Podziel się wrażeniami!
Witam, zgodnie z zasadami - sprzęt sony only.
I człowiek.
o, Ikonowicz he he he to on jeszcze żyje ... to jest świr dopiero... foty +
o, Ikonowicz he he he to on jeszcze żyje ... to jest świr dopiero... foty +
Proponuję na tym zakończyć tematy polityczne.
Skupmy się na fotografii.
Pytanie mam o te przeróbki A200 - w jaki sposób usunąłeś filtr z przed matrycy? Czytałem, że filtr w alfach jest przyklejany bezpośrednio do matrycy dlatego się zastanawiam jak to zostało zrobione.
Z zamontowanym filtrem ekspozycja się znacznie wydłuża - mnie najniżej udało się zejść do 8s, chociaż zwykle było to 10 lub 15 sekund.
Osobna sprawa obiektywów użytych do IR. Sigmy 17-70 i 10-20 się do IR nie nadają - zostawiają hot spot's
Jakim obiektywem więc robiłeś swoje foty?
Deviant napisał(a):
Pytanie mam o te przeróbki A200 - w jaki sposób usunąłeś filtr z przed matrycy? Czytałem, że filtr w alfach jest przyklejany bezpośrednio do matrycy dlatego się zastanawiam jak to zostało zrobione.
Z zamontowanym filtrem ekspozycja się znacznie wydłuża - mnie najniżej udało się zejść do 8s, chociaż zwykle było to 10 lub 15 sekund.
Osobna sprawa obiektywów użytych do IR. Sigmy 17-70 i 10-20 się do IR nie nadają - zostawiają hot spot's
svn napisał(a):
Deviant napisał(a):
Filtry nie mogą być przyklejone do matrycy. W żadnym lustrze nie są. Nie wiem jak w kompaktach. One są nałożone permanentnie na matrycy przy pomocy swojego rodzaju pinów w A200. Jak usuniesz je nieprawidłowo to nie wrócisz już później do normalnego DSLR.
Moje pierwsze demontowanie IR-ki skończyło się wizytą w serwisie Panowie się zlitowali i powiedzieli mi jak to zrobić w dwie strony
Obiektyw 28-80 / 3.5-5.6 Konica/Minolta
"Obiektyw 28-80 / 3.5-5.6 Konica/Minolta"
klasyk
hmm - zdziwiłem się właśnie, że jest przyklejony, bo o tym przeczytałem albo na KKM albo Dyxum...
W każdym razie dobrze wiedzieć, że da się to zdjąć - wystarczy zapewne odgiąć te metalowe blaszki, czy patent inny zastosować trzeba?
Deviant napisał(a):
hmm - zdziwiłem się właśnie, że jest przyklejony, bo o tym przeczytałem albo na KKM albo Dyxum...
W każdym razie dobrze wiedzieć, że da się to zdjąć - wystarczy zapewne odgiąć te metalowe blaszki, czy patent inny zastosować trzeba?