anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Filtry do obiektywu wide i tele

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Filtry do obiektywu wide i tele

Witam wszystkich, stałem się od ponad tygodnia szczęśliwym posiadaczem a33 (zastąpił już lekko wysłużoną KM DimageA200). Potrzebuję porady dotyczącej wyboru filtra, a dokładniej jego średnicy, filtr zamierzam kupić Slim MARUMI Super DHG 55 i 58mm, zastanawiam się czy nie lepiej było by kupić jeden 58 z pierścieniem redukcyjnym.
Obiektyw SAM 18-55 ma gwint 55, a mój tele 70-300 ma 58mm. Nie chciał bym kupować tańszych gorszych jakościowo filtrów, ale filtr przydaje się częściej na wide niż tele, chociaż, mając filtr 49mm na swojej KM A200, miałem nakręcony go praktycznie przez 90% używania aparatu.

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

rezasurmar napisał(a):

Witam wszystkich, stałem się od ponad tygodnia szczęśliwym posiadaczem a33 (zastąpił już lekko wysłużoną KM DimageA200). Potrzebuję porady dotyczącej wyboru filtra, a dokładniej jego średnicy, filtr zamierzam kupić Slim MARUMI Super DHG 55 i 58mm, zastanawiam się czy nie lepiej było by kupić jeden 58 z pierścieniem redukcyjnym.
Obiektyw SAM 18-55 ma gwint 55, a mój tele 70-300 ma 58mm. Nie chciał bym kupować tańszych gorszych jakościowo filtrów, ale filtr przydaje się częściej na wide niż tele, chociaż, mając filtr 49mm na swojej KM A200, miałem nakręcony go praktycznie przez 90% używania aparatu.

Wszystko pięknie i ładnie ale nie napisałeś jaki ten filtr chciałbyś kupić i co on miałby robić.
Ja na przykład używam systemu Cokin a więc mam po jednym potrzebnym filtrze i pierścienie mocujące do każdego obiektywu. Jeżeli w Twoim wypadku ten Marumi miałby być filtrem polaryzacyjnym to pewnie kupiłbym przejściówkę 55/58 i filtr 58 a do tego dekielek na 58 aby przejściówki nie zdejmować z kita.
Ale to tylko moje zdanie.

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Dokładnie chodzi o filtr polaryzacyjny. Tylko czy pierścień nie będzie za bardzo winietować ??. Myślę przyszłościowo , chciał bym kupić jakąś dobry szeroki kąt i portretówkę w niedalekiej przyszłości. Rozmawiałem z znajomym, który ostrzegał mnie przed redukcjami które są wykonane z kiepskich materiałów i w przypadku dużych różnic w temperaturach filtry na nich lubią się zapiec, tak że nie można ich potem odkręcić.
Na stronie optyczne.pl http://www.optyczne.pl/7.24-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Marumi_DHG_Super_Circular_P... jest ciekawy test filtrów i myślę że ten marumi wystarczył by dla mych potrzeb.