anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SVN

svn-----
Początkujący

SVN

Witam, zgodnie z zasadami - sprzęt sony only.

39 ODPOW. 39
docentstopczyk
Początkujący

o, Ikonowicz he he he to on jeszcze żyje ... to jest świr dopiero... foty +

svn-----
Początkujący

o, Ikonowicz he he he to on jeszcze żyje ... to jest świr dopiero... foty +

Żyje, niestety. Powiem więcej - co roku robi marsz komunistów :expressionless: czyli "pochód 1 majowy" :|

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Proponuję na tym zakończyć tematy polityczne. :)

Skupmy się na fotografii. :thumbsup:

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Pytanie mam o te przeróbki A200 - w jaki sposób usunąłeś filtr z przed matrycy? Czytałem, że filtr w alfach jest przyklejany bezpośrednio do matrycy dlatego się zastanawiam jak to zostało zrobione.
Z zamontowanym filtrem ekspozycja się znacznie wydłuża - mnie najniżej udało się zejść do 8s, chociaż zwykle było to 10 lub 15 sekund.

Osobna sprawa obiektywów użytych do IR. Sigmy 17-70 i 10-20 się do IR nie nadają - zostawiają hot spot's
Jakim obiektywem więc robiłeś swoje foty?

svn-----
Początkujący

Deviant napisał(a):

Pytanie mam o te przeróbki A200 - w jaki sposób usunąłeś filtr z przed matrycy? Czytałem, że filtr w alfach jest przyklejany bezpośrednio do matrycy dlatego się zastanawiam jak to zostało zrobione.
Z zamontowanym filtrem ekspozycja się znacznie wydłuża - mnie najniżej udało się zejść do 8s, chociaż zwykle było to 10 lub 15 sekund.

Osobna sprawa obiektywów użytych do IR. Sigmy 17-70 i 10-20 się do IR nie nadają - zostawiają hot spot's

Filtry nie mogą być przyklejone do matrycy. W żadnym lustrze nie są. Nie wiem jak w kompaktach. One są nałożone permanentnie na matrycy przy pomocy swojego rodzaju pinów w A200. Jak usuniesz je nieprawidłowo to nie wrócisz już później do normalnego DSLR.

Moje pierwsze demontowanie IR-ki skończyło się wizytą w serwisie ;) Panowie się zlitowali i powiedzieli mi jak to zrobić w dwie strony :)

Obiektyw 28-80 / 3.5-5.6 Konica/Minolta

svn-----
Początkujący

svn napisał(a):

Deviant napisał(a):

Filtry nie mogą być przyklejone do matrycy. W żadnym lustrze nie są. Nie wiem jak w kompaktach. One są nałożone permanentnie na matrycy przy pomocy swojego rodzaju pinów w A200. Jak usuniesz je nieprawidłowo to nie wrócisz już później do normalnego DSLR.

Moje pierwsze demontowanie IR-ki skończyło się wizytą w serwisie ;) Panowie się zlitowali i powiedzieli mi jak to zrobić w dwie strony :)

Obiektyw 28-80 / 3.5-5.6 Konica/Minolta

Tutaj link do obrazka całego układu z dpreview na którym masz pokazane mocowanie systemu filtrów przez matrycą.

http://a.img-dpreview.com/reviews/SonyDSLRA350/Images/SteadyShot-Unit1.jpg

docentstopczyk
Początkujący

"Obiektyw 28-80 / 3.5-5.6 Konica/Minolta"

klasyk :)

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

hmm - zdziwiłem się właśnie, że jest przyklejony, bo o tym przeczytałem albo na KKM albo Dyxum...
W każdym razie dobrze wiedzieć, że da się to zdjąć - wystarczy zapewne odgiąć te metalowe blaszki, czy patent inny zastosować trzeba?

svn-----
Początkujący

Deviant napisał(a):

hmm - zdziwiłem się właśnie, że jest przyklejony, bo o tym przeczytałem albo na KKM albo Dyxum...
W każdym razie dobrze wiedzieć, że da się to zdjąć - wystarczy zapewne odgiąć te metalowe blaszki, czy patent inny zastosować trzeba?

Operacja jest bardzo trudna dla początkującego użytkownika lub fotoamatora. Osobiście ją odradzam. Sam sobie spierniczyłem raz aparat w ten sposób. Powiem tylko że patent jest zupełnie inny. Pamiętaj że odbezpieczasz matrycę która ma dodatkowe uszczelnienie przeciw pyłom pomiędzy szkiełkami filtrującymi a nią samą. Blaszki dociskają moduł ze szkłami filtrującymi i jak je odegniesz to będziesz zawsze miał mikrobrudy na matrycy i serwis obowiązkowy. Zdejmuje się najpierw inne części.

To nie nikon-prymityw gdzie zamiast szkła z filtrem UV i modułu z uszczelnieniem - masz folie na matrycy i szkiełko IR ;)

Sony wyprzedza na polu amatorskim nikona o kilka lat świetlnych. Gdyby tylko te szumy dopracować...