anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VAIO Care zniszczył partycję ratunkową

profile.country.pl_PL.title
p123tf
Początkujący

VAIO Care zniszczył partycję ratunkową

Witam,

posiadam laptopa Sony VAIO SVE1112M1EW. Posiada (a raczej posiadał) Windowsa 8 x64. Jako, iż działał on zbyt wolno postanowiłem zainstalować Ubuntu 12.10. Usunąłem partycję z Windowsem i stworzyłem nowe dwie ext4 (jedna montowana pod /, a druga pod /home), lecz przez przypadek w miejscu bootloadera Win8 wgrałem Grub2 UEFI.

Po jakimś czasie zechciałem wrócić do Windowsa. Wywołałem komendę:

sudo apt-get remove grub grub-efi

i usunąłem partycje z Ubuntu (obie). Zrestartowałem komputer i zobaczyłem:

error: unknown filesystem

grub rescue> _

Przed instalacją Ubuntu zrobiłem kopię dysku programem Acronis True Image 2013. Przywracałem wszystkie partycje, jednak Grub pozostawał. (kopię miałem na lapku, obok Windowsa na innej partycji, a ważne dane wyciągnąłem z niej poprzez pendrive'a z Ubuntu i przeniosłem na inny komputer)

W końcu postanowiłem wykorzystać VAIO Care. Uruchomiłem przywracanie systemu według domyślnej procedury. Zezwoliłem sformatować dysk (dane już wcześniej odzyskałem z kopii, więc nie była mi potrzebna). Po chwili program wyrzucił błąd i poprosił o restart komputera.

Zrestartowałem, uruchomiłem VAIO Care i... zniknął przycisk do przywracania. Była tylko "diagnostyka" i "zakończ". Przez pendrive'a sprawdziłem układ partycji i zniknęła jedna o nazwie Recovery.

Wcześniej było 5 partycji: SonySYS, WinRE, C, D (utworzyłem ją sam, zapisałem na niej kopię systemu) i Recovery. Teraz są trzy: SonySYS, WinRE oraz C (pusta).

Gdyby ktoś mógł pomóc np. poprzez stworzenie pendrive'a ratunkowego do Win8 x64, był bym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

0 ODPOWIEDZI 0