Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich Oto moje pierwsze fotki popelnione lustrzanka. Posiadam ja od kilku dni, po zamianie z kompakta. Co moglem zrobić lepiej? Podpowiedzcie... 2009_11100294.JPG
Byłem wczoraj na wieczornych zdjęciach. I mam pytanie. Dlaczego jezeli ostrosc jest kierowana na obiekt na budynku, lub sam budynek przy ulicy to dom po jej drugiej stronie wychodzi nie w pionie. Czy to wina ogniskowej? Aparat na statywie i poziomowany.
Kilka nastepnych. Moze nie do oceny, a jako przyklad problemu.
Odnośnie 31... Przy takiej ogniskowej nie powinno być bardzo widocznych efektów o których napisałeś. Prawda jest taka, że po prostu cała fota leci w prawo Nie wiem według czego "łapałeś' pion ale u mnie po wyprostowaniu wygląda dobrze...
A tak poza tym - fajna, udana seria wieczorno/nocna
Widzę tu znaczne postępy. Niektóre zdjęcia są naprawdę bardzo dobre. Koledzy właściwie wszystko napisali, więc nie będę się powtarzał. Może o 29/a - pierwsza wersja mi się bardziej podobała, po poprawieniu wystąpiły jakieś takie zielonkawe odbarwienia na płatkach (chyba, że tak było w rzeczywistości?).
Co do 31 jest tak, jak doslav pisze - leci na prawo (jednak słabo był wypoziomowany ten statyw.
32 - dla mnie najlepsze
31 - do wyprostowania jak wcześniej i WB do poprawy - chłodniejsze kolory
33 - też do wyprostowania i WB do poprawy - chłodniejsze kolory
Tadeusz, Doslaw, Starosta. Dziękuje za odpowiedz na pytanie.
Tadku, staram sie. A tak wogóle Panowie, to chyba musze wybrać sie do okulisty. :smileyugeek: naprawde, ja widze jedna stronę ulicy prosto, a druga...
Nie bede sprzeczal sie z Wami. 3:1, wiec to Wy macie racje.
No to sam porównaj
Prostowałem używając siatki więc raczej jestem pewien rezultatu
KLIK
A jak już porównasz - daj cynk cobym usunął...
A że mam sporo podobnych zdjęć z UK to też kiedyś się zastanawiałem skąd to wrażenie. Przyjrzyj się ich budynkom - niektóre z nich górą jakby wystawały na ulicę... Wyspiarze jakoś tak ciekawie budują
Doslav, to wyprostowane, też jeszcze trochę leci, ale całkiem minimalnie
chciałem się wypowiedzieć na temat prostowania - ale widze czujni userzy tego forum zrobili to już za mnie
Tadeusz, Dejmien, Starosta i DosiuDzięki. Panowie, wiem dlaczego te zdjęcia wyszly krzywo. Nie chcę sie tlumaczyc. Po 1-wsze moja wina. A 2-gie przyjrzalem sie dokladnie statywowi. ma pewna wadę. Musze kupic poprostu nowy i porzadny. Ten który mam to zwykły tani i uszkodzony bubel. Uff, rozpisalem się.