anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

totalnie amatorsko - proszę o rady :))

nieporadna
Początkujący

totalnie amatorsko - proszę o rady :))

Są to moje stare zdjęcia - jedne z pierwszych robionych H-5. Mam jeszcze więcej, ale zaczynam od tych i proszę o radę, co można w nich ewentualnie poprawić. I podstawowe pytanie: czy Wam się podobają :question:

62 ODPOW. 62
Creatoor
Początkujący

VCL-DH0758 TO NIE JEST OBIEKTYW. Jest to szerokokątny konwerter 0,7 , który zmniejsza ogniskową. W Twoim przypadku podane przeze mnie ogniskowe musisz pomnożyć razy 0,7. Przy fotografii portretowej jego używanie jest zupełnie bezcelowe, zresztą tak jak używanie zoomu po jego zamontowaniu. Jest on przydatny tylko po to żeby minimalną ogniskową aparatu jeszcze bardziej zmniejszyć tworząc obiektyw szerokokątny.

nieporadna
Początkujący
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

7 - te oczy. Tylko dlaczego nieostre? A 8 pokazuje, że można ostro.

------------------------------
fotoamator
nieporadna
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

A 8 pokazuje, że można ostro.

bo 8 było podrasowane, a 7 wydawało mi się, że nie ma potrzzeby - wszystko zależy od monitora - mój chyba ma za ostre kolory ustawione :)

nieporadna
Początkujący

a żeby nie było, że skupiam się tylko na dzieciach :D sięgnęłam do mojego zasobnego archiwum i wybrałam kilka "odskoczni" :slight_smile:

Creatoor
Początkujący

Straszny dwór nie straszy... A ładny obiekt do zdjęć. Może coś z poniższej wersji?

Creatoor
Początkujący

...i jeszcze taka...

ci.nek
Początkujący

9 - brakuje mu trochę ostrość i byłoby ok
10 - dla mnie najlepsze
11 - w kolorze jest bleee, taki obiekt tylko b&w np. w taki jak propozycja 11 Creatoora

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

nieporadna napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

A 8 pokazuje, że można ostro.

bo 8 było podrasowane, a 7 wydawało mi się, że nie ma potrzzeby - wszystko zależy od monitora - mój chyba ma za ostre kolory ustawione :)

A może to nie o monitor chodzi?
A co to znaczy - podrasowane? (poza konwersją do b&w)?

W zasadzie niemal każde zdjęcie, które chcemy pokazać wymaga minimum pracy z programem graficznym. Czasem trzeba coś wyprostować, kontrast poprawić, nasycenie; czasem wykadrować elementy, które "przypadkiem" się w kadr dostały a nie są potrzebne...
I najważniejsze - fotka z aparatu wychodzi dosyć duża, więc trzeba ja zmniejszyć do potrzeb forum a co za tym idzie (niemal zawsze, koniecznie) wyostrzyć - przy zmniejszaniu, na skutek interpolacji pikseli zazwyczaj trochę ostrości się gubi. I na koniec skompresować tak, by artefakty jpg nie przeszkadzały i równocześnie, nie było zbyt dużo kilobajtów (nie za ciężko).
Do wyostrzania (i pokazania w ogóle nadają się oczywiści fotki ostre z natury - już po wyjściu z aparatu), chyba, że zamysłem fotografa było zastosować nieostrości jako środek wyrazu.

------------------------------
fotoamator