anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

MC Flektogon 2,8 / 20 Carl Zeiss Jena DDR. pytanie

profile.country.pl_PL.title
midyrsz
Początkujący

MC Flektogon 2,8 / 20 Carl Zeiss Jena DDR. pytanie

Witam. Dostałem obiektyw 2,8 / 20 Carl Zeiss i mam adapter T2. No i po założeniu sie okazało że tylko zdjęcia moge robić z 3 cm 😕 w załączniku jest przykład. A mi chodzi o to czy da sie zrobić tak żeby służył on mi do Portretów ?? Albo lepiej kupić Minolta AF 50mm f/1.7 lub też od Sony 50 1/8 ?? a mam taki problem że nie umie do końca tego obiektywu wkręcić do T2 ??

15 ODPOW. 15
BuBu__
Początkujący

Przyciska ten malutki, srebrny bolec, który wystaje z gwintu obiektywu, dzięki czemu możesz operować przysłoną
spróbuj pokręcać przysłoną w obiektywie wciskając palcem bolec i puszczając go
choć widzę chyba na obiektywie przełącznik AF/MF więc mogł by być równie dobrze bez blkady ... jednakże... gdybyś w przyszłości otrzymał od kogoś w prezencie np. Heliosa, to blokada mogła by się przydać :D

midyrsz
Początkujący

Mam Heliosa :PP

midyrsz
Początkujący

BuBu__
Początkujący

Chyba nie ma blokady...

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

To, że adapter nie ma blokady bolca, to jeszcze nie taki problem. Wystarczy rozkręcić obiektyw (zwykle 4 śrubki) i wstawić w miejsce bolca mały kawałek tekturki.

midyrsz
Początkujący

a u mnie w heliosie przysłona jest zardzewiała :DD i mam otwartą najbardziej jak sie da, pisałem też już że go rozebrałem i nie poskładałem go do końca, ale działa i przysłona jest ciągle otwarta a bolec nie działa .