Podziel się wrażeniami!
Witam
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem:
Posiadam lampę sony hvl58 wraz z aparatem A700. Po ponad roku użytkowania lampa zaczęła mi "spawać" - całe zdjęcie miałem białe, tak silny był pojedyńczy błysk. Zaczęło się niewinnie... ot jeden błysk na 100 taki wychodził, reszta zdjęć jak najbardziej udana wiec nic nie podejrzewałem, wliczałem to w tzw "błąd pomiarowy lampy". Ale z czasem zaczęło to coraz bardziej dokuczać, np 1 zdjęcie na 10... sprawa zaczęła wyglądać coraz bardziej poważnie aż do wczoraj... każdy błysk walnięty z mega mocą, każde zdjęcie białe i nagle... "zdechł pies" - lampa nie reaguje, nie błyska. I dzis kolejne "zjawisko" - odpalam lampe, orbie zdjecie, lampa blyska -> wszystko jest ok. Robie drugie zdjecie - przepalone, cale biale, robie trzecie zdjeci i kolejne - lampa robi juz tylko tzw "fake blysk" czyli blyska ale tak jakby blysk w ogole nie zostal zarejestrowany przez matryce. No robie zdjecie z blyskiem i bez, porownuje i ANI JEDNEJ roznicy, nic, nawet malego rozjasnienia na fotce gdzie byl blysk. Obie foty takie same. Mimo to, działa całkowicie sprawnie w trybie bezprzewodowym.
Ktoś wie co się dzieje? spotkał się z tym, naprawiał lampę i wie jakie są koszta naprawy?
Od razu mówię że takie bzdety jak czyszczenie styków lampy i aparatu, wymiana baterii, resetowanie ustawien czy wyzwalanie w różnym trybie (TTL/ADI) nie pomagają.
Napisałem, że "padają lampy hvl" bo wcześniej miałęm aparat A100 wraz z hvl36. I to samo... prawie to samo, bo lampa nie przepalała. Po prostu najpierw jedno zdjęcie na 100 nie miało błysku, potem 1 na 10 i ostatecznie padła na amen, zostawiając w pełni sprawny tylko tryb bezprzewodowy...
Help, please...
temat luzu lampy HVL 58 na sankach był już opisywany na tym forum, oto link
viewtopic.php?f=186&t=3160
myślę że jest to poważny problem zaokrąglonych brzegów sanek a firma Sony nic nie robi w tym kierunku by kształt sanek zmienić, wszystko fajnie jak body jest jeszcze na gwarancji to sanki zostaną wymienione w ramach gwarancji a co jak się gwarancja skończyła a znam przypadek z ostatniego miesiąca z opowiadań znajomego który chciał wymienić w serwisie sony sanki w 700 o cenę się lepiej nie pytajcie bo szkoda gadać jak serwis sobie życzy za wymianę.
Witam
Z mojej wiedzy każdy sprzęt kupiony w Polsce ma 2 letnią gwarancję producenta, nawet jeśli producent pisze inaczej to i tak przyjmuje do naprawy w czasie 24 miesięcy od zakupu.
Roczną gwarancję mają sprzęty kupione na firmę.
Witam
Z mojej wiedzy każdy sprzęt kupiony w Polsce ma 2 letnią gwarancję producenta, nawet jeśli producent pisze inaczej to i tak przyjmuje do naprawy w czasie 24 miesięcy od zakupu.