Podziel się wrażeniami!
Witam mam pytanko, mianowicie zastanawiam się czy kupić jakiś filtr UV w zasadzie do ochrony obiektywu ? np Marumi UV Hazale do obiektywu 18-55. Pogorszy to jakoś zdjęć ?
Każdy filtr ma wpływ na jakość zdjęć (negatywny), a im lepszy filtr, tym mniejszy jest wpływ na jakość zdjęć.
Wg mnie używanie UVki z obiektywem 18-55 mija się z celem.
a stosować coś aby go zabezpieczyć ?
Dekielek
binek napisał(a):
a stosować coś aby go zabezpieczyć ?
Ja stosuje filtry. W zasadzie zawsze mam na obiektywie albo UV albo polaryzacyjny. O ile działanie drugiego jest zauważalne i wręcz oczywiste, tak pierwszy nic nie robi. Siedzi, troszkę być może pogarsza jakość zdjęcia, ale bez przesady - w normalnych zastosowaniach "domowych" to niby pogorszenie jakości jest niezauważalne. Natomiast niewątpliwie pełni funkcję ochronną i dlatego jest. Jako ochrona przed przypadkowym uderzeniem sprawdza się też osłona przeciwsłoneczna. Albo wspomniane przez szwendaka "protektory".
Dokładnie. Filtr UV służy tylko do ochrony soczewki obiektywu. Może trochę mniej odblasków czy blików ale prof. fotograficy. Zacytuję"Prawdziwym powodem założenia filtru uv jest ochrona obiektywu."gdy obiektyw spadnie w dół to zbiję się tylko filtr(50zł) a nie soczewka w obiektywie(obiektyw ok300-1500zł zależy jaki) ",więc pomimo że filtry UV nie będą miały większego wpływu na jakość wykonanych zdjęć, to warto zamontować je dla świętego spokoju" (Scott Kelby "Sekrety mistrza Fotografii Cyfrowej)
Rodzyn104 napisał(a):
"gdy obiektyw spadnie w dół to zbiję się tylko filtr(50zł) a nie soczewka w obiektywie(obiektyw ok300-1500zł zależy jaki) ",więc pomimo że filtry UV nie będą miały większego wpływu na jakość wykonanych zdjęć, to warto zamontować je dla świętego spokoju" (Scott Kelby "Sekrety mistrza Fotografii Cyfrowej)
Rodzyn104 napisał(a):
Dokładnie. Filtr UV służy tylko do ochrony soczewki obiektywu. Może trochę mniej odblasków czy blików ale prof. fotograficy. Zacytuję"Prawdziwym powodem założenia filtru uv jest ochrona obiektywu."gdy obiektyw spadnie w dół to zbiję się tylko filtr(50zł) a nie soczewka w obiektywie(obiektyw ok300-1500zł zależy jaki) ",więc pomimo że filtry UV nie będą miały większego wpływu na jakość wykonanych zdjęć, to warto zamontować je dla świętego spokoju" (Scott Kelby "Sekrety mistrza Fotografii Cyfrowej)
kris napisał(a):
Każdy filtr ma wpływ na jakość zdjęć (negatywny), a im lepszy filtr, tym mniejszy jest wpływ na jakość zdjęć.
Wg mnie używanie UVki z obiektywem 18-55 mija się z celem.