Podziel się wrażeniami!
witam.obecnie mam sony alfa 330 z kitem.ktory jednak nie spelnia moich oczekiwan.chcialabym obiektyw ktory umozliwialby mi robienie zdjec w wiekszym zblizeniu.np na slubach czy dziecka biegajacego na spacerze,(niestety z kitem jest to niemozliwe),ale tez taki zeby mozna bylo czasem pstryknac cos z malej odleglosci.czy jest mozliwe posiadanie jednego obiektywu ktory b spelnial te warunki?myslalam np o tarmonie 18-200 ale nie slyszalam zadnej pozytywnej opini.myslalam tez o jakims obiektywie 70-200 ale czy takim obiektyewm mozna robic zdjecia z niewielkich odleglosci?a jesli obiektyw o tawkich parametrach to moze ktos mi podpowie jakis konkretny model.
i tu masz na pewno racje.wielkie dzieki za pomoc,wszystko juz wiem.na 100%dam sobie spokoj z 18-200 i na pewno bedzie to obiektyw sony.
Powodzenia zatem w zakupie i daj znać jak się sprawdza u Ciebie
Sigma też ma bardzo dobry serwis, pod warunkiem, że kupiłaś obiektyw z oficjalnego kanału, czyli w sklepie Sigmy lub patronackim, warto się tego dowiedzieć przed kupnem, czy jest polska gwarancja Sigmy, czy nie. Bo jak nie ma, to naprawa trwa miesiąc
Co do obiektywu - tak jak koledzy już pisali, czegoś dobrego i uniwersalnego to nie ma. Do mieszkań potrzebujesz szeroki kąt, do zbliżem zooma i dobrze kombinowałaś z obiektywem 18-200. Z tym jednak, że takie obiektywy są z reguły ciemne. Tamron ma kiepskie recenzje, Sigma 18-200 o niebo lepsze ale bez lampy przy stole wigilijnym zdjecia raczej Ci z niej nie wyjdą. To fajna spacerówka na dwór, do wnętrz niekoniecznie. No i kosztuje ok. 9 stów.
Ja na Twoim miejscu bym zostawił kit 18-55, skoro masz i jeść nie woła, a do niego dokupił drugi na zbliżenia.