Podziel się wrażeniami!
jak dobrac odpowiednia soczwke do aparatu i obiektywu.mam sony alfa 330 i tamrona 28-200.i co sa warte takie soczewki?chodzi mi o to ze czasam mam ochote zrobic sobie zdjecie sama trzymajac aparat w dloni.niestey z obiektywem 28-200 jest to raczej nie mozliwe poniewaz mam za krotka reke i obiektyw nie lapie ostrosci.pomyslalam wiec o takiej soczewce.czy to dobry pomysl?
Raczej nie. Soczewki macro, jak sama nazwa wskazuje, służą do fotografowania w skali macro, czyli bardzo małych przedmiotów, z jak największym ich odwzorowaniem na matrycy.
Do Twoich celów najbardziej przydatny będzie statyw i użycie samowyzwalacza.
malych ale tez z bardzo bliskiej odlegosci i slatego pomyslalam soebie ze moze i w moim przypadku soczewka bedzie przydatna.bo ta opcja ze statywem ospada.zwlaszcza gdzies na spacerze jak np chce zrobic zdjecie siebie z synkiem.
A może skupić się na pięknych fotach synka?
A jak kupowałaś nie dawali do niej obiektywu 18-55? przy 18 mmm ogniskowej, byłoby Ci łatwiej. 28mm to zdecydowanie za wąsko do APS-C.
Póki co - pozostaje poprosić kogoś o zrobienie fotki, albo np. położyc aparat na ławce, murku itp. i użyć samowyzwalacza.
A jeśli koniecznie chciałabyś soczewką, to taką "w druga stronę" czyli nie skupiającą, a rozpraszającą (tzw. ujemną), czyli zrobić prymitywną nasadkę szerokokątną. Ale czy to ma sens? Raczej nie - wystąpi pogorszenie obrazu. Juz lepiej uzyć jakiegoś kompaktu, lub telefonu w takiej sytuacji.
Potrzebny Ci obiektyw szerokokątny, ale z kolei robiąc takim "z ręki", będziesz maiła duże zniekształcenia - przerysowania z uwagi na małą odległość (za blisko).
Juz lepszy ten murek/ławka/kosz na smieci...
a moze bym chciala miec tez kilka fotek z synkiem albo z partnerem albo wogole we trojke...,a pierscienie moze by pomogly?
Tamron28-200 ma nieludzką minimalną odległość ostrzenia - 49 cm.
Polecam więc obiektyw Sony 18-55, który ma minimalną odległość 25 cm.
Soczewka makro jest złym rozwiązaniem.
mam oba obiektywy tylko ze nie bardzo chce mi sie tachac ich obu na spacery
Tak, jeśli zależy Ci na sfotografowaniu np. piegów na nosie synka... (ale nic więcej).kasiunia napisał(a):
a pierscienie moze by pomogly?
czyli rozumiem ze tego typu soczewek czy pierscieni nie ma? wiec dziekuje za wyjasnienie i szybkie odpowiedzi.pozdrawiam.