anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki obiektyw do portretow i krajobrazu?Posze o pomoc

profile.country.pl_PL.title
lysy_th
Początkujący

Jaki obiektyw do portretow i krajobrazu?Posze o pomoc

Na wstepie chcial bym wszytkich przywitac i pozdrowic :c37 z uwagi ze jest to mój pierwszy zalozony temat, chodz sledze forum juz troche.
Jestem jeszcze amatorem w swiecie lusztrzanek:) wiec zwracam sie o pomoc w doborze obiektywy majacego sluzyc mi do potretow i krajobrazu(jesli jest mozliwe polaczyc to w jeden :rolling_eyes: )Od 2 miesiec jestem posiadaczem A550 ale mam jak narazie dylko kitowy 18-55.Poniewaz stale zastanawiam sie jaki drugi obiektyw mam wybrac do mojej alphy:)i nie chcial bym na niego wydac wiecej niz 1000zl wiem ze to nie duzo ale mysle ze da sie cos znalesc z wasza pomoca;)Np.ten sigma 70-300 wiem ze jest glownie do makro stworzony i atkie obiektwy nie powinny byc stosowane do potretow(a moze sie myle)ale czy nie byl by dobrym zakupem?Znalazem go za 649zl z Filtr UV..
Prosil bym o pomoc w tej kwesti,z gory dziekuje :c20

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Na wstepie chcial bym wszytkich przywitac i pozdrowic :c37 z uwagi ze jest to mój pierwszy zalozony temat, chodz sledze forum juz troche.

:c22 Konnichi wa

Jestem jeszcze amatorem w swiecie lusztrzanek:) wiec zwracam sie o pomoc w doborze obiektywy majacego sluzyc mi do potretow i krajobrazu(jesli jest mozliwe polaczyc to w jeden :smileyrolleyes: )Od 2 miesiec jestem posiadaczem A550 ale mam jak narazie dylko kitowy 18-55.Poniewaz stale zastanawiam sie jaki drugi obiektyw mam wybrac do mojej alphy:)i nie chcial bym na niego wydac wiecej niz 1000zl wiem ze to nie duzo ale mysle ze da sie cos znalesc z wasza pomoca;)Np.ten sigma 70-300 wiem ze jest glownie do makro stworzony i atkie obiektwy nie powinny byc stosowane do potretow(a moze sie myle)ale czy nie byl by dobrym zakupem?Znalazem go za 649zl z Filtr UV..
Prosil bym o pomoc w tej kwesti,z gory dziekuje :c20

Masz bardzo fajny obiektyw. Co do w/w sigmy to nie jest obiektyw specjalnie do makro. Obiektywy do makro są stałoogniskowe gdyż wtedy można zbudować najlepszą, najostrzejszą konstrukcję. Zoom to jest kompromis. Poza tym jeżeli chodzi Ci o to że za ostry to zawsze można ostry obraz zmiękczyć (za pomocą filtrów diffuser, fog, zwykłą pończochą czy też w ostatnio ulubionych programach graficznych), w drugą stronę już jest kłopot. Problemem może być tzw. bokeh czyli oddanie nieostrości i ogólnie nazywane rysowanie obiektywu, które może niektórym nie odpowiadać przy portrecie. Przy fotografowaniu portretów w plenerze przyda się obiektyw, którym będziesz miał możliwość "rozmemłania" tła w celu wyodrębnienia głównego tematu a więc obiektyw z dużym otworem względnym (jasny). No ale tu będziesz miał problem bo ciężko Ci będzie kupić jasny obiektyw w podanym przedziale cenowym, no, może poza 50-tką, którą wiele osób poleca jako obiektyw portretowy ale nie będzie spełniał drugiego kryterium - do krajobrazu (i tu znowu popełniłbym małą nieścisłość gdyż każdy obiektyw nadaje się do krajobrazu. Krajobraz możesz fotografować tak, jak Tobie w duszy gra. To tylko ogólnie przyjęte zdanie, że do krajobrazu powinien być szeroki obiektyw. Ale na początek Twojej drogi fotograficznej warto abyś miał możliwość wypróbowania i szerokiego kąta, i standardowych ogniskowych i teleobiektywu). Ja kupiłbym Sigmę 70-300 APO Macro tylko jej cena w sklepach to ok. 900 zł. Pofotografowałbym trochę i zorientowałbym się czego mi potrzeba, czego brakuje, jakie ogniskowe jakie światło, do tego czasu zebrałbym trochę pieniędzy i kupowałbym wtedy obiektywy bardziej świadomie.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Potwierdzam wybór piotruso jeśli chodzi o względnie tanią i w Twoim wypadku uniwersalną Sigmę 70-300 APO. Używam jej jakiś czas i wg mnie choć nie jest może z najwyższej półki szkłem to daje radę. Używam jej do podglądania zwierząt, do szperania w tłumie za jakąś ciekawą osobą, fotografuję makro i również krajobraz. Jako, że to tele to w odległości kilku metrów bardzo fajnie już rozmydla więc portret w plenerze też daje radę. Wiele zdjęć w mojej galerii od mniej więcej półrocza pochodzi z tego obiektywu. Choć jest wyraźnie wolniejsza jeśli chodzi o AF to w czasie ulicznych wyścigów reniferów też dała radę. Kosztuje około 900zł. Światło 4(70)-5,6(300).

profile.country.pl_PL.title
lysy_th
Początkujący

Pofotografowałbym trochę i zorientowałbym się czego mi potrzeba, czego brakuje, jakie ogniskowe jakie światło, do tego czasu zebrałbym trochę pieniędzy i kupowałbym wtedy obiektywy bardziej świadomie

Dzieki chlopaki za rade :c39 sprobóje sie skupic czego naprawde mi brakuje.Ale juz teraz wlasnie wiem ze brakuje mi tego "rozmemlania' Przy fotografowaniu portretów w plenerze przyda się obiektyw, którym będziesz miał możliwość "rozmemłania" tła w celu wyodrębnienia głównego tematu a więc obiektyw z dużym otworem względnym (jasny).

A portretow mysle ze wiecej bedzie w plenerzy to dala by rade z tym "rozmemłaniem" ta sigma, jak uważacie?Wy ogolnie jestescie zadowoleni z tej 70-300,a warto tez miec jakis tele w swoim zapasie a on najgorszy nie jest i jest w sumie uniwersalny bo czy do sportu czy wlasnie "podgladaniu zwierzat" jak to kolega Tomek ujoł :smileythumbsup: .Chodz tak jak mowie najbardziej chodzi mi o ten portret i mozlwiosc rozmemlania tła bo mozna to wykorzystac nie tylko do tego..A tak na codzien czy do krajobrazow ten kitowy 18-50 daje rade ale tak jak pisałem w zalozeniu tematu jestem poczatkujacym i chcial bym miec w zapasie jakis jescze obiektyw zeby wlasnie eksperymentowac a najbardziej chodzi mi o te portretyn a tym kitem nie rozmemłam tego co chce :smileyrolleyes: A z tego co widze to piotruso polecasz to 50/1,4 i mówisz ludzie sa z niej zadowolenie?A przy zakupie uzywanego takiego obiektywu, na co najbardziej zwracac uwage?
Jeszcze raz dzieki za pomoc :c39