Podziel się wrażeniami!
Mam SIGMĘ 70-300APO. Po raz drugi uległy mi awari zębatki przekładni. Czy możecie mi polecić coś bardziej trwałego o podobnych parametrach optycznych i w możliwie taniego? Pytam, bo jeśli to uszkodzenie wystąpi trzeci raz to chyba będę musiał zainwestować w nowe szkiełko.
Sabb1 napisał(a):
Mam SIGMĘ 70-300APO. Po raz drugi uległy mi awari zębatki przekładni. Czy możecie mi polecić coś bardziej trwałego o podobnych parametrach optycznych i w możliwie taniego? Pytam, bo jeśli to uszkodzenie wystąpi trzeci raz to chyba będę musiał zainwestować w nowe szkiełko.
dragon5440 napisał(a):
moją pierwszą propozycją jest szkiełko Sony DT 75-300 f4,5-5,6, jego cena według Ceneo wacha sie od 899 do 1299 zł, szczególnie jeśli zależy Ci na jakości to szkiełko jest bardzo dobrym wyborem.
dragon5440 napisał(a):
Moim drugim typem jest Tamron 70-300 z przysłoną 4-5,6, cena wg Ceneo to 544-699 zł
Jakość SIGMY mnie zadowalała. Chodzi mi o obiektyw co najmniej takiej jakości optycznej, podobnym zakresie (70-300) lecz trwalszy. Wiem, że wysoką jakość trudno jest pogodzić z niską ceną. Powiedzmy, że cena max to 3000 zł. Idaałem byłby większy zakres (np 500),ale z tego co się orjętuję to nie ten zakres cenowy. Czy podane przez Ciebie obiektywy mają kompensację APO chromaryczną?
Sabb1 napisał(a):
Jakość SIGMY mnie zadowalała. Chodzi mi o obiektyw co najmniej takiej jakości optycznej, podobnym zakresie (70-300) lecz trwalszy. Wiem, że wysoką jakość trudno jest pogodzić z niską ceną. Powiedzmy, że cena max to 3000 zł. Idaałem byłby większy zakres (np 500),ale z tego co się orjętuję to nie ten zakres cenowy. Czy podane przez Ciebie obiektywy mają kompensację APO chromaryczną?
Z nowych ciężko będzie coś zadowalającego znaleźć w podanej przez Ciebie cenie i zakresie. Natomiast z używanych polecam Minoltę 100-300/f:4,5-5,6 D APO (może być też bez D, D to jest oznaczenie kodera odległości umożliwiające pracę z błyskiem w ADI czyli zaawansowanym systemie sterowania błyskiem w Minoltach i Sony). No i oczywiście, tak jak napisał Michel kupisz też w proponowanych pieniądzach Sony 70-300/f:4,5-5,6 G SSM. Jeszcze możesz upolować Sigmę 100-300/f:4.
Możesz też spróbować zapolować na Minoltę 100-400/f:4,5-6,7 APO (cen na dzień dzisiejszy nie znam), może uda Ci się ją znaleźć w określonych granicach (jeżeli uda Ci się ją znaleźć bo nie widziałem jej w sprzedaży od dłuższego czasu). Jest jeszcze Sigma 120-400/f:4,5-5,6 - o niej nie wiem nic, no i jeszcze Sigma 135-400/f:4,5-5,6 APO DG. Opinie są dla niej niezbyt pochlebne ale mam, używam i na moje amatorskie potrzeby za tą cenę, za jaką kupiłem to wystarcza.
dragon5440 napisał(a):
Znam,bo mam; większość moich fotek w galerii o ogniskowej 70mm i wyżej jest wykonanych tym szkłem. Obiektyw nie jest wart zachodu (wolny AF, aberruje, trzeba przymykać, Macro jest... no po prostu jest )- typowy budżetowy 'plasticzek' chociaż z metalowym bagnetem.
dziwne, że jeszcze nikt nie wspomniał o flincie...
szogoon napisał(a):
dziwne, że jeszcze nikt nie wspomniał o flincie...
dragon5440 napisał(a):
moją pierwszą propozycją jest szkiełko Sony DT 75-300 f4,5-5,6