anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy stosować Filtr UV

binek-----
Początkujący

Czy stosować Filtr UV

Witam mam pytanko, mianowicie zastanawiam się czy kupić jakiś filtr UV w zasadzie do ochrony obiektywu ? np Marumi UV Hazale do obiektywu 18-55. Pogorszy to jakoś zdjęć ?

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Każdy filtr ma wpływ na jakość zdjęć (negatywny), a im lepszy filtr, tym mniejszy jest wpływ na jakość zdjęć.
Wg mnie używanie UVki z obiektywem 18-55 mija się z celem.

Początkujący

a stosować coś aby go zabezpieczyć ?

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Dekielek :c20

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

binek napisał(a):

a stosować coś aby go zabezpieczyć ?

jeśli już tak bardzo chcesz coś zastosować to http://www.skapiec.pl/site/cat/65/filtr ... _0_0_0_0_0

armalite
Początkujący

Ja stosuje filtry. W zasadzie zawsze mam na obiektywie albo UV albo polaryzacyjny. O ile działanie drugiego jest zauważalne i wręcz oczywiste, tak pierwszy nic nie robi. Siedzi, troszkę być może pogarsza jakość zdjęcia, ale bez przesady - w normalnych zastosowaniach "domowych" to niby pogorszenie jakości jest niezauważalne. Natomiast niewątpliwie pełni funkcję ochronną i dlatego jest. Jako ochrona przed przypadkowym uderzeniem sprawdza się też osłona przeciwsłoneczna. Albo wspomniane przez szwendaka "protektory".

profile.country.PL.title
Rodzyn104
Nowicjusz

Dokładnie. Filtr UV służy tylko do ochrony soczewki obiektywu. Może trochę mniej odblasków czy blików ale prof. fotograficy. Zacytuję"Prawdziwym powodem założenia filtru uv jest ochrona obiektywu."gdy obiektyw spadnie w dół to zbiję się tylko filtr(50zł) a nie soczewka w obiektywie(obiektyw ok300-1500zł zależy jaki) ",więc pomimo że filtry UV nie będą miały większego wpływu na jakość wykonanych zdjęć, to warto zamontować je dla świętego spokoju" (Scott Kelby "Sekrety mistrza Fotografii Cyfrowej)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Rodzyn104 napisał(a):

"gdy obiektyw spadnie w dół to zbiję się tylko filtr(50zł) a nie soczewka w obiektywie(obiektyw ok300-1500zł zależy jaki) ",więc pomimo że filtry UV nie będą miały większego wpływu na jakość wykonanych zdjęć, to warto zamontować je dla świętego spokoju" (Scott Kelby "Sekrety mistrza Fotografii Cyfrowej)

Gratuluję wiary w słowa mistrza Photoshopa....

Filtr UV to nie jest poduszka powietrzna! To dość odważne stwierdzenie może pasuje jeszcze do takiego obiektywu kitowego, który jest dość lekki np. kit - ale tutaj sensowny filtr kosztuje ponad 70% ceny obiektywu więc jego zakup nie jest rozsądny.

Nie wyobrażam sobie np. Zeissa 24-70 zrzuconego na beton - myślę, że nawet z filtrem nikt nie zachowałby świętego spokoju.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Rodzyn104 napisał(a):

Dokładnie. Filtr UV służy tylko do ochrony soczewki obiektywu. Może trochę mniej odblasków czy blików ale prof. fotograficy. Zacytuję"Prawdziwym powodem założenia filtru uv jest ochrona obiektywu."gdy obiektyw spadnie w dół to zbiję się tylko filtr(50zł) a nie soczewka w obiektywie(obiektyw ok300-1500zł zależy jaki) ",więc pomimo że filtry UV nie będą miały większego wpływu na jakość wykonanych zdjęć, to warto zamontować je dla świętego spokoju" (Scott Kelby "Sekrety mistrza Fotografii Cyfrowej)

