Podziel się wrażeniami!
no tak.. moja kolej zeby cos pokazac.. zanabylem a550 pocykalem i postaram sie regularnie cos dodawac.. prosze o komentarze, sugestie i porady co jest zle, oraz co i jak mozna zrobic lepiej. Dobre pomysły mile widziane
nrazie wytypowalem 12 fotek.. wiec po 3 bede wrzucal.
2 paczka
3 paczka
i czwarta. reszta za rok
szczesliwego nowego roku !
Miło, że zakupiłeś a550
Uwagi ogólne co do zdjęć. Jeżeli robisz zdjęcia nocą to polecam statyw i dłuższy czas naświetlania. Będziesz mógł wtedy zmniejszyć ISO i unikniesz szumu na zdjęciach.
Korzystaj z ręcznego WB (balansu bieli), bo na Twoich zdjęciach przeważa żółć i pomarańcz.
I zostawiaj Exify tak na początku lepiej będzie można Ci doradzać
Powodzenia.
statyw to wiem ;] ale akurat wracalem z roboty i tylko pusze targalem.. WB sproboje chociaz te takie cieple kolorystycznie fotki to byly robione na trybie d-range albo hdr. a z exifami.. no wlasnie wszystkie fotki zmniejszalem i zmienialem kompresje w PSP i kurcze nie wiem dlaczego tylko w jednej zostaly exify ;/ podejzewam ze tam jak jest wybieranie stopnia kompresji to przy ktoryms ucina wlasnie exify.. tylko nie wiem jeszcze jak to wylaczyc albo ani na ktorym stopniu to robi
WB - rób zdj w rawach i balans ustawiasz post factum
ogólnie to trochę centralnych kadrów, zdarzają się krzywizny (zdj 5) i bałagan w tle (zwłaszcza na zdj portretowych ale to jest zrozumiałe ze względu na miejscówki w jakich robiłeś)
sugeruje większą selekcję 3, 5 i 6 są całkowicie nieudane, ruszone, niewiele widać
powodzenia w dalszej pracy
i bałagan w tle (zwłaszcza na zdj portretowych ale to jest zrozumiałe ze względu na miejscówki w jakich robiłeś)
Od początku zacznij zwracać uwagę na to, co masz w kadrze - jakiekolwiek kawałki słupków, znaków, anten itp. itd. tworzą bałagan, który nie podnosi walorów wizualnych zdjęć.
Korzystaj z dłuższych ogniskowych przy fotografowaniu portretowym (chyba, że chciałeś mieć zdjęcie twarzy zrobione szerokim kątem, ale wtedy mocno twarz zniekształcasz) i kadruj w ten sposób, aby nie wyłapać dodatkowych 'śmieci' w kadrze.
Na początek to chyba tyle...
dzieki bardzo za porady!
pokminie wiecej w nowym roku.. moze sie ze statywem gdzies wybiore.. i moze w koncu pilot dojdzie.. to sie tez przyda nad kadrowaniem faktycznie musze popracowac. WB wlasciwie mi sie w wiekszosci podoba i wolalbym jak najmniej poprawiac na kompie..
dzieki jeszcze raz i szczesliwego nowego roku!