anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HVL-F20 Tryb bezprzewodowy?

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

HVL-F20 Tryb bezprzewodowy?

Witam. Mam króciutkie pytanie odnośnie HVL-F20 (tej małej nowej lampy): Czy ma ona tryb bezprzewodowy? Bo czytam sobie na różnych stronach, że jest "Idealna jako bezprzewodowy wyzwalacz lampy do lustrzanki DSLR-A900", a co z pozostałymi modelami? Czy też ta lampa pracuje z nimi w trybie bezprzewodowym?

Taka jeszcze mała uwaga: Jak kogoś stać na Alfę 900 to na pewno i stać na lepszą lampę - trochę dziwna ta informacja :D

Z góry dziękuje za odpowiedź.

(Po wyczerpaniu tematu można go usunąć czy co tam droga moderacja zarządzi)

22 ODPOW. 22
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Enzo napisał(a):

Taka jeszcze mała uwaga: Jak kogoś stać na Alfę 900 to na pewno i stać na lepszą lampę - trochę dziwna ta informacja :D

zapewne nie wiesz, że model a900 i a850 nie posiadają wbudowanej lampy błyskowej, którą można odpalić błysk WL w systemowych lampach błyskowych m.in. dlatego ta lampa pojawiła się w ofercie.

Enzo napisał(a):

Witam. Mam króciutkie pytanie odnośnie HVL-F20 (tej małej nowej lampy): Czy ma ona tryb bezprzewodowy? Czy też ta lampa pracuje z nimi w trybie bezprzewodowym?

Tak, można odpalać błysk WL lampą hvl20 założoną na dowolny aparat DSLR SONY http://img33.imageshack.us/img33/4197/salpha1297027.gif

.Enzo.
Poszukiwacz

A no teraz sobie przypominam, że nie mają, ale nadal nie wiem czy z A550 będzie ta lampa działać w trybie bezprzewodowym (trochę niekumaty jestem więc proszę o wyrozumiałość ;) )

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

przeczytaj mój post raz jeszcze ;)

dodam, że ta lampa ma jeszcze dwa atuty:
- można skierować błysk lampy w górę
- jest bodajże dwa razy mocniejsza od wbudowanej (LP20)

Tadeusz.O
Doradca

kris napisał(a):

- jest bodajże dwa razy mocniejsza od wbudowanej (LP20)

A nawet więcej - ok. 3x: wbudowana LP12, x2 to LP17, x4 to LP24, więc LP20 bedzie ok. x3.

------------------------------
fotoamator
ronie-----
Początkujący

kris napisał(a):

Tak, można odpalać błysk WL lampą hvl20 założoną na dowolny aparat DSLR SONY alpha

A jeśli lampa leży gdzieś obok na stoliczku?
Zabłyśnie poprzez tryb WL ?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Pytanie:

ronie napisał(a):

A jeśli lampa leży gdzieś obok na stoliczku?
Zabłyśnie poprzez tryb WL ?

Odpowiedź:

kris napisał(a):

można odpalać błysk WL lampą hvl20 założoną na dowolny aparat DSLR SONY

I tyle na ten temat.

Edit. Wniosek - można odpalić inne lampy tą lampą, nie można odpalić tej lampy zdalnie.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
Matti-----
Początkujący

Nie widze sensu aby odpalac ja zdalnie. Za ta cene lepiej poszukac porządniejszej lampy :)
HVL - 20 sprawdza sie wylacznie przy A850 / A900, gdyz te aparaty nie maja wbudowanej lampy.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Matti napisał(a):

Nie widze sensu aby odpalac ja zdalnie. Za ta cene lepiej poszukac porządniejszej lampy :)

Może i faktycznie ze względu na jej moc zdalne odpalanie jej może być mało przydatne (choć np. w fotografowaniu z bliska mogę sobie wyobrazić takie zastosowanie tej lampy). Natomiast co do ceny to chyba poza Minoltą 3600 (D) nie ma innej lampy współpracującej z body Sony.
I aby nie było nieporozumień, nie wiem jak inni piszący w tym wątku ale ja za tryb WL w Minolcie/Sony uważam pełną kontrolę naświetlania TTL a nie proste zdalne wyzwalanie (jak w wypadku np. fotoceli lub radiowo).

profile.country.pl_PL.title
Matti-----
Początkujący

Ja tej lampy uzywam tylko i wylacznie w studio :)