Poprę słowa Lajama.
Żaden filtr nie jest w 100% przezroczysty. Każdy filtr ma wpływ na obraz powstający za nim. Od jakości tego filtra zależy czy obraz pozostanie z minimalnymi zmianami (niezauważalnymi w normalnym użytkowaniu - choć jeżeli ludzie doszukują się duchów czyli odblasków od lustra w A55 to powinni bardziej poszukać duchów powstających od filtra - będzie łatwiej je znaleźć, o choćby tu). Nie zgadzam się z zacytowanymi słowami "filtry UV nie będą miały większego wpływu na jakość wykonanych zdjęć" - będą miały i to duży wpływ, który bardzo da się we znaki w niektórych warunkach. Podobnie ten fragment "gdy obiektyw spadnie w dół to zbiję się tylko filtr(50zł) a nie soczewka w obiektywie". Gdy obiektyw spadnie w dół to może nic się nie zbić, może zbić się tylko filtr a może i cały obiektyw. Prawdopodobne jest też to, że po takim upadku w obiektywie poprzesuwają się soczewki więc obiektyw będzie rozjustowany.
Moje zdanie jest takie, że jeżeli musisz zastosować filtr na obiektywie to stosuj jak najlepszy. W związku z tym nie wyobrażam sobie założenia na kita (wartości 200zł) dobrego filtra (wartości 150zł). Jeżeli korzystasz z aparatu w niesprzyjających warunkach (fotografia sportowa typu żużel, rajdy samochodowe, rajdy off road), fotografujesz krajobrazy na pustyni, na morzu to jeszcze widzę sens założenia filtru. Gdy ktoś używa obiektywu za 4000 zł i przedziera się przez krzaki to i owszem, niech stosuje filtr. Tylko nie filtr UV. Są specjalne filtry ochronne, które mają większą transmisję światła. Powinny być wielopowłokowe, szklane, jak najlepszej klasy. A tak na prawdę do ochrony obiektywu służy dekielek. Czasami może uchronić osłona przeciwsłoneczna - prawidłowo założona. Owszem, nie neguję, że kilku osobom zdażyło się , że filtr "pomógł" bo obiektyw upadł i zbił się filtr. Ale nie wiadomo czy gdyby ten obiektyw upadł bez filtra to zbiłaby się soczewka. A może gdyby była założona osłona p/słoneczna to ona osłoniłaby szkło przed gałęziami? To jest takie gdybanie. Ja też mogę podać przykłady, że rozpadający się filtr porysował przednią soczewkę co nie miałoby miejsca gdyby tego filtra nie było (powstałaby co najwyżej jedna rysa od gałązki). Każdy kij ma dwa końce.
Chcesz stosować filtr ochronny - kup jak najlepszy (no i niestety nie będzie to tani filtr).

madzi------
Poszukiwacz

kris napisał(a):

Każdy filtr ma wpływ na jakość zdjęć (negatywny), a im lepszy filtr, tym mniejszy jest wpływ na jakość zdjęć.
Wg mnie używanie UVki z obiektywem 18-55 mija się z celem.

Zgadzam się, jestem początkujący..., ale rozumiem że UV + 18-55 naprawdę zbędny wydatek.
Hmm, ale czy np. na Twoim przykładzie, z tego co czytam na forum jesteś raczej fanem stałek :c34 , w większości nie są to obiektywy za kilka set złotych :c34 - czy nie stosujesz na nich filtrów ochronnych? Stałki - wiadomo często się zmienia np podczas ślubu w pośpiechu, nie masz obawy, że np zarysujesz przypadkiem itd.... ?
Obecnie nie stosuje filtrów, choć mój obiektyw to dla mnie tak jak dla kogoś innego obiektyw za kilka tysięcy złotych. Temat filtru ochronnego powrócił do mnie gdy parę dni temu zauważyłem na nim plamkę wyglądającą początkowo jak kropla (nie wiem skąd się tam znalazła), panika zaczęła się gdy po przetarciu ściereczką i jeszcze raz i jeszcze... plama zostawała:/ ostatecznie po użyciu paznokcia :c34 udało się to "COŚ" zdrapać ale wyglądało to początkowo jak duża rysa :c34 . Jest OK ale powstało teraz pytanie... zakupić Filtr czy być dobrej myśli... :c7