Podziel się wrażeniami!
Witam,
Stałem się szczęśliwym posiadaczem zewnętrznej lampy błyskowej od Zenita k: i chciałbym ją zastosować jako zewnętrzną lampę wyzwalaną zdalnie - stopke to ma standardową od analogów - z 4 stykami.
Nie mam zielonego pojęcia o lampach, ale z tego co udało mi się doczytać będę potrzebował adapter gorącej stopki - Sony FA-HS1AM - oraz jakiś wyzwalacz lampy z odbiornikiem. Potem znalazłem jeszcze coś takiego: Radiowy Wyzwalacz Lamp do Sony ale nie mam pojęcia czy się sprawdzi..
.
Zależy mi na tym, żeby cały zestaw był możliwie tani i lampa była wyzwalana bezprzewodowo (kabelki niestety odpadają...) Dlatego proszę o jakieś rekomendacje - co właściwie powinienem kupić (bo tak do końca to nie jestem pewien czy to co piszę jest tym co powinienem mieć) i czy są jakieś tańsze zamienniki FA-HS1AM (oryginał jest droższy niż moja lampa ), a może jest jakaś metoda, żeby obeszło się bez?
CZyli w skrócie: jak to poskładać, żeby działało
najtaniej to fotocela MIF
hm... 85zł. Tylko... jest jeden mały problem: Nigdzie na tej mojej lampie nie widzę wtyku...
Byłoby też naprawdę super gdyby "to coś" pozwalało na postawienie lampy w pionie (statywu na lampę nie mam, a równowagi sama za nic nie chce trzymać ).
Zapomniałem jeszcze dopisać, że mój budżet to max 300zł - chyba, że nie da się zmieścić w tym przedziale... to będę cierpiał.
"Gorąca Stopka Adapter Sony Minolta" szukasz na Allegro i kupujesz za 50-60zł. Dzieki temu bedziesz mogl przypiac nadajnik bezprzewodowy (o czym za chwile) do swojego body, albo bezposrednio lampe.
Po wyzwalacz rowniez odsyłam na Allegro - "Radiowy Wyzwalacz Lamp" (około 100zł za zestaw z 1 nadajnikiem i 1 odbiornikiem). Nadajnik wpinasz w stopke sony kozystajac z adaptera goracej stopki, odbiornik do lampy dzieki ktoremu bedziesz mógl lampe przykrecic do statywu
ta lampa od zenita musi mieć bolec w stopce i musi mieć styk z boku stopki. lampa błyska wtedy kiedy te styki się zewrą.
wstaw zdjęcie tej lampy to będziemy wiedzieli co powinieneś kupić.
to raz,
chociaż, jak już kupisz MIF to możesz po prostu przylutować ją do styków w lampie.
a to żeby lampa stałą sama to już Twoja w tym głowa. ja do mojej starej lampy minolty stosuje pociętą odpowiednio butelkę po nestea green tea:>