Podziel się wrażeniami!
A wiec moje pierwsze pstryki narazie jedno foto z nowej alphy.Dzis pogoda na krajobrazik nie dopisała wiec sobie ala ,makro spróbowałem co prawda i na ten rodzaj foto pogoda czy pora zla ale..._DSC3587.JPG
Ale dlaczego na krajobrazik zła?
I dlaczego "żeby były trzy"? Można sześć do postu wrzucić
Centralność można wyeliminować na etapie obróbki w komputerze - po prostu przyciąć/wykadrować odpowiednio... Rzuca się w oczy ostrość Twoich zdjęć - to dobrze chyba...
Badylki są ogólnie dość wdzięcznym tematem do fotografowania choć niektórzy nie przepadają za nimi (tak samo jak za centralnymi kadrami). Choć nie jestem szczególnie uczulony na centralne kadry to jednak przyznać muszę, że zasady kompozycji nie zostały wymyślone bez uzasadnienia. Zdjęcia odpowiednio skomponowane są o wiele bardziej przyjazne w odbiorze (z reguły) i częściej się podobają. Proponuję wziąć to pod uwagę
A konkretnie o fotkach:
1 - trzeba ciachnąć jednak. Za dużo tła moim skromnym zdaniem...
2 - ciemno... ale ja tak lubię akurat, więc
3 - czy ten dmuchatek to aby na pewno miał taki kolorek właśnie?
Generalnie - podobający się start Przekonajmy się co napiszą inni...
Dzięki za opinie generalnie się zgadzam,dziś miałem lustrzankę pierwszy raz w łapkach he he łapach prędzej nie licząc wczorajszego bawienia w domu a i makro praktycznie pierwszy raz,powiem tak że spodobało mi się gdyby nie te komary i inne przez to nie można było się skupić na focie,pyzatym apropo kitowego obiektywu bo miałem dylemat to jestem zadowolony,czemu nie na krajobraz zero chmurek ostre światło to dużo psuje nie ma klimatu nawet jak si miejsce fajne znajdzie choć ta Alpha to nie to co H7 że albo przepal albo ciemnica tutaj nawet w złych warunkach jest nieźle,co do dmuchawczyka taki spory on był wydawało mi się że nie wyjdzie ostry na ekranie wydawał się nieostry i się nie przykładałem w oryginale jest dość ostry a kolor to akurat w trybie zachód poszło i dlatego
Ależ dmuchatek ostry jest jak najbardziej
U mnie od czasu do czasu drobna chmurka przemknie - jakoś mi nie wpadło do czaszki, że gdzie indziej niebo wcale nie musi być identyczne Ot - zaćmienie upałowe...
Komary... Nooo, jeśli myślisz czasem o ptaszku jakimś, badylku czy zwierzaku leśnym - proponuję od razu polubić wszelkie stworzenia bzykająco-gryzące...
A jeszcze odnośnie obiektywu kitowego... Posiadasz (podejrzewam) 18-55 SAM? To jest naprawdę bardzo sympatyczne szkło i wiele można z niego "wycisnąć" Szczególnie w porównaniu do 18-70 wypada niezwykle korzystnie. Posiadam oba - wiem co mówię/piszę
Dokładnie 18-55 Sam,póki co jestem miło zaskoczony dlatego że ja raczej z natury podchodzę do wszystkiego pesymistycznie że będzie źle lipa itd,narazie ten kicik jest dla mnie ok, ostrość mnie zadowala choć jeszcze nie wszystko kummam jak dobrze ja złapać,tło ładnie się rozmywa generalnie chce się robić zdjęcia,tylko już dzisiaj dekielek zgubiłem może skoro już pisze ma ktoś namiary gdzie można tanio nabyć
Moje okolice świętokrzyskie
cześć,
nr 2. podoba mi się, kwiatek fajnie oświetlony
nr 4. za ciemne, zdecydowanie, ujęcie podoba mi się :]
Pozdrawiam.
4 za ciemna, zbyt nasycona i chaotyczna. W fotografii krajobrazu też staraj się szukać harmonii i jakiegoś motywu na którym można będzie skupić wzrok
Małe co nieco
Nooo... To jest piękna badylkowa seria
Gdybym to ja ciął/kadrował to zapewne 5-kę bym bardziej z góry zaatakował coby robalka jeszcze bardziej uwypuklić, a 8-kę ciut bym ciachnął bo chyba tła za dużo zostało... Niemniej kolorki i wykonanie się mnie podoba niezmiernie