Podziel się wrażeniami!
Ostatnio pojawiły się konwertery szerokokątne ze współczynnikiem 07 albo 0,45 np. http://www.allegro.pl/item683770240_550 ... ensso.html. Czy ktoś już bawił się czymś takim i jak współpracuje taki konwerter ze standardowym zoomem. Cena jest dość atrakcyjna i parametry po przeliczeniu są OK.
Dodatkowe szkło/soczewka na obiektywie = pogorszenie obrazu. Lepiej zainwestować w obiektyw szerokokątny w granicach 10-20mm. Albo jakiś fiszaj
acinloop napisał(a):
Dodatkowe szkło/soczewka na obiektywie = pogorszenie obrazu. Lepiej zainwestować w obiektyw szerokokątny w granicach 10-20mm. Albo jakiś fiszaj
przy czym ta inwestycja to co najmniej tauzen peelenów.
Nie chcę kupować szkła 10-20 za 1500,- bo cena jest nie adekwatna do możliwości. Natomiast bardzo lubiłem fotki zrobione flektogonem 2,8/20 małym obrazkiem i teraz chętnie bym wrócił do szerokiego szkła. Taki konwerter byłby dobrym rozwiazaniem tylko interesuje mnie czy ktoś już to cwiczył.
maniekl napisał(a):
Nie chcę kupować szkła 10-20 za 1500,- bo cena jest nie adekwatna do możliwości.
acinloop napisał(a):
przy czym ta inwestycja to co najmniej tauzen peelenów.
na trafienie zenitara w komisie jest taka szansa jak nie przymieżając trafienie zenitara w komisie:>
dużo offtopu.
konwerterty szerokokątne są dość drogie. głowy nie daje bo nie mam czasu żeby to teraz sprawdzić, ale taki w miarę lepszy kosztuje około 800zł, do tego jego krotność wynosi tylko 0,7. myślę jednak, że lepiej dozbierać i kupić coś stałego, albo te sigmy 10-20.
wratislavian napisał(a):
na trafienie zenitara w komisie jest taka szansa jak nie przymieżając trafienie zenitara w komisie:>