anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

jaki obiektyw? (większy "zoom")

profile.country.pl_PL.title
dario1501
Początkujący

jaki obiektyw? (większy "zoom")

Witam.Mam Sony :c56 450 z obiektywem 18-55 SAM.Chcialbym kupic do tego modelu obiektyw ktöry ma lepszy zoom tylko nie wiem na co mam zwröcic uwage,i w jakiej cenie powinienen sie zmiescic.Jest to moja pierwsza lustrzanka,kiedys mialem cyfröwke i tam byl 12xzoom optyczny,a w moim :c56 450 jest ale slaby :c25 .Dzieki.

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Witam :c37

Lustrzanka jak już zauważyłeś ma zmienną optykę i generalnie określenie "zoom" nie istnieje. Jest za to ogniskowa, im ona większa tym, większe "przybliżenie"
Na początek polecam Ci obiektyw SONY 55-200mm - stosunek cena/jakość jest na bardzo wysokim poziomie :D

Przenoszę też Twój temat w lepsze miejsce :D

pozdrawiam,
kris

dario1501
Początkujący

Sorry.I bardzo dziekuje za odpowiedz.

AgnieszkaS
Początkujący

Witam,
Proszę o pomoc w wyborze fajnego teleobiektywu do :c56 450. Głównie chodzi o dobre przybliżenia w zdjęciach sportowych i krajobrazach, portretach, jednak sport i psy w ruchu przede wszystkim :D
Fotografią się interesuję od jakiegoś czasu, natomiast jest to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o parametry techniczne. Cena max. 2-2,5 tys., choć mam nadzieję, że uda się zamknąć w 1-1,5 tys.

kris patrzyłam już na ten obiektyw, który polecałeś wyżej, ale może znajdzie się coś fajniejszego? :D

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Aga

profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

75-300.
Stosowalem go na poczatku mojej przygody z :c56 .Po roku uzytkowania zamienilem go na..."G" o blizniaczych ogniskowych.
Szczerze polecam :thumbsup:

Tu masz watek odnosnie tego tele.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

AgnieszkaS napisał(a):

kris patrzyłam już na ten obiektyw, który polecałeś wyżej, ale może znajdzie się coś fajniejszego? :D

co wg Ciebie znaczy "fajniejszy" ?
mniejszy/cięższy ?
jaśniejszy?
dłuższa ogniskowa ?

Początkujący

wielkość/waga to nie jest istotne, jaśniejszy i większa ogniskowa (choć bez przesady, zdjęć z odległości kilometra nie będę robić :D). Stosunkowo często będą to zdjęcia w hali i byłoby super jakby wychodziły wyraźne i bez szumów

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

70-200mm f/2.8 - ale to nie Twój budżet. Nawet gdybyś kupiła taki obiektyw producenta niezależnego (Sigma/Tamron)

Początkujący

A jakby postawić bardziej na jasność, kosztem ogniskowej? Gdyby ten obiektyw kosztował chociaż 200zł mniej, sigmy kosztuje 3tys. :c13

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Zooma jaśniejszego niż 2.8 do Sony nie znajdziesz raczej(znaczy raz widziałem na ebayu jakieś 24-70/2.5 czy coś takiego).
A z jasnych tele masz 85/1.4 i 135/1.8, które nie są raczej tańsze od Sigmy czy Tamrona 70-200/2.8.