anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z akumulatorem oraz fanem na procesorze (chyba ?)

Wokost
Nowicjusz

Problem z akumulatorem oraz fanem na procesorze (chyba ?)

Witam,

proszę o informację w następujących sprawach:

1. Ładowanie baterii w VGN - NW 21 SF

Ładowanie baterii do poziomu około 80 @ trwa 3 dni, dosłownie nie w przenośni :-(. Aby ładować szybciej muszę wyciągać co jakąś minutę kabel z zasilania i wkładać  z powrotem, wtedy ikonka ładowania na pasku pokazuje ładowanie. W momencie gdy kabel poodłączony jest "na stałe" pasek wartości naładowania baterii nie zmniejsza się i nie zwiększa, nie pokazując ładowania. Wina baterii ? zasilacza ? jakaś sprawa programowa ?

2. Zatrzymywanie się wiatraczka na procesorze przyczyną (wyłączania się komputera) ? chyba

Parę dni temu komp zaczął się wyłączać po dłuższym czasie (około minuty, kiedy był dłużej wyłączony) , po kilku sekundach kiedy restartowałem go po dłuższym użytkowaniu (dłuższym czyli nagrzaniu około minutowym :-)).

Wiem, że powodem może być zasilanie więc, zmieniłem kontakt, próbowałem startować z wyciągniętą baterią oraz na zasilaniu bateryjnym - skutek ten sam , czyli power of.

Rozkręciłem kompa, przeczyściłem fana na procesorze, bo nieco "rzęźił" - pewnie z brudu. Kręcił słabo ,ale kręcił, teraz kręci dobrze, tyle, że problem się powtarza. Po nocy bez użytkowania robi power of jak wcześniej. Nie słychać , żeby się kręcił.

Dodam, że jeśli uruchomię kompa pod linuksem, komputer działa, wystarczy teraz zrestartować do windowsa 

i wszystko OK. Problemów ze zgodnością systemów operacyjnych nie mam, gdyż Back Tracka startuję z płyty.

Bez sensu i głupie, no ale tak właśnie jest :-(. Ktoś ma jakiś pomysł co może być powodem. 

ps. zaczęło się tak dziać po zainstalowaniu nowej łatki do windows 7 , ale to jakoś mało ma chyba wspólnego z kręceniem fana na procku ? 

pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc

Wojtek

0 ODPOWIEDZI 0