Podziel się wrażeniami!
W Obiektywach nie mogę pojąć przesłony (f)
Nie wiem co oznaczają te liczby, nie wiem co to znaczy jak jest większa a jak mniejsza, która lepsza?. Do jakich obiektywów jest dopasowana...
Który obiektyw wybrać aby przesłona była dobra?
proszę o dobrą lekcję
http://www.fotografuj.pl/Article/Przyslona_irysowa_otwor_wzgledny_liczba_wartosc_przyslony/id/78/page/1#content
No dzięki za stronę, ale pisze trudnym językiem.
Nie kapuje
Witam.
Kolego, podano Ci naprawdę fajny link. Jeżeli nie możesz pojąć, powiem tak. Jeżeli patrzysz w dzień na jakąś rzecz, jest ostre słońce a ta rzecz jest jeszcze na jasnej płaszczyźnie , to twoje oczy zwężają źrenice, by nie bolały Cię oczy a ta rzecz była widziana dobrze. Często jednak trzeba jeszcze zmrużyć powieki by można było patrzeć. W aparacie jest tak samo . Objektyw musi jakimś mechanizmem regulować ilość światła jaka dostaje się na matrycę czy błonę światłoczułą. To reguluje właśnie przesłona. Jest to wartość jaką możesz ustawić ręcznie , lub zrobi to za Ciebie elektronika aparatu. Obiektywy nie dobiera się względem wartości przesłony. Na obiektywach jest podawana inna wartość. Jedną jest tzw. światło biektywu a drugą ogniskowa. To one świadczą o jakości i zastosowaniu obiektywu. Te wartości mówią o tym co zaś za ptica z tego obiektywu.
Pozdrawiam.
Jan
Przepraszam jeszcze. Proszę nie napadać na mnie. Wiem , że dopuściłem się pewnego pomieszania, ale tak chyba łatwiej było obrazowo wytłumaczyć.
Wiem , światło obiektywu to najmniejsza wartość przysłony na jaką można ustawić dany obiektyw itp , itd ale ...
Link był fajny , ładnie pokazywał wszystkie aspekty. Wystarczy przeczytać uważnie i ze zrozumieniem.
To wszystko na moją obronę, przepraszam.
Jan
janvideo24 napisał(a):
światło obiektywu to najmniejsza wartość przysłony na jaką można ustawić dany obiektyw itp , itd ale ...
Link ... Wystarczy przeczytać uważnie i ze zrozumieniem.