anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Takie... moje

Piotrek------
Początkujący

Takie... moje

Witam wszystkich :c10 Oto moje pierwsze fotki popelnione lustrzanka. Posiadam ja od kilku dni, po zamianie z kompakta. Co moglem zrobić lepiej? Podpowiedzcie... :c32009_11100294.JPG

124 ODPOW. 124
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Ptaszynka fotogeniczna rzeczywiście (trafiłeś ją fokusem po nodze na 19 ;) ).

Piotrek------
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

trafiłeś ją fokusem po nodze na 19 ;) ).

Hmmm. A celowałem między oczy :smileyevil:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj
Całkiem przyjemne te obrazki :)
12 i 14 te mogą się podobać - jak na moje amatorskie oko są zupełnie OK - mnie się podobają, to...
13 wygląda, jakby przypadkiem tam się znalazła - z innej bajki, zbyt duży bałagan i... nieostry główny? motyw.

17 co tu chciałeś pokazać? jeśli płożący się bluszcz na skale, to ten brak ostrości z lewej jest rażący. Wystarczyło ustawić ostrość nieco bliżej, a wszystko co istotne znalazłoby się w GO i byłoby cacy, a tak?
16 hmm, a gdyby tak spróbować wyodrębnić tę łódź poprzez zwiększenie otworu przysłony? Czas migawki by się skrócił do bezpiecznego (1/125@300mm to loteria - b. łatwo poruszyć), a łódź by się wyodrębniała z nieostrego tła; ale wtedy warto ją pokazać w całości, bez uciętego masztu (anteny) - podnieść wyżej obiektyw. Albo - zrobić to zdjęcie w szerszym planie - gdzie byłaby elementem krajobrazu.
15 niby dobrze, ale jednak nie bardzo mi się podoba - i nie chodzi o to przepalenie na boi... Może gdyby się tak ustawić, że bojka byłaby bardziej w prawo (w mocnym punkcie) a lina biegła nie poziomo, jak teraz, ale skośnie do PG??
18 niewypał - robiłeś to z ręki?? Jak nie masz statywu, to czas minimum 1/500 albo krótszy i reszta parametrów do tego (przysłona wystarczy pomiędzy f/11 do f/8). A jak masz statyw, to czas też nie może być za długi, bo księżyc rusza sie dość żwawo :)
Noc ciemna, ale powierzchnia księżyca to plaża w promieniach słońca...

Ptaszki - tu się robię bezkrytyczny - niech inni pokrytykują, mnie się podobają :c4 (co do 19, Tomek69N ma rację)
Pozdrawiam

------------------------------
fotoamator
Piotrek------
Początkujący

Bardzo dziekuje Tadeuszu za dobre rady. Zanotowane, zapamiętane i nastepnym razem zastosuje sie do nich. I masz rację, niektórych z tych zdjęć nie powinno tu być. Po prostu nie przyglądałem im się zbyt dokładnie. A z drugiej strony, gdyby nie te kiepskie zdjęcia,nie byłoby okazji dowiedzieć się od Ciebie tylu nowych informacji o zasadach w fotografii.

Piotrek------
Początkujący

Wybrałem sie dzis na zachód slońca. szkoda, że zachodzilo za gorka, nie do wody. Oto efekty...

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Ostatnie zdjęcie trzeba by naprostować. Słonko nigdy nie zachodzi do wody ani nawet za górkę ;) nie uczyłeś się o tym? :slight_smile:

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Właśnie teraz są ukośnie. Popatrz również na wodę. Porównaj foto z poprzednim.

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Krzywo bywa.... ale kolorki przednie :thumbsup:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
Piotrek------
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

Ostatnie zdjęcie trzeba by naprostować. Słonko nigdy nie zachodzi do wody ani nawet za górkę ;) nie uczyłeś się o tym? :slight_smile:

Poprawiłem. Masz rację było krzywo. Sory... Uczyłem się o tym, ale tak dawno temu.....
Bertone :c10 -dzięki

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

23 i 22 poprawione są super :thumbsup: te kolorki (szczególnie 23) http://klubkm.pl/forum/images/smilies/slina.gif

Pozdrawia Starosta :grin: