Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam pytanka odnośnie mojego vaio tt:
- jaki napęd Bluray pasuje zamiast oryginalnego dvd? W serii (np TT190UBX) był montowany napęd Panasonic /Matsushita UJ232AS, ale jest niedostępny. Czy ktoś spróbował/ zainstalował sobie inny napęd BD? Jak z Biosem ?
- Windows 8. Sony oficjalnie nie wspiera w tym modelu instalacji/sterowników do W8. Ja używam oryginalnego W7pro i chcąc spróbować i potestować W8 zrobiłem po prostu upgrade. I tu niespodzianka - poza drobnym szczegółem jakim jest UpekSuite (zabezpieczenie na odcisk palca) działa dokładnie wszystko. Nawet modem wwan z którym spodziewałem się problemów. Wydajnośc na oko bez zmian. No może poza startem systemu, u mnie na dysku ssd jest jeszcze szybszy niz przy w7.
Jest jednak mały haczyk. Instalacja czysta w8 to już mniej przyjemne doświadczenie - niektóre sterowniki/aplikacje nie chcą się instalować. Nawet te z innych modeli vaio. Może macie inne doświadczenia ?
Pozdrawiam Marcin
Napęd Blu-Ray tylko z VAIO TT szukaj na allegro, jest to mega unikatowe rozwiazanie poniewaz tam sony zamawiało smuklejsze napędy niż normalne do laptopów aby zmieścić w ultra smukłej obudowie TT
Windows 8 tylko aktualizacja, najlepiej z zachowaniem sterownikow (tych których się da) wtedy bardzo możliwe że i czytnik linii papilarnych będzie działał.
Zacny model, gratuluję to jeden z wielu kultowych modeli VAIO, jego następcą był VAIO X. Piękne i cudowne modele
Tak już wiem że napęd "smuklejszy" - 9,5mm, a nie 12 czy 14mm. Problemem jest też panel od napędu. Szukam raczej na e-bay niż allegro.
Już zakupiłem i dokonałem upgrade do W8, Protector Suite już też znalazłem w wersji do W8. Wszystko działa prawidłowo. I potwierdziły się moje przypuszczenia - działa nieco szybciej niz W7. A najważniejsze że działa modem gsm.
A mój model TT to 21WN. Jego największą zaletą (oczywiście ma wiele innych zalet, ale dla mnie) jest wbudowany napęd dvd.