anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

50 1,8 SAM i 55-200 SAM a współpraca z A700

cynek-----
Początkujący

50 1,8 SAM i 55-200 SAM a współpraca z A700

Witam
Jeśli to zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Mam pytanie co do współpracy obiektywów Sony 50 1,8 SAM i Sony 55-200 SAM z aparatem A700. Byłem dzisiaj w Sony Center i 55-200 działało ale już 50tka nie. Co śmieszniejsze, kiedy w Fotojokerze podłączyłem te same obiektywy to już żaden nie działał z moją puszką...
Więc moje pytanie brzmi - jak jest ze współpracą A700 z obiektywami z silnikiem wbudowanym. Czy to wina obiektywu czy aparatu? Dodam, że na aparacie mam soft ver. 4

Pozdrawiam

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

w aparacie i na obiektywie przełączasz na AF i nie powinno byc problemów (dotyczy 50 f1.8.)
w przypadku 55-200 AF powinien byc uruchomiony na aparacie.

cynek-----
Początkujący

😆 eeeeeeee... przepraszam jesli moja odpowiedź Cię urazi ale to takie moje wrodzene chamstro

wiem że powinno być na obiektywie i w aparacie ustawione na AF ;-) nawet Pan przemiły w Sony center przyszedł się pobawić ze mną szkłami.. sam ma ponoć 700 więc też czai aparat.. to że przez jakiś głupiocudowny sposób przelącznim by sam sie przestawił na MF to bym zrozumial ze obydwa obiektywy by nie dzialały.. ale podlączałem 3 szkła w ciągu 10 min czyli 55-200 SAM później 50 1,8 SAM i na konieć "stary" kit czyli 18-70..

Proszę nie traktować mnie jak laika... prosze o szybka porade i przepraszam za brak PL znaków

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

cynek napisał(a):

Proszę nie traktować mnie jak laika... prosze o szybka porade i przepraszam za brak PL znaków

szybka porada jest taka, że te szkła są kompatybilne z a700 tak samo jak z każdym innym korpusem z systemu alfa więc albo coś nie tak było z tymi szkłami albo Twój korpus ma jakąś wadę... przeczyść styki może to jest problem ;)

cynek-----
Początkujący

Pawle... ale czy styki zabrudzone nie powodowały by że tez przy starym kicie by wariowało? a po 2gie.. będąc w Sony Center podlaczalem 55-200 SAM i dzialało.. 5 min poźniej w FotoJokerze taki sam obiektyw juz nie..

Sprzedawca w SC jak i FJ powiedzieli że to moze być coś z softem albo w aparacie albo w szkle.. dziwi mnie ta sytuacja bo np. 50 1,8 wcale nie działała..

"troche" zależy mi na tych szkłach szczerze powiem.. bo całkiem fajne sa.. i do tego przystępne cenowo

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

cynek napisał(a):

Pawle... ale czy styki zabrudzone nie powodowały by że tez przy starym kicie by wariowało? a po 2gie.. będąc w Sony Center podlaczalem 55-200 SAM i dzialało.. 5 min poźniej w FotoJokerze taki sam obiektyw juz nie..

Sprzedawca w SC jak i FJ powiedzieli że to moze być coś z softem albo w aparacie albo w szkle.. dziwi mnie ta sytuacja bo np. 50 1,8 wcale nie działała..

"troche" zależy mi na tych szkłach szczerze powiem.. bo całkiem fajne sa.. i do tego przystępne cenowo

18-70 ma śrubokręt, a 55-200 SAM i 50 SAM mają silniki wbudowane tzn że są zasilane poprzez styki jeżeli styki w korpusie są ok to może styki w szkłach z fj i sc trzeba przeczyścić...

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Zwróć uwagę, czy wkręcając obiektyw do A700 widać w wizjerze lub na LCD parametry przysłony. Czasami wystarczy delikatnie przekręcić w którąś ze stron obiektyw aby styki dobrze stykały między obiektywem a body.

cynek-----
Początkujący

właśnie o to chodzi że komunikacja body->szkło jest... przysłonę mogę ustawić na aparacie..

a może ktoś wie który pin w tych stykach na body jest za co odpowiedzialny??