Podziel się wrażeniami!
Czekam na komentarze!
Motyl
22 - fajny uśmiech, ale kadr mi się nie podoba (za dużo skały u góry)
23 - niby wszystko okej, ale jak mnie denerwują torebki na takich zdjęciach(to nic złego w oczach innych, ale u mnie ten drobiazg jest istotny ), które są na krzyż założone
24 - nieostre
25 - nie trafiłeś z GO
26 - przeostrzone i centralnie
ja wywołuję rawy w lajtrumie. Ten to dopiero jest pożeracz mocy :smileytwisted:
mam 3GB Ramu i dwurdzeniowy procesor 2 GHz i jest okej
btw jakbyś mógł edytować post (ikonka "zmień") jeśli chcesz dodać zdjęcie. Tak, żebyś się nie dublował
Wiesz faktycznie jak zobaczyłem na ekranie komputera zdjęcia- nawet mi się podobały- ale ta torebka mnie zniesmaczyła. No cóż już są zrobione i nic z tym nie zrobię. Co do GO to co masz na myśli? Powinna być większa czy mniejsza głębia - według ciebie oczywiście? Faktycznie ciężko mi trafić z ostrością przy "makro" nie wiem czy to problem tego obiektywu, regulacji wizjera czy też mojej wady wzroku . Poza tym jeśli przymknę przysłonę to chyba będę miał większą ostrość?? Czy tylko pogłębię GO?
no bo pająk najbardziej ostrą to ma górną kończynę 😕
a powinien imho być pająk - kadłub
przymykanie owszem i zwiększa GO i do pewnego momentu (f/8-11) powoduje, że obraz jest bardziej ostry. Są wyjątki - wysokiej klasy obiektywy nie muszą być przymykane by były ostrzejsze
Usunąłem te dwa duble. Mam niestety obiektyw kitowy- i trochę wydaje mi się, że to wina obiektywu. Oczywiście mogę się mylić. Chciałbym czasem porobić zdjęcia na ślubach znajomych - i nie bardzo wiem jaki obiektyw wybrać. Czy kupić jakiś zmiennoogniskowy 18-200 czy też jakiś stało ogniskowy np 50 czy 70? Może masz opinię na ten temat? Zależy mi, żeby zdjęcia były ostre(dlatego pytam co było by lepsze). Wiem, że "stałki" są dużo jaśniejsze- i to jest ich przewaga- ale czy później wykorzystam taką "stałke" na co dzień? Zdjęcia na ślubie będę robić raz na 4-6 m-cy więc czy to nie będą wyrzucone na marne pieniądze?
Stałka jest wymagająca. Nie ma "zooma" więc musisz nad każdym kadrem troszkę dłużej się "pomęczyć"
ale wszystkim polecam zakup jednej stałki na próbę - gwarantuję, że jeśli nie jesteś typem lenia to zaczniesz się rozglądać za kolejnymi stałkami
Co sądzicie o tej lampie? Ma ją ktoś z was?
SUNPAK PZ42X
w górnym prawym rogu forum jest wyszukiwarka. Polecam jej używanie - jest darmowa http://klubkm.pl/forum/images/smilies/cwaniak.gif
btw LINK
Dzięki za link. Teraz już wiem ze jednak sony, o której myślałem od samego początku.
Pozdrawiam.
Ps próbuję ogarnąć zdjęcia z lampą i zastanym światłem- nie jest to łatwe- niestety nie mam nikogo, kto wytłumaczyłby mi namacalnie. Oczywiście czytałem link gdzie Kris na jakimś poście podał- czytam go któryś raz z kolei - nadal jednak uważam, że nie jest to takie łatwe.
Pozdro
Kolejne