Podziel się wrażeniami!
Witam.Mam Sony 450 z obiektywem 18-55 SAM.Chcialbym kupic do tego modelu obiektyw ktöry ma lepszy zoom tylko nie wiem na co mam zwröcic uwage,i w jakiej cenie powinienen sie zmiescic.Jest to moja pierwsza lustrzanka,kiedys mialem cyfröwke i tam byl 12xzoom optyczny,a w moim 450 jest ale slaby .Dzieki.
Witam
Lustrzanka jak już zauważyłeś ma zmienną optykę i generalnie określenie "zoom" nie istnieje. Jest za to ogniskowa, im ona większa tym, większe "przybliżenie"
Na początek polecam Ci obiektyw SONY 55-200mm - stosunek cena/jakość jest na bardzo wysokim poziomie
Przenoszę też Twój temat w lepsze miejsce
pozdrawiam,
kris
Sorry.I bardzo dziekuje za odpowiedz.
Witam,
Proszę o pomoc w wyborze fajnego teleobiektywu do 450. Głównie chodzi o dobre przybliżenia w zdjęciach sportowych i krajobrazach, portretach, jednak sport i psy w ruchu przede wszystkim
Fotografią się interesuję od jakiegoś czasu, natomiast jest to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o parametry techniczne. Cena max. 2-2,5 tys., choć mam nadzieję, że uda się zamknąć w 1-1,5 tys.
kris patrzyłam już na ten obiektyw, który polecałeś wyżej, ale może znajdzie się coś fajniejszego?
Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Aga
75-300.
Stosowalem go na poczatku mojej przygody z .Po roku uzytkowania zamienilem go na..."G" o blizniaczych ogniskowych.
Szczerze polecam
Tu masz watek odnosnie tego tele.
AgnieszkaS napisał(a):
kris patrzyłam już na ten obiektyw, który polecałeś wyżej, ale może znajdzie się coś fajniejszego?
wielkość/waga to nie jest istotne, jaśniejszy i większa ogniskowa (choć bez przesady, zdjęć z odległości kilometra nie będę robić ). Stosunkowo często będą to zdjęcia w hali i byłoby super jakby wychodziły wyraźne i bez szumów
70-200mm f/2.8 - ale to nie Twój budżet. Nawet gdybyś kupiła taki obiektyw producenta niezależnego (Sigma/Tamron)
A jakby postawić bardziej na jasność, kosztem ogniskowej? Gdyby ten obiektyw kosztował chociaż 200zł mniej, sigmy kosztuje 3tys.
Zooma jaśniejszego niż 2.8 do Sony nie znajdziesz raczej(znaczy raz widziałem na ebayu jakieś 24-70/2.5 czy coś takiego).
A z jasnych tele masz 85/1.4 i 135/1.8, które nie są raczej tańsze od Sigmy czy Tamrona 70-200/2.8.