anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SVE1511G1E (black) wymiana dysku na SSD i RAM do 8GB

GoldenMan-----
Początkujący

SVE1511G1E (black) wymiana dysku na SSD i RAM do 8GB

Witam serdecznie,

Niedawno nabyłem w tytule wymieniony model Vaio, niestety w fabrycznie zamkniętym pudełku, prócz instrukcji dla początkujących i uwarunkowaniach gwarancji w kilku językach nie było żadnych książeczek czy płyt określających precyzyjniej parametry ów laptopa oraz jego sposobu rozbudowy. Z samego laptopa jestem bardzo zadowolony, jednak z czasem chciałbym wymienić co nieco.

wobec tego mam kilka pytań:

1. Pamięć ram otrzymana to 4GB, czy jest możliwość własnej rozbudowy o kolejne 4GB, czy musi tego dokonać serwis Sony by nie utracić gwarancji (i jakie wówczas ponosimy koszta) ? Jeżeli jest możliwość własnej wymiany, czy są to kostki pamięci dedykowane (o odpowiednich parametrach) i czy znajdę na stronie jakąś instrukcję jak tego dokonać ?

2. Zainstalowany dysk HDD jest strasznie mulasty, czy istnieje możliwość wymiany na dysk SSD, jeżeli tak - to jakie parametry tego dysku - 2,5 cala, SATA III ?? Czy wymiany powinien dokonać serwis i czy wymienią na już posiadany (Corsair 2,5 cali, SATA III) ?

3. W pobliżu Warszawy jest jakiś autoryzowany serwis Sony Vaio, gdzie - bez utraty gwarancji - mógłbym dokonać wymiany w/w komponentów ?

z góry dziękuję za odpowiedź.

4 ODPOW. 4
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Ad 1. Możesz śmiało wymienić.
Ad 2. Tu także możesz wymienić.

Wszystkie informacje znajdują się w instrukcji, którą masz w laptopie. Możesz ją także pobrać ze strony supportu VAIO.

GoldenMan-----
Początkujący

Na stronie Vaio jak bym nie szukał support wychodzi dla mego modelu i rodziny SVE komunikat:

http://sorry.sony-europe.com/

Odnośnie instrukcji, chodziło mnie o taką, która informuję, np. przy wymianie RAM, gdzie się znajduje i co trzeba zrobić by tam się dostać. W pudełku nic takiego nie mam (może producent nie przewidział), support Vaio nie działa dla SVE, a na laptopie na dysku i w opcjach przeszukam, może jest, ale ją przeoczyłem.

W każdym bądź razie dziękuję za powyższą informację.

profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Jak odwrócisz laptopa spodem do góry to sam zobaczysz które śrubki trzeba odkręcić, bo na ram i hdd są specjalnie w obudowie dwie oddzielne zaślepki - by nie trzeba było demontować całego spodu.

GoldenMan-----
Początkujący

Support Vaio już działa, jest tam również dostępna instrukcja jaką szukałem, odpowiedzi na me pytania również są w instrukcji jasno zdefiniowane.

mat_czok i majstersztyk - dziękuję serdecznie za pomoc.

Gdyby ktoś szukał instrukcji "celem rozbudowy" dla rodziny Vaio SVE, podaje link:

ftp://ftp.vaio-link.com/pub/manuals/consumer/AE9E100611.zip

pozdrawiam