anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

OBIEKTYWY SIGMA

ROBERT74
Początkujący

OBIEKTYWY SIGMA

MAM PYTANKO CHCIAŁBYM NABYĆ Sigma 50-500mm f/4-6.3 EX DG APO HSM RF Minolta 5700PLN
LUB Sigma 150-500 APO DG HSM (M) 4300PLN
CZYM POZA OGNISKOWĄ RÓŻNIĄ SIĘ TE OBIEKTYWY , WIDZĘ ZNACZEK EX PRZY 50-500 I TEORETYCZNIE WIEM CO OZNACZA ZALEŻY MI NA WYŻSZYCH OGNISKOWYCH WIĘC ZAKES 150-500 WZUPEŁNOŚCI MI WYSTARCZY . CZY TA EWENTUALNA RÓZNICA JAKOŚCIOWA MA ODWZOROWANIE W WARTOŚCI +1400PLN,I CZY DLA MNIE AMATORA Z A 300 BĘDZIE MIAŁA JAKES ZNACZENIE

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

sigma 50- 500 to tak zwana bigma i na jej temat znajdziesz dużo w necie
co do obiektywu 150-500 to jest to nowa bo zeszłoroczna konstrukcja
tu znajdziesz dużo testów http://www.optyczne.pl/obiektywy.html
ale nie bierz wszystkiego do serca co tam jest opisane :thumbsup:
150-500 używał podczas pokazów lotniczych kolega Sadam i może on coś Ci powie na temat

ROBERT74
Początkujący

DZIĘKI SZFENDAK.PRZECZYTAŁEM TEST JEST OK .CIEKAWY JESTEM WŁAŚNIE TEJ 150-500.

ROBERT74
Początkujący

.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Witaj ROBERT74 - na początek prośba - nie krzycz ;)

Rzeczywiście miałem przyjemność testować sigmę 150-500 na pokazach w Góraszce. Pisząc krótko, jako amator, jestem z tych testów bardzo zadowolony. Obiektyw jest cichy, dość szybki (używałem go z A100), dobrze leży w ręce. Do budowy wg mnie nie można się przyczepić - no może do przedniego kapsla. Przy założonej osłonie nie ma szans na jego zdjęcie/założenie. Obiektyw jest dość ciężki -1910g (50-500 ma 1840g) i wysuwa się samoczynnie pod swoim ciężarem, ale jest blokada umiejscowiona sensownie i łatwo się ją obsługuje. Pewnym minusem może być przednia soczewka - średnica 86mm oznacza sporą kasę na filtr (no ale ten sam rozmiar ma też 50-500). Jeżeli zajrzysz do mojego albumu na forum to ostanie trzy ptaszki są robione tym obiektywem, w albumie zbiorowym z Góraszki wszystkie moja zdjęcia również - także portrety.
Jeżeli masz jakieś pytania to oczywiście postaram się pomóc.

PS. Widzę, że jesteś z Warszawy, jesteś decydowany na zakup czyli masz kasę na kaucję więc najprościej będzie przejechać się na Żeromskiego 77 do Pro_centrum i wypożyczyć najpierw jeden a później drugi obiektyw. Zrobić trochę fotek i wybrać.

ROBERT74
Początkujący

sadam :smileyredface: i dzięki za odpowiedż,skożystam z sugestii co do wypożyczenia.