędkości obrotu śmigieł są różne - tak wynikało ze zdjęć.

gegra71 napisał(a):

Niestety nie jest to takie proste focenie takich dynamicznych pokazów tym bardziej jak się to robi pierwszy raz

Proste nie jest, co racja to racja - to mój drugi pokaz w życiu i jestem o niebo bardziej zadowolony niż z tego pierwszego. :)

sadam napisał(a):

Lepiej niż tompac bym tego nie ujął, a właśnie to miałem na myśli.

Niech Ci będzie...
Pzdr