- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Takie... moje
Witam wszystkich Oto moje pierwsze fotki popelnione lustrzanka. Posiadam ja od kilku dni, po zamianie z kompakta. Co moglem zrobić lepiej? Podpowiedzcie...
2009_11100294.JPG
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ptaszynka fotogeniczna rzeczywiście (trafiłeś ją fokusem po nodze na 19 ).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tomek69N napisał(a):
trafiłeś ją fokusem po nodze na 19
).
Hmmm. A celowałem między oczy :smileyevil:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj
Całkiem przyjemne te obrazki
12 i 14 te mogą się podobać - jak na moje amatorskie oko są zupełnie OK - mnie się podobają, to...
13 wygląda, jakby przypadkiem tam się znalazła - z innej bajki, zbyt duży bałagan i... nieostry główny? motyw.
17 co tu chciałeś pokazać? jeśli płożący się bluszcz na skale, to ten brak ostrości z lewej jest rażący. Wystarczyło ustawić ostrość nieco bliżej, a wszystko co istotne znalazłoby się w GO i byłoby cacy, a tak?
16 hmm, a gdyby tak spróbować wyodrębnić tę łódź poprzez zwiększenie otworu przysłony? Czas migawki by się skrócił do bezpiecznego (1/125@300mm to loteria - b. łatwo poruszyć), a łódź by się wyodrębniała z nieostrego tła; ale wtedy warto ją pokazać w całości, bez uciętego masztu (anteny) - podnieść wyżej obiektyw. Albo - zrobić to zdjęcie w szerszym planie - gdzie byłaby elementem krajobrazu.
15 niby dobrze, ale jednak nie bardzo mi się podoba - i nie chodzi o to przepalenie na boi... Może gdyby się tak ustawić, że bojka byłaby bardziej w prawo (w mocnym punkcie) a lina biegła nie poziomo, jak teraz, ale skośnie do PG??
18 niewypał - robiłeś to z ręki?? Jak nie masz statywu, to czas minimum 1/500 albo krótszy i reszta parametrów do tego (przysłona wystarczy pomiędzy f/11 do f/8). A jak masz statyw, to czas też nie może być za długi, bo księżyc rusza sie dość żwawo
Noc ciemna, ale powierzchnia księżyca to plaża w promieniach słońca...
Ptaszki - tu się robię bezkrytyczny - niech inni pokrytykują, mnie się podobają (co do 19, Tomek69N ma rację)
Pozdrawiam
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bardzo dziekuje Tadeuszu za dobre rady. Zanotowane, zapamiętane i nastepnym razem zastosuje sie do nich. I masz rację, niektórych z tych zdjęć nie powinno tu być. Po prostu nie przyglądałem im się zbyt dokładnie. A z drugiej strony, gdyby nie te kiepskie zdjęcia,nie byłoby okazji dowiedzieć się od Ciebie tylu nowych informacji o zasadach w fotografii.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wybrałem sie dzis na zachód slońca. szkoda, że zachodzilo za gorka, nie do wody. Oto efekty...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ostatnie zdjęcie trzeba by naprostować. Słonko nigdy nie zachodzi do wody ani nawet za górkę nie uczyłeś się o tym?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Właśnie teraz są ukośnie. Popatrz również na wodę. Porównaj foto z poprzednim.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Krzywo bywa.... ale kolorki przednie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tomek69N napisał(a):
Ostatnie zdjęcie trzeba by naprostować. Słonko nigdy nie zachodzi do wody ani nawet za górkę
nie uczyłeś się o tym?
Poprawiłem. Masz rację było krzywo. Sory... Uczyłem się o tym, ale tak dawno temu.....
Bertone
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
23 i 22 poprawione są super te kolorki (szczególnie 23) http://klubkm.pl/forum/images/smilies/slina.gif