anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Z Sony α wśród cząstek α...

profile.country.pl_PL.title
andrzej_karon
Początkujący

Z Sony α wśród cząstek α...

Szanowni Państwo!

Ponieważ dzisiaj mija 24-Rocznica Awarii Czarnobyla, postanowiłem wrzucić wybrane swoje fotografie z dwóch wypraw do "Strefy Zero" wraz z naukowcami z PTN
(lipiec 2009, marzec 2010).

O tamtejszych tragicznych wydarzeniach wciąż krąży wiele mitów, jak również o tym co się tam dzieje współcześnie...

Jednym z powszechnych mitów jest to, że 'tam" cyfrowe aparaty... nie działają!

...a jednak moja A700 świetnie się sprawdziła. Używałem najczęściej CZ 16-85mm + filtr polaryzacyjny, ale w sporadycznych przypadkach także tele M42 500 mm/f8 reflex, a w trudnych warunkach oświetleniowych Pancolar 50mm/f1.8. Pierwsze trzy fotografie były robione podczerwonym filtrem HoyaR72.

Warto wiedzieć, że dziś promieniowanie w praktycznie wszystkich tamtych rejonach jest nikłe lub tylko bardzo niewielkie (najwyżej rzędu mikro Sv/h, tj. kilkuset mikro R/h). Zdumiewający jest – widoczny szczególnie latem – stopień zarośnięcia opuszczonej Prypeci; oznacza to, że Przyroda już dawno sobie tam dobrze radzi, a rośliny i spotkane niektóre zwierzęta wyglądały zupełnie normalnie...

Poniżej przedstawiam 24 fotografie z tego wciąż budzącego grozę rejonu, gdzie... czas się zatrzymał na godz. 1:23 26.IV.1986 r.:

23 ODPOW. 23
Methos-----
Początkujący

:shock: co za klimaty
Fotki od 1-3 - niesamowite wrażenie wizualne i - że się tak wyrażę - duchowe.
Fotka nr 12 zatrzymuje na dłużej wzrok.
Całość :thumbsup:

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Szczerze, zazdroszczę wyjazdu... sam chętnie bym się wybrał tam :c34

oldguest
Początkujący

Świetnie pokazane i uchwycone to urocze miejsce :thumbsup: :c2

Zwłaszcza diabelski młyn ma swój urok

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Dobry klimat choć można by nieco podrasować co nieco...
Biegałem nie tak dawno z karabinem snajperskim po tej okolicy ;)

oldguest
Początkujący

Ja też - świetna misja :c20

profile.country.pl_PL.title
andrzej_karon
Początkujący

Szczerze, zazdroszczę wyjazdu... sam chętnie bym się wybrał tam :c34

A ja szczerze zazdroszczę tym co tam byli kilka lat wcześniej, bo co nieco więcej zastali. Szczególnie dotyczy to pozostawionego mienia mieszkańców, bo wciąż nurtuje mnie to jak oni wówczas żyli aż do pamiętnego komunikatu: "Внимание, внимание! Уважаемые товарищи!...". Dziś z Ich mienia zostały tam tylko nędzne resztki: jakiś but, jakaś połamana lalka, rozwalony pusty kredens itp. – za mało by się dało coś konkretnego "wydedukować" o ówczesnym życiu Prypecian...

Tomek69N napisał(a):

Dobry klimat choć można by nieco podrasować co nieco...
Biegałem nie tak dawno z karabinem snajperskim po tej okolicy ;)

Bardziej zależało mi na dokumentacji tamtych miejsc, aczkolwiek w niektórych przypadkach zdecydowałem się na foto-eksperyment w postaci Filtru IR.
Co do "podrasowywania", to np. sprawdzający się w wielu innych miejscach i dziedzinach fotografii HDR tutaj jest IMHO z tą swoją "cukierkowatością" nie na miejscu w rejonie Tamtej Tragedii – ale to już jest moja prywatna opinia na ten temat...

Nie wiem jak Panu się udało przemycić karabin snajperski (nawet jeśl była to replika ASG) przez CheckPointy, ale ja bym komukolwiek odradzał tego typu eksperymenty: to jest rejon nadzorowany przez Wojsko i Strażników i można przez coś takiego "napytać sobie biedy"...

Methos napisał(a):

:shock: co za klimaty
Fotki od 1-3 - niesamowite wrażenie wizualne i - że się tak wyrażę - duchowe.
Fotka nr 12 zatrzymuje na dłużej wzrok.
Całość :thumbsup:

mphisto napisał(a):

Świetnie pokazane i uchwycone to urocze miejsce :thumbsup: :c2

Zwłaszcza diabelski młyn ma swój urok

Bardzo Panom dziękuję za te oceny – starałem się dac z siebie i sprzętu "wszystko co się da", by za pośrednictwem tych fotografii choć w ten skromny sposób oddać hołd Poległym i Ewakuowanym w wyniku tamtej Awarii...