anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Filtry na 16-105 , czy warto ?

Mateusz_B
Początkujący

Filtry na 16-105 , czy warto ?

Witam,
posiadam A700 i do tego między innymi 16-105mm.
Do wspomnianego obiektywu chcę kupić filtry.
Do UV, chcę dorzucić polaryzacyjny, IR podczerwieni i połówkowy niebieski.
Proszę wszystkich co mieli do czynienia z w/w filtrami o wrzucanie fotek wykonanych z użyciem ich, a także własne wrażenia.
Czy warto kupować podczerwieni filtr, czy to daje aż takie wrażenie jak tutaj poniżej ??
oryginał - http://www.foxfoto.eu/img/filters/fir_04.jpg
z filtrem podczerw. - http://www.foxfoto.eu/img/filters/fir_03.jpg

P.S. Nie wiem które wybierać Hoya, Digital King, Marumi ?
Pozdrawiam :)

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Witam,
posiadam A700 i do tego między innymi 16-105mm.
Do wspomnianego obiektywu chcę kupić filtry.
Do UV, chcę dorzucić polaryzacyjny, IR podczerwieni i połówkowy niebieski.
Proszę wszystkich co mieli do czynienia z w/w filtrami o wrzucanie fotek wykonanych z użyciem ich, a także własne wrażenia.
Czy warto kupować podczerwieni filtr, czy to daje aż takie wrażenie jak tutaj poniżej ??
oryginał - http://www.foxfoto.eu/img/filters/fir_04.jpg" target="_blank
z filtrem podczerw. - http://www.foxfoto.eu/img/filters/fir_03.jpg" target="_blank

P.S. Nie wiem które wybierać Hoya, Digital King, Marumi ?
Pozdrawiam :)

Najłatwiejsza sprawa to z polaryzacyjnym - ma być kołowy i jak najlepszy (najprawdopodobniej slim bo przy 16 mm będzie ramka winietować). A jaki? Jak najlepszy, wielopowłokowy. Wiem, że najlepszy = drogi ale jeżeli nie chcesz mieć niespodzianek to trzeba inwestować. Ja polecam filtry B&W. Dość łatwa sprawa z połówkowym niebieskim - jeżeli połówkowy to tylko kwadratowy a więc przystosowany do systemu Cokin. Ale czy potrzebny? Bardziej przydatny będzie na pewno połówkowy szary. Ja mam co prawda połówkowy niebieski ale używam go tylko do zabawy (jeszcze żadne zdjęcie z niebieskim nie spodobało mi się na tyle, abym przekonał się do używania tego filtra, na razie noszę go w plecaku bo nie zajmuje miejsca i od czasu do czasu spróbuję go założyć ale efekty są dalekie od moich oczekiwań, a może oczekiwania za duże). Polecam za to połówkowe szare ND 0,6 i ND 0,9. Wydaje mi się, że tym zestawem będziesz mógł poradzić sobie z większością kontrastowych scen. Co do fotografii w podczerwieni to aby efekty przypominały to, co kiedyś można było uzyskać trzeba byłoby wydłubać filtr sprzed matrycy. To co Ty pokazałeś to moim zdaniem obróbka.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj
Jedyne filtry, jakie Ci się naprawdę przydadzą, to polaryzacyjny (kołowy, czyli CPL) i połówkowy szary, ewentualnie pełny szary. Różnobarwne "połówki" - do uzyskiwania specjalnych efektów - wg woli. UV, poza pogorszeniem obrazu nic nie daje (chyba, że z naprawdę wysokiej półki - wtedy nie będzie szkodził - bo efektu i tak żadnego nie zobaczysz). A podczerwony... hmm,było pasrę wątków na ten temat na forum - poszukaj. Ale chyba filtr, który jest zamontowany przed matrycą, skutecznie blokuje promienie IR i zastosowanie filtra nie da oczekiwanego efektu.

PS. IR podczerwieni, to "masło maślane" :c20

EDIT. Piotruś, :c4 tym razem byłeś szybszy, choć jak zwykle obszerny i dokładny :thumbsup:

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Do tego co już napisali poprzednicy zaleciłbym zakup filtrów jedynie w wersji SLIM, inaczej na szerokim kącie będziesz oglądać ekstra winietkę ;) Jeśli znajdę na HDD jakieś przykładowe foto to wstawię tutaj.
Osobiście używam z tym obiektywem filtrów Marumi - polaryzacyjnego i szarego połówki. Zdjęcia z ich użyciem podejrzysz w mojej galerii.

armalite
Początkujący

A czy na filtr typu SLIM da się założyć dekiel?

Mateusz_B
Początkujący

A czy mogę Was prosić o przykładowe fotki z użyciem filtra pół szarego ? :)

Mateusz_B
Początkujący

Jeszcze jedno, czy na Sony 16-105mm F3.5-5.6, gdy założę filtr może występować winietowanie ?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jeszcze jedno, czy na Sony 16-105mm F3.5-5.6, gdy założę filtr może występować winietowanie ?

Przy 16mm, może, jak najbardziej - szczególnie z filtrem CPL.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

armalite napisał(a):

A czy na filtr typu SLIM da się założyć dekiel?

Da się. To zwykły filtr tylko nieco cieńszy i za ten bajer droższy.

Winietka widoczna jest szczególnie przy ściemniających filtrach np. połówkowym szarym ale jeśli kupisz filtr jakikolwiek w tzw. "normalnym wykonaniu" to prawdopodobnie będzie ona również widoczna na "szerszym końcu".