Podziel się wrażeniami!
witam.obecnie mam sony alfa 330 z kitem.ktory jednak nie spelnia moich oczekiwan.chcialabym obiektyw ktory umozliwialby mi robienie zdjec w wiekszym zblizeniu.np na slubach czy dziecka biegajacego na spacerze,(niestety z kitem jest to niemozliwe),ale tez taki zeby mozna bylo czasem pstryknac cos z malej odleglosci.czy jest mozliwe posiadanie jednego obiektywu ktory b spelnial te warunki?myslalam np o tarmonie 18-200 ale nie slyszalam zadnej pozytywnej opini.myslalam tez o jakims obiektywie 70-200 ale czy takim obiektyewm mozna robic zdjecia z niewielkich odleglosci?a jesli obiektyw o tawkich parametrach to moze ktos mi podpowie jakis konkretny model.
Tak się zastanawiam po co Ci ta niewielka odległość skoro chcesz mnie duże przybliżenie
a co do szkła - Sigma 70-300 APO albo SONY 55-200, ewentualnie SONY 18-250 albo 18-200
kasiunia napisał(a):
witam.obecnie mam sony alfa 330 z kitem.ktory jednak nie spelnia moich oczekiwan.chcialabym obiektyw ktory umozliwialby mi robienie zdjec w wiekszym zblizeniu.np na slubach czy dziecka biegajacego na spacerze,(niestety z kitem jest to niemozliwe),ale tez taki zeby mozna bylo czasem pstryknac cos z malej odleglosci.czy jest mozliwe posiadanie jednego obiektywu ktory b spelnial te warunki?
z tym makro to chyba mnie zle zrozumieliscie ,chodzilo mi raczej o zdjecia typu swieta za stolem odleglosc ok metra moze troche ,mniej ,a nie o fotografie mrówki spacerujacej po chodniku.wiec czy takie zdjecie mozna zrobic obiektywem 50-200 albo 70-200 i jaki bylby najlepszy przy fotografowaniu postaci w ruchu .na jakie parametry mam zwrocic uwage.no i jesli chodzi o 50-200 to jakiej firmy dodam jeszcze ze chcalabym sie zmiescic w granicach 600 zl.mozecie mi podpowiedziec jakies konkretne odele?
kasiunia napisał(a):
chodzilo mi raczej o zdjecia typu swieta za stolem odleglosc ok metra moze troche ,mniej
kasiunia napisał(a):
no i jesli chodzi o 50-200 to jakiej firmy
18-55 ma za maly zoom.dlatego prosze was o rade.do zdjec "rodzina przy stole"w zupelnisci wystarczy ale na spacerze,placu zabaw,kosciele czy na hali sportowej wypada jednak marnie poniewaz sa zbyt duze odleglosci.a czy sony 55-200 jest w miare szybki i na tyle jasny zeby mozna bylo robic zdjecia na hali,chodzi mi o sporty walki na ringu?
acha i jeszce jedno pytanko o co chodzi z ta nasadka do makro lub pierscieniami?
Za 600 zł to będzie ciężko znaleźć coś na tyle jasnego i długiego żeby do hali się nadawało
Najlepiej by było się wybrać do jakiegoś sklepu i przetestować
kasiunia napisał(a):
18-55 ma za maly zoom.dlatego prosze was o rade.do zdjec "rodzina przy stole"w zupelnisci wystarczy ale na spacerze,placu zabaw,kosciele czy na hali sportowej wypada jednak marnie poniewaz sa zbyt duze odleglosci.a czy sony 55-200 jest w miare szybki i na tyle jasny zeby mozna bylo robic zdjecia na hali,chodzi mi o sporty walki na ringu?
acha i jeszce jedno pytanko o co chodzi z ta nasadka do makro lub pierscieniami?
ok wielkie dzieki za pomoc,niestety nie stac mnie na drozszy obiektyw wiec narazie bede musiala zadowolic sie np sony troche ciemniejszym.zdjecia w kosciele czy na hali beda jedak zdjeciami robionymi sporadycznie.mam jeszce takie zapytanie dotyczace obiektywu 55-200.ktory lepszy?SONY DT 55-200 F4-5.6 SAM czy
Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro,ktory jak widomo jest troche tanszy a parametry maja podobne.
kasiunia napisał(a):
ktory lepszy?SONY DT 55-200 F4-5.6 SAM czy
Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro,ktory jak widomo jest troche tanszy a parametry maja podobne.