anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Takie... moje

Piotrek------
Początkujący

Takie... moje

Witam wszystkich :c10 Oto moje pierwsze fotki popelnione lustrzanka. Posiadam ja od kilku dni, po zamianie z kompakta. Co moglem zrobić lepiej? Podpowiedzcie... :c32009_11100294.JPG

124 ODPOW. 124
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Witam http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hi.gif

1 - do rozjaśnienia
2 - paproch w PG rogu (i nie tylko). Wystarczyło domknąć przesłonę do F8-11 ;) A tak ok :thumbsup:
3 - zbyt intensywne kolory. I do tego słabej jakości zdjęcie. Widać artefakty po mocnej kompresji.

EDIT: poprawiłem, bo wcześniej pomyliłem numerację :smileyredface:

Pozdrawia Starosta :grin:
Piotrek------
Początkujący

Dzieki Starosto. To bylo naprawde pierwsze wyjscie z Alfa. I kitowym lustrem. Tamron z filtrem zostal w domu :smileyredface: Wiem, nie tylko aparat robi zdjecia. Dzieki...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Piotrek napisał(a):

Witam wszystkich
Witam Cie serdecznie
Oto moje pierwsze fotki popelnione lustrzanka. Posiadam ja od kilku dni, po zamianie z kompakta. Co moglem zrobić lepiej? Podpowiedzcie... :c32009_11100294.JPG

Co zrobić lepiej? Ano prawie wszystko. Ale po kolei.
Czy dobrze odczytałem, że wszystkie ustawienia robiłeś w trybie manualnym? Jeśli tak, to chwalebnie, ale na początek zdaj się na półautomat. Czyli np. ustaw program "A", dobierz przysłonę jaką potrzebujesz i patrz, co Ci aparat ustawia za czas.
1. brak ostrości. Dla zdjęć macro, z bliska, lepiej zmniejszyć przysłonę do ok f/11 - spowoduje to większą głębię ostrości. Aby czas nie był za długi możesz zwiększyć ISO. Nie musisz wszystkiego robić na ISO100 - natywna czułość to ISO200. Zwiększenie do 400 nie pogorszy Ci jakości zdjęcia tak jak w kompakcie (byle było poprawnie naświetlone).
Podobnie 3. Trochę za mało GO.
A w 2 po co użyłeś lampy błyskowej i to z redukcją "czerwonych oczu"? Zbędne. I przysłona przymknięta do f/22 też niepotrzebnie - zmniejszanie poniżej f/16 bardziej zmniejsza ostrość niż poprawia GO.

Osobną sprawą jest kompozycja. O ile 2 jeszcze się jakoś broni to dwa pozostałe pokazują bałagan. Nie wiadomo co chiałeś pokazać.
Zajrzyj do szkółki SONY, obejrzyj poradniki i nie krępuj się pokazywać swoich coraz lepszych zdjęć.
Powodzenia!

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Piotrek napisał(a):

I kitowym lustrem. Tamron z filtrem zostal w domu

Co to jest "kitowe lustro"? Lustrem, nazywamy lustrzankę, a Tobie zapewne chodziło o obiektyw dołączony do aparatu przy kupnie? Można nim zrobić całkiem przyzwoite zdjęcia :smileythumbsup:
Jakiż to filtr masz na Tamronie? I w jakim celu? Jeśli polaryzacyjny (kołowy) to pewnie się przyda, a jak np. UV, to raczej go zdejmij ;)

------------------------------
fotoamator
Piotrek------
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Piotrek napisał(a):

I kitowym lustrem. Tamron z filtrem zostal w domu

Co to jest "kitowe lustro"? Lustrem, nazywamy lustrzankę, a Tobie zapewne chodziło o obiektyw dołączony do aparatu przy kupnie? Można nim zrobić całkiem przyzwoite zdjęcia :thumbsup:
Jakiż to filtr masz na Tamronie? I w jakim celu? Jeśli polaryzacyjny (kołowy) to pewnie się przyda, a jak np. UV, to raczej go zdejmij ;)

Tadeusz? :shock: Witam i dziekuje za cenne wskazowki. Napewno się przydadza. Wszystkie ustawienia byly manualne. Pokręcilem z tym "kitem" Oczywiscie mam Alfe z dolaczonym obiektywem przy zakupie. A filtr jest polaryzacyjny.

Piotrek------
Początkujący
rakastan00
Poszukiwacz

Spójrz na wschód 1 i 2 znowu masz jakiś brudek.

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Wodospad zdecydowanie za ciemny

Bertone.
Poszukiwacz

Wodospad zdecydowanie za ciemny

... i chyba mało ostry ;)

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________