anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki obiektyw do fotografowania samolotów do 1500zł?

LOT-----
Początkujący

Jaki obiektyw do fotografowania samolotów do 1500zł?

Witam
Głównie zajmuje się fotografowaniem samolotów. Cywilnych odrzutowców na lotniskach. Lądowania, starty, kołowania itp. Mam Sony A300 i do tej pory fociłem Sigmą 70-300 DG. Ale, ona nie sprawdza się najlepiej. Powyżej 200mm fotkę dobrą naprawdę trudno zrobić. A wiadomo jak się fotografuje samoloty. Potrzebne są duże zbliżenia i są to zdjęcia w ruchu głównie. Sama jakość zdjęć też nie jest super. Zastanawiam się czy za cenę do 1500zł można kupić jakiś dobry obiektyw który będzie odpowiedni na samoloty. Żeby była dobra jakość w każdym przedziale ogniskowej. Wiem, że może zbyt dużo wymagam za tak śmieszne pieniądze, ale no nie stać mnie jeszcze na obiektywy za 5-6 tys zł ;)

20 ODPOW. 20
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Pozwólcie, że dorzucę kilka słów od siebie:
1 Obiektywy Sigmy można również wypożyczyć wysyłkowo tutaj pro centrum trójmiasto

2 Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di LD Asferyczny Makro (Model A061) - ten model pasuje do Sony, ten linkowany wcześniej posiada stabilizację, nie wiem czy coś więcej zmienili - nie jest taki zły jak się o nim mówi ;) Oczywiście ma swoje wady - demonem prędkości nie jest, super ostry również ale zdjęcia da się nim robić co też czynię od lutego 2007. Tutaj fotosik można zobaczyć zdjęcia z Góraszki 2008 (oprócz zdjęci Spitfire'a bo one są z minoltowskiej 400). Właściwie to większość zdjęć na Fotosiku pochodzi z tego obiektywu (wątpliwości mogą budzić jedynie zdjęcia zrobione ogniskową 90mm - bo mogą być z Tamrona 90mm / 2,8macro). Do Twojej sigmy nie porównam go bo nigdy jej nie używałem. W tym roku na Góraszce testowałem Sigmę 150-500 HSM i też się nią dało robić zdjęcia. Czy są ostrzejsze? Te które są nie ruszone tak :smileytwisted: , bo przy 500mm i czasach rzędu 1/200s odsetek nieruszonych drastycznie maleje.

PS. Można gdzieś obejrzeć Twoje fotki samolotów?