anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektywy typu M42 a jakość zdjęć

Par_Dez
Początkujący

Obiektywy typu M42 a jakość zdjęć

Witam !
Kupiłem sony A300 z kitowym obiektywem + 55-200.Brak kasy na porządny obiektyw dedykowany do tego aparatu.
Jak zdążyłem się zorientować można kupić bardzo tanio obiektyw na allegro typu M42 + adapter za 45 zł (bez potwierdzenia ostrości , chociaż jest też taki adapter o nazwie dandelion ,
ale zdania na jego temat są podzielone).
Chodzi mi czy jakość zdjęć z takiego obiektywu np.f/1.8 -2.0/50mm będzie lepsza niż z kitowego sony 18 - 70 ?

22 ODPOW. 22
Creatoor
Początkujący

Odpowiedź nie jest wcale taka prosta. Widziałem na tym forum zdjęcia zrobione 'kitem' , które powalały na kolana. Widziałem zdjęcia zrobiona super szkiełkami (w tym dobre szkła M42) a efekt to żenada. W zasadzie wszystko zależy od Ciebie. Wiele szkiełek M42 to naprawdę super optyka, jasne, ładnie oddające kolory itd... itp.. Kwestią zostaje czy dasz radę wykorzystać ich atuty.
Ogólnie rzecz biorąc zabawa z systemem M42 jest wyśmienita. Musisz tylko pamiętać, że to manual więc nie jest aż tak prosto.
Moja rada: kup na początek dobrego Heliosa np. 44M-6 58mm f/2, za około 60 zł. można już dostać, pierścień i wypróbuj.
Pozdrawiam

Ps. Dandelion to nie nazwa pierścienia lesz tego małego ustrojstwa (elementu elektronicznego) co jest do niego przyklejony i odpowiada za funkcję potwierdzania ostrości. Ale masz rację opinie są podzielone.

Par_Dez
Początkujący

Dzięki za odzew (b.szybki).Zgadzam się całkowicie ze stwierdzeniem że można zrobić bardzo
dobre zdjęcie kitowym obiektywem i bardzo kiepskie obiektywem za 3000 - 8000 zł.
Wszystko zależy od umiejętności , praktyki , inwencji twórczej oraz znajomości zasad optyki zarówno w teorii jak i w praktyce.
Ja mam pewne doświadczenia ale to jeszcze z czasów fotografii analogowej.Przez rok miałem
(i mam) kompakta fuji , także zdążyłem zauważyć jakie możliwości otwierają się przede mną
kupując lustrzankę.
Także proszę mnie źle nie zrozumieć - jeszcze mi bardzo daleko do robienia dobrych technicznie i artystycznie zdjęć - muszę się nauczyć bardzo wiele.Tak myślałem że do podstawowych prób nada się mój stary (ale sprawny) Helios f/2 - 50mm.Wiem że po podłączeniu go poprzez adapter muszę pracować całkowicie w manualu. I tu problem czy będę
potrafił poradzić sobie z ustawieniem ostrości , bo do czytania muszę używać okularów +2.5.
Są ponoć dodatkowe wizjery i okulary korekcyjne tylko że niestety dosyć drogie.
Właśnie już fotografując swoim fujii miałem problemy z ustawieniem ostrości.

Creatoor
Początkujący

Ja posługuję się w tym przypadku skalą głębi ostrości, która jest na obiektywie. Wymaga to co prawda doświadczenia ale jest skuteczne i niezawodne. Wizjery i inne o których wspomniałeś nie do końca się zdadzą. Kwestia leży po stronie matówki, jest co tu mówiąc kiepska jeśli chodzi o ręczne ostrzenie.

Par_Dez
Początkujący

Są podobno matówki do sony A300 czy to warto kupować ?
A tak z czystej ciekawości - na dole zauważyłem że zawodowo pracuje Pan Nikonem
- czy sądzi Pan że popełniłem błąd kupując Sony ?
Chciałem ale nie wystarczyło kasy.

Creatoor
Początkujący

Są podobno matówki do sony A300 czy to warto kupować ?

Niestety nie wiem. Gdzieś tutaj na forum była o tym dyskusja, ale mówiąc szczerze nie interesowałem się tym, z tej racji, że i tak docelowo będę pracował z A700.

A tak z czystej ciekawości - na dole zauważyłem że zawodowo pracuje Pan Nikonem - czy sądzi Pan że popełniłem błąd kupując Sony ?

Jak napiszę, że popełniłeś błąd to mnie tutaj zlinczują :smileyhappy:
Ale tak na poważnie to NIE popełniłeś błędu. Pracuję nikosiem bo muszę, takie ma firma. Ale jestem w trakcie zmiany na system Sony.

Par_Dez
Początkujący

Bardzo serdecznie dziękuję za cenne (i obiektywne) porady.
Teraz utwierdzam się w przekonaniu że trzeba się uczyć , eksperymentować i potrafić
dostrzegać własne błędy wysnuwając wnioski -wtedy to zaowocuje (jak w życiu).
Pozdrawiam
Marek R.

docentstopczyk
Początkujący

w tamacie obiektywy a jakość - http://foto.pszoniak.net/porady_foto/po ... iektyw.pdf" target="_blank" target="_blank" target="_blank ... ciekawy artykuł. choćtraktuje sprawę wycinkowo ;)

ja mogę powiedzieć tylko tyle, że manualami m42 foci mi sie przeznakomicie.

zdecydowanie najlepiej pod względem jakości wypadają takumary (mam 200 ale próbowałem z kilkoma innymi) to jest klasa sama w sobie, ale jestem też bardzo zadowolony z mojego Heliosa 44-3 MC, że nie wspomnę o unikatowym Jupiterze 11A 135. no i oczywiście pentacon 50. moja wielka miłość jeszcze z czasów praktiki ;) chociaż w A200 daje ogniskową dłuższą niż standard

teraz kupiłem z ciekawości Soligora 35 (z tego co wyczytałem to jest po prostu Cosina tylko pod marką Soligora) i czekam żeby sobie wyjść w plenerek :)

następny zakup u mnie to bankowo Zenitar Fish Eye 16 mm :)

jeśli miałby coś poradzić to po prostu trzeba eksperymentować. taki foto crossover nie jest drogim hobby a daje kupę frajdy i czasami naprawdę powalające efekty.

tak jak Creatoor napisał - na początek Helios, a potem już samo pójdzie, bo to jest jak nałóg. będziesz grzebał na targach, w komisach i na allegro szukając "rodzynków" :)

pozdro

Par_Dez
Początkujący

Dzięki , dzięki ,dzięki - na reszcie ludzie bardzo wyrozumiale i po ludzku podchodzący
do problemów innych , nie przeszkadza że są nowicjuszami.
Masz rację to jest bakcyl raz spróbujesz i nie możesz się oprzeć dalszym eksperymentom.

docentstopczyk
Początkujący

każdy kiedyś zaczynał. ja też niezbyt dawno podpiąłem m42 pod moją A200. tylko, że ja kiedyś fociłem zenitem i praktiką dlatego mam sentyment.

pamiętam jak szkła które teraz kupuję za grosze kilkanaście lat temu były obiektem nigdy nie mających się ziścić marzeń :)

to też jest powodem, dla którego używam słoiczków m42 chociaż oczy mam nie te co kiedyś:)