Podziel się wrażeniami!
Na wstepie chcial bym wszytkich przywitac i pozdrowic z uwagi ze jest to mój pierwszy zalozony temat, chodz sledze forum juz troche.
Jestem jeszcze amatorem w swiecie lusztrzanek:) wiec zwracam sie o pomoc w doborze obiektywy majacego sluzyc mi do potretow i krajobrazu(jesli jest mozliwe polaczyc to w jeden )Od 2 miesiec jestem posiadaczem A550 ale mam jak narazie dylko kitowy 18-55.Poniewaz stale zastanawiam sie jaki drugi obiektyw mam wybrac do mojej alphy:)i nie chcial bym na niego wydac wiecej niz 1000zl wiem ze to nie duzo ale mysle ze da sie cos znalesc z wasza pomoca;)Np.ten sigma 70-300 wiem ze jest glownie do makro stworzony i atkie obiektwy nie powinny byc stosowane do potretow(a moze sie myle)ale czy nie byl by dobrym zakupem?Znalazem go za 649zl z Filtr UV..
Prosil bym o pomoc w tej kwesti,z gory dziekuje
Na wstepie chcial bym wszytkich przywitac i pozdrowic z uwagi ze jest to mój pierwszy zalozony temat, chodz sledze forum juz troche.
Potwierdzam wybór piotruso jeśli chodzi o względnie tanią i w Twoim wypadku uniwersalną Sigmę 70-300 APO. Używam jej jakiś czas i wg mnie choć nie jest może z najwyższej półki szkłem to daje radę. Używam jej do podglądania zwierząt, do szperania w tłumie za jakąś ciekawą osobą, fotografuję makro i również krajobraz. Jako, że to tele to w odległości kilku metrów bardzo fajnie już rozmydla więc portret w plenerze też daje radę. Wiele zdjęć w mojej galerii od mniej więcej półrocza pochodzi z tego obiektywu. Choć jest wyraźnie wolniejsza jeśli chodzi o AF to w czasie ulicznych wyścigów reniferów też dała radę. Kosztuje około 900zł. Światło 4(70)-5,6(300).
Pofotografowałbym trochę i zorientowałbym się czego mi potrzeba, czego brakuje, jakie ogniskowe jakie światło, do tego czasu zebrałbym trochę pieniędzy i kupowałbym wtedy obiektywy bardziej świadomie