Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanie, czy w lampie HVL-F42AM przy pracy bezprzewodowej jest mozliwosc zmiany ustawien lampy z poziomu body np. A550? Albo czy mozliwa jest bezprzewodowa korekcja sily blysku?
Pozdrawiam
Pewnie chodzi Ci o to żeby lampa wbudowana nie doświetlała zdjęcia. Pomaga zakrycie lampy ręką, ale w ten sposób żeby całkiem jej nie zakryć a tylko tak żeby nie świeciła do przodu...
...i coś w tym stylu właśnie robię, ale to jest trochę męczące. Po prostu narzucam kawałek tkaniny flanelowej na palnik. Tylko wygląda to nie specjalnie "profesjonalnie" > czytaj : dobra firma + kawał szmaty Trochę dziwne mogą być skojarzenia.
kup lub zrób coś takiego:LINK (dodam też samo zdjęcie - jakby aukcja została usunięta: LINK)
jako,że jest to dyfuzor - trzeba po prostu do białej powierzchni przykleić coś czarnego
Kris, dzięki To wygląda o wiele lepiej niż to.
Witam wszystkich, mam pytanko mniej wiecej podobne. Mam lampę hvl58 i zastanawiam sie jak w trybie WL zwiększyć siłę błysku wbudowanej lampy (A700) tak ze by sila blysku hvl58 sie nie zmieniała. Gdy doświetlam osobe z tyłu lub z boku przydało by się troche światła z przodu do zniwelowania cieni a lampa wbudowana blyska za słabo a na pewno o niebo słabiej niz w normalnym trybie. Jest na to jakaś recepta po za kupnem kolejnej lampy ??
W aparatach Konika-Minolta (D7D i D5D) można było ustawić podział światła pomiędzy lampą wbudowaną a zewnętrzna. W DSLR Sony, gdy włączymy tryb WL, lampa wbudowana słuzy wyłącznie jako sterownik lampy zewnętrznej; w zamian dostępne sa dodatkowe funkcje których nie miały Minolty. Aby uzyskać w trybie WL scenę z wieloma punktami oświetlenia należy użyć większej ilości lamp zewnętrznych. Czasem wystarczy blenda...
Style napisał(a):
zastanawiam sie jak w trybie WL zwiększyć siłę błysku wbudowanej lampy (A700) tak ze by sila blysku hvl58 sie nie zmieniała.
Odwrotnie daje to minimalny skutek. Będę musiał z blendą podziałać. Dziękuje za odpowiedz.
Postanowiłem sprawdzić temat i oto efekt doświadczeń. Może artyzmu w tym nie ma ale chodziło mi tylko o sprawdzenie efektu.1-80.jpg1-200.jpg
Dodam, że oba zdjęcia zrobione zostały w trybie M i bez żadnych dyfuzorów. IMHO różnica w efekcie końcowy jest.
Efekt na prawdę widać. Testowałem i rzeczywiście błysk sterujący przy manualnym ustawieniu mocy lampy i maksymalnego błysku lampy doświetla przynajmniej przy niewielkich odległościach. Przetestuje jeszcze z dodaniem blendy i zobaczymy jak będzie wychodziło a wynik przedstawię do oceny