Podziel się wrażeniami!
Witam.Jest to mój absolutny debiut z góry przepraszam za jakiekolwiek wpadki. Od niedawna mam alfę550 i próbuję się z nią zaprzyjaźnić.Dotychczas pstrykałem kompaktem Canon510 a wcześniej Zenitem E.Zdaje sobie sprawę że to co teraz chcę pokazać jest dalekie od tego co chcieli
byście oglądać ale pierwsze "koty za płoty".Proszę o komentarz.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witam.Dziękuję za uwagi może z czasem moje zdjęcia będą takie że ktoś z Was powie 'to jest dobre a to jeszcze lepsze 'a na razie robię tym czym mam i jak umie.
Jeżeli chodzi o dwa ostatnie...
32 - szczerze mówiąc - kiszka. Krzywe, poruszone, obrus niewyprasowany. Co miało przekazać to zdjęcie?
33 - niby lepsze technicznie, ale tematyka nieciekawa...
Próbuj dalej
Witam.Przedstawiam ten sam kwiatek w ustawieniu 'makro'oraz ręczne ustawienie ostrości który jest 'kiszka'a który jest bee...?
cześć,
32, 33 i kwiatki dwa ostatnie...szału technicznego ni ma ;]
ale zaczynasz kombinować i dobrze.
32 najfajniejsze z pomysłem.
Pozdrawiam.
hej
widze ze probu na parapecie?
tu trzeba uwazac bo widze ze swiatło chyba za ostro na listki weszło-aha staraj sie nie ucinac listeczkoow,a jak kaadrujesz na parapecie-zrob tak bysmy nie wiedzieli ze to parapet a bedzie good.pozdro
Dwa bardzo podobne kadry, mało ciekawe i centralne, warto by było nasycić kolorki żeby było bardziej żywe, poza tym można by zadbać żeby tło było albo jednolite albo bardziej rozmyte
Witam.Dziękuję za uwagi co prawda parapetu nie da się ukryć ale może taka wersja.
Wojkra, jeszcze trochę i nauczysz się robić poprawnie naświetlone zdjęcia, jak się w międzyczsie podciągniesz z estetyki zdjęcia (kompozycja), to zaczniesz zbierać pochwały na forum.
A póki co... ostatni kwiatek jest już niemal dobrze naświetlony. Kadr jeszcze trochę... niedbały i niedopracowany. Ale tylko trochę.
Szkoda, że usuwasz czasem exify - ponieważ widoczne są braki techniczne w wielu Twoich zdjęciach - znajomość parametrów może pomóc we wskazaniu błędów.
A to akurat nieprawda Kwiatek nie jest tam przespawany - można go przenieść w lepsze miejsce, lub na miejscu urz,adzić tło - choćby kawałek wygiętego, białego kartonu.wojkra napisał(a):
co prawda parapetu nie da się ukryć
3 podobny kadr, sugestia, nie staraj się pokazać całej rośliny a skup się na jednym kwiatku, użyj dłuższej ogniskowej, przy dość mocno otwartej przysłonie można nieźle rozmyć tło nawet kitem
Witam.Dla wszystkich Mam.