Podziel się wrażeniami!
Mam sony A300.Trochę poczytałem na naszym forum i nie tylko.Czym więcej o niej czytam,tym mam więcej znaków zapytania.Mam parę pytań do forumowiczów,a przede wszystkim do Tadeusza,ponieważ z tego co zauważyłem to jesteś w posiadaniu tego egzemplarza. 1/ Czy będzie działać w trybie bezprzewodowym z A300? 2/Czy będzie wyzwalać tylko pełną moc? 3/Czy potrzebne są jakieś przeróbki? 4/TTL,AF ? 5/Automatyka,manual? 6/Czy ma znaczenie podłączony obiektyw(sony,minolta)? - różnie piszą. I może coś jeszcze o tym egzemplarzu.Z góry DZIĘKUJĘ
adamo535605 napisał(a):
Mam sony A300.Trochę poczytałem na naszym forum i nie tylko.Czym więcej o niej czytam,tym mam więcej znaków zapytania.Mam parę pytań do forumowiczów,a przede wszystkim do Tadeusza,ponieważ z tego co zauważyłem to jesteś w posiadaniu tego egzemplarza. 1/ Czy będzie działać w trybie bezprzewodowym z A300? 2/Czy będzie wyzwalać tylko pełną moc? 3/Czy potrzebne są jakieś przeróbki? 4/TTL,AF ? 5/Automatyka,manual? 6/Czy ma znaczenie podłączony obiektyw(sony,minolta)? - różnie piszą. I może coś jeszcze o tym egzemplarzu.Z góry DZIĘKUJĘ
Ja dorzucę jeszcze dwa pytania:
1. jaki będzie minimalny i maksymalny czas błysku tej lampy z A300 (chodzi mi o czasy migawki ustawiane w aparacie np czas 1/160 ) ?
2. Czy w manualu można ustawić pojedynczy błysk (do wyzwolenia fotoceli) np. z 1/16 mocy.
1 cytat:"CZAS BŁYSKU - Jest to czas rozładowania kondensatora lampy błyskowej przez lampę wyładowczą . Czas błysku w lampach bez automatyki wynosi od 1/1.000 s. do 1/500 s. W lampach z automatycznym dozowaniem energii błysku czas ten wynosi od 1/50.000 s do 1/300 s."
czas otwarcia migawki w przypadku lampy możesz ustawić do 1/200 powyżej masz już kawałek kadru niedoświetlony
2. są do kupienia fotocele na 2,3 enty błysk poszukaj fotoceli MIF
1. jaki będzie minimalny i maksymalny czas błysku tej lampy z A300 (chodzi mi o czasy migawki ustawiane w aparacie np czas 1/160 ) ?
myślę że tu się trochę dowiesz http://foto.recenzja.pl/co_jest_grane_w ... -tp-17043/
Ja dorzucę jeszcze dwa pytania:
2. Czy w manualu można ustawić pojedynczy błysk (do wyzwolenia fotoceli) np. z 1/16 mocy.
Chyba pominięto w powyższych wypowiedziach (chociaż tompac dość wyczerpująco odpowiedział) - praca w trybie M jest możliwa bez przeróbek, można sterować mocą lampy od 1/1 do 1/32 mocy błysku, oraz przysłoną, ponieważ nie działa pomiar TTL, na wyświetlaczu jest pokazana odległość poprawnego naświetlenia.
Przykładowo, dla mocy 1/2 i ISO 400, f/8 f=50 odległość poprawnego naświetlenia to 7m
Wszystkie te parametry są istotne, zmiana któregokolwiek wpływa na odległość poprawnego naświetlenia. Ogniskowa (f=50) jest ogniskową ustawioną na lampie lub wynikającą z automatycznego odczytu obiektywu.
I np. gdy potrzebujemy naświetlić poprawnie z 10m możemy np. otworzyć przysłonę do f/5,6. Albo zwiększyć ISO do 800, albo zwiększyć moc do 1/1, albo ustawić zoom na 105 mm (i użyć takiego obiektywu lub pogodzić się z winietą).
Po pewnym czasie można dojść do dużej wprawy, jednak brakuje choćby pomiaru TTL (znanego ze starych "tyrystorowych" lamp, gdzie przyzadanej przysłonie i ISO, lampa generowała błysk w zależności od odległości (naświetlenia).
Acha i działa też stroboskop.
A czy ta lampka z (D) na końcu , współpracuje we wszystkich obszarach z alfami chodzi mi o
ADI,TTL,HSS,Wireless
joo napisał(a):
A czy ta lampka z (D) na końcu , współpracuje we wszystkich obszarach z alfami chodzi mi o
ADI,TTL,HSS,Wireless