anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Konwerter szerokokątny do kit-a 18-70

profile.country.GB.title
maniekl
Nowicjusz

Konwerter szerokokątny do kit-a 18-70

Ostatnio pojawiły się konwertery szerokokątne ze współczynnikiem 07 albo 0,45 np. http://www.allegro.pl/item683770240_550 ... ensso.html. Czy ktoś już bawił się czymś takim i jak współpracuje taki konwerter ze standardowym zoomem. Cena jest dość atrakcyjna i parametry po przeliczeniu są OK.

8 ODPOW. 8
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Dodatkowe szkło/soczewka na obiektywie = pogorszenie obrazu. Lepiej zainwestować w obiektyw szerokokątny w granicach 10-20mm. Albo jakiś fiszaj ;)

docentstopczyk
Początkujący

acinloop napisał(a):

Dodatkowe szkło/soczewka na obiektywie = pogorszenie obrazu. Lepiej zainwestować w obiektyw szerokokątny w granicach 10-20mm. Albo jakiś fiszaj ;)

przy czym ta inwestycja to co najmniej tauzen peelenów. alez drugiej strony to nie mam pojęcia po kiego taki konwerter? :P

acinloop
Nowicjusz

przy czym ta inwestycja to co najmniej tauzen peelenów.

Ale na pewno nie jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto :D Za pomocą ultra-szerokokątnych obiektywów można uzyskać bardzo interesujące efekty. ;)

profile.country.GB.title
maniekl
Nowicjusz

Nie chcę kupować szkła 10-20 za 1500,- bo cena jest nie adekwatna do możliwości. Natomiast bardzo lubiłem fotki zrobione flektogonem 2,8/20 małym obrazkiem i teraz chętnie bym wrócił do szerokiego szkła. Taki konwerter byłby dobrym rozwiazaniem tylko interesuje mnie czy ktoś już to cwiczył.

acinloop
Nowicjusz

maniekl napisał(a):

Nie chcę kupować szkła 10-20 za 1500,- bo cena jest nie adekwatna do możliwości.

A czemu tak twierdzisz?

docentstopczyk
Początkujący

acinloop napisał(a):

przy czym ta inwestycja to co najmniej tauzen peelenów.

Ale na pewno nie jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto :D Za pomocą ultra-szerokokątnych obiektywów można uzyskać bardzo interesujące efekty. ;)

nie no ja wiem o tym :)

miałem kiedyś zenitara 16 fish eye. teraz jak pojadę na Ukrainę to będę na to cudo polował po sklepach, bo na allegro są, ale koszmarnie drogie - 600-700 peelenów. kumpel w Mińsku kupił w komisie za ok 200.

wratislavian
Początkujący

na trafienie zenitara w komisie jest taka szansa jak nie przymieżając trafienie zenitara w komisie:>

dużo offtopu.

konwerterty szerokokątne są dość drogie. głowy nie daje bo nie mam czasu żeby to teraz sprawdzić, ale taki w miarę lepszy kosztuje około 800zł, do tego jego krotność wynosi tylko 0,7. myślę jednak, że lepiej dozbierać i kupić coś stałego, albo te sigmy 10-20.

docentstopczyk
Początkujący

wratislavian napisał(a):

na trafienie zenitara w komisie jest taka szansa jak nie przymieżając trafienie zenitara w komisie:>

ale to było na Białorusi :)

ciekawe ile takie szkło kosztuje bezpośrednio w Rosji