anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Cz 16 - 80 czy Sal 16 - 105

lucas7
Początkujący

Cz 16 - 80 czy Sal 16 - 105

Używam CZ, zbierałem na niego bardzo długo, wyprzedałem się z obiektywów jakie miałem, to znaczy z Sigmy 17 - 70 i Sigmy 135 - 400, w końcu trochę dołożyłem i mam, ale teraz zadaję sobie pytanie czy było warto. Owszem jest ostrzejszy od Sigmy, ale ma trochę gorsze światło, jego budowa też wydaje się zbyt plastykowa. Pomyślałem o sprzedaży CZ i kupnie tego SAL 16 - 105, (znalazłem w jakimś sklepie za 1650 PLN), zostałoby jeszcze na jakieś tele może Sigmę 70 - 300 APO ( nie jest w cale tragiczny). Proszę o jakiś głos rozsądku, dzięki
używam alfy 700

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Na pewno CZ 16-80 jest bdb obiektywem. Dla mnie jednak 16-105 jest niewiele gorszy, znacznie tańszy i lepszy zakres ma.
Tutaj masz porównanie tych dwóch szkiełek:
LINK

Lajam.
Expert

Kupując SAL 16-105 zyskujesz właściwie tylko na zakresie. Pozostałe parametry Zeiss ma jednak lepsze.

Warto też rozważyć, czy sprzedaż 16-80 przyniesie Ci tyle pieniędzy ile potrzebujesz na zakup 16-105 i wymienionej Sigmy. Pamiętaj, że raczej nie uda Ci się go sprzedać po cenie zakupu - takie już nieubłagane prawa rynku :(

Przemyśl sobie jeszcze decyzję. Najlepiej jak porównasz sobie sam swojego Zeissa z 16-105 w jakimś salonie foto np. Sony Centre.

lucas7
Początkujący

nie mam go długo, może jakieś dwa miesiące, chciałbym za niego jakieś 2500 PLN, ale faktycznie jeszcze to przemyślę, gdyby udało się sprzedać tego CZ i kupić tego SAL-a, to zostałoby coś na ten zapowiadany obiektyw sony Macro 30 f2.8, ale zobaczymy.

profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

dwa miesiace temu kupiłem CA za 2480zl wiec jak chcesz go sprzedac drozej :shock: to na 100000% jestes bez szans , dodatkowo dolar wali w dół od dwóch miesiecy , wiec na rynku odbije sie to za miesiac albo i wcześniej, ceny pójdą w dół i niema szans zebys wzioł wiecej niż 2000zł za ten obiektyw - a tak po prawdzie to jak coś jest używane a nie nowe to kosztuje 70%. :c5

posiadasz rewelacyjny obiektyw , po co tu kombinowac , zacznij zbierac na nieistniejacy 30/2.8 Macro jak uzbierasz to akurat pokaze sie u nas w sklepach.

lucas7
Początkujący

czyli będę kombinować:)dzięki

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Zostaw sobie tego Zeiss-a :thumbsup:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________