Podziel się wrażeniami!
moje poczatki
centrum kadru też jest mocnym punktem. trzeba tylko umiejętnie to wykorzystać. poza tym umieszczanie tematu/obiektu w centrum na równie długą tradycję jak zasada 3 podziału, że wspomnę choćby ikony prawosławne.
Witam.
Wtrącę swoje amatorskie 3 grosze może...
Fotografia reklamowa, katalogowa, itp. rządzi się swoimi zasadami. Do katalogu, może rzeczywiście lepiej będzie pasował obiekt wypełniający cały kadr, do tego umieszczony centralnie - pewnie tak można lepiej ocenić to co jest reklamowane/katalogowane.
Natomiast w fotografii... nazwijmy ją "kreatywną" sposób kadrowania winien być uzasadniony - nawet, jeśli próbujemy łamać jakieś zasady (dla kreatywności właśnie) to też winno mieć jakieś uzasadnienie. Nie - "bo tak" - nie chodzi o widzimisię, tylko o przekazanie odbiorcy swojej wizji.
A ikony? Cóż sztuka bizantyjska miała swoje prawa i kanony. Jednak przedstawia z reguły statycznych świętych, nie widziałem ikony z lecącym samolotem, czy choćby ptakiem, będącym głównym tematem takiej ikony. Nawet anioły są tam statyczne, nieruchome. A więc porównanie nietrafione.
Strzelisty fronton świątyni - może być centralnie na obrazie i będzie to uzasadnione estetycznie - lecący samolot, ptak, nawet balon - rzadko, a nawet bardzo rzadko.
To tyle ode mnie, ala ja tylko amatorem jestem i jest to wyłącznie moje zdanie.
Pozdrawiam
Pozwolę sobie i ja zabrać głos w temacie kompozycji
A może by tak Szanowny Kolega przeczytał na początek to:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/arty ... tkujacych/
Podałem przykład ikon jako pewien wyjątek, a nie regułę. Jeden z wyjątków, bo jest ich więcej. I nie w kontekście samolotów ten przykład przytoczyłem, tylko w kontekście powszechnego utyskiwania na centralne kadrowanie, które nie zawsze jest błędem i nie zawsze jest łamaniem reguły, bo są przypadki kiedy bywa regułą.
pozdro
co by nie mówic wazne by zdiecie autorowi sie podobało
itd
17 i 21 - tutaj widać kiedy centralne kadrowanie jest, powiedzmy, niefortunne... chociaż w 21 da sie uzasadnić
świetny pomysł z 18, ale IMO zepsuty niefortunnym kadrowaniem jakby było bardziej do góry, tak żeby pokazać całego "ślimaka" (a mniej dołu) byłoby znakomicie.
Podstawa: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60
Jak nauczysz się stosować to w praktyce, to później łamanie tej reguły będzie umiejętnym wyrazem artystycznym. Teraz jest ignorancją.
17ka byłaby dobra gdyby j/w
18 okno z prawej zakłóciło harmonię
19 za dużo elementów w kadrze, centralnie
20 krzywo - horyzont leci na lewo tragicznie. I z kolorami coś jest nie tak. Całość ma skłonność do tworzenia jednolitej plamy. To kwestia światła - Słońce było jeszcze zdecydowanie za wysoko
21 nie ciekawy kadr, mimo że masz dość dużą GO to i tak lewa strona kadru odwraca uwagę - ściana budynku.
Poniekąd wywołany do tablicy dodam cos od siebie w temacie kadrowania.
Po pierwsze reguły są po to aby je rozumieć a nie bezmyślnie i automatycznie stosować, dość często sie spotykam z pracami, które najnormalniej w świecie nie leżą ale autor sie broni, że zastosował regułę, złotego/trój podziału, zastosował ale nie przemyślał wszystkiego, najczęściej zapominając o drugim bądź trzecim planie.
Reguły nie wystarczy znać, ją trzeba rozumieć i czuć, sam sie kiedyś o tym przekonałem, to było coś na zasadzie rewolucji, nagle poczułem bluesa i to od razu było widać po moich kadrach, szczególnie w obecnym okresie twórczości
Zasady kompozycji, są zasadami uniwersalnymi, nie dlatego, że ktoś sobie je wymyślił i tak ma być tylko dlatego, że nasze ludzkie patrzenie na świat jest takie a nie inne.
Nasz mózg preferuje obrazy skomponowane według tych zasad, i ktoś to kiedyś w starożytności zauważył i stworzył z tego regułę/zasadę.
Co do centralnego kadrowania samolotów, niestety jest to największa wpadka spotterów/sreenerów, którzy pewnie nawet nie znając zasad kompozycji, zaczęli lansować taki charakter zdjęć.
W tym miejscu z premedytacja pokuszę sie o pewne rozdzielenie, na robienie zdjęć samolotom oraz fotografowanie samolotów, w przypadku spottingu mamy do czynienia z robieniem zdjęć bo naczelnym kryterium takiego rodzaju obrazów jest dokument.
To właśnie dokument zasłonił spotterom i sreenerom z internetowych galerii lotniczych uniwersalne zasady kompozycji, bo spotting to nic innego jak obserwacja i dokumentacja zdarzeń lotniczych.
A czym jest fotografia lotnicza? Wynikiem odejmowania: wszystkie obrazy lotnicze - spotting No chyba nie, fotografia lotnicza to raczej to co powstaje dla zaspokojenia doznań estetycznych a nie dokumentacyjnych.
Pozostaje w nadziei, że nie namieszałem ostro