anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ochrona obiektywu

profile.country.pl_PL.title
tenzer
Poszukiwacz

Ochrona obiektywu

Takie pytanie czy woreczki z polaru dobrze sprawują się jako ochrona dla obiektywu co wy na to?
Jak ktoś znałby adres stronki gdzie można takowe zakupić byłoby fajnie.
Prosiłbym o podpowiedzi przy zakupie futerału, pokrowca czegoś co się sprawdza na codzień.

15 ODPOW. 15
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

10zer napisał(a):

czegoś co się sprawdza na codzień.

a może jakaś dobra torba foto ?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

10zer napisał(a):

Takie pytanie czy woreczki z polaru dobrze sprawują się jako ochrona dla obiektywu co wy na to?
Jak ktoś znałby adres stronki gdzie można takowe zakupić byłoby fajnie.
Prosiłbym o podpowiedzi przy zakupie futerału, pokrowca czegoś co się sprawdza na codzień.

Jako ochrona to woreczki są OK, ale jeśli zamierzasz każdy obiektyw tak nosić to później przy zmianie strasznie dużo zabawy z tym jest. Pokrowce fajne są podczas transportu - lepiej zabezpieczają obiektywy.

Lepiej mieć dobry plecak lub torbę. Polecać nic nie będę bo toreb i plecaków od groma i można pod siebie wszystko idealnie dograć. ;)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

poza plusami i minusami jakie zostały wymienione to jeszcze jeden minus taki że polar będzie pylił i paprochy przeniosą się na soczewki a przy wymianie też do komory aparatu

tenzer
Poszukiwacz

Czyli polecacie lepiej obszerną torbę wraz z miejscem na obiektywy. Poszukam w innym dziale o samych torbach.
Wiecie skąd przyszedł mi pomysł na polarowy pokrowiec? oglądałem filmiki sonego i bardzo mi się one spodobały.

Lajam napisał(a):

poza plusami i minusami jakie zostały wymienione to jeszcze jeden minus taki że polar będzie pylił i paprochy przeniosą się na soczewki a przy wymianie też do komory aparatu
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 00:09

Wydaje mi się że tak nie jest do końca bo zawszę wyjmował bym z woreczka a dopiero sam obiektyw zakładał na aparat. Chociaż nawet chciałbym zakręcić obiektyw trzymając np do połowy zsuniety worek ślizgał by się i niedałoby rady zakrecić go.
To takie moje widzimisie :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Kiedyś (dawno), też nosiłem każdy obiektyw w osobnym futerale, a te w torbie dopiero.
Ale od czasu jak są torby z piankowymi przegródkami, to nie ma sensu. Byle dekielki były (choć znam takich, co dekielków nie zakładają na obiektywy w torbie.
Czasem idę na spacer i biorę tylko kaburę z aparatem, to jak chcę zapasowy obiektyw zabrać, to leży on w fabrycznym, niepylącym pokrowcu przypinanym do paska od spodni.

------------------------------
fotoamator
ArturGniezno
Początkujący

na wycieczki po lesie torba colt zapinana na pasek od spodni + plecak na słoiki i inne duperele + kamizelka sonego taka jak z allegro:) i czapka statyw zachaczony na szelce od plecaka = za to zapłacisz karta maserkard a zdjecia bezcenne:)

a co do pokrowców na obiektywy nie sa potrzebne jezeli masz torbe lub plecak no chyba ze panuje u ciebie tworczy nieporzadek? i na noc masz otwarty plecak lub torbe to nie ma bata by nie naszło tobie kurzu

tenzer
Poszukiwacz

Tadeusz napisał(a):

Czasem idę na spacer i biorę tylko kaburę z aparatem, to jak chcę zapasowy obiektyw zabrać, to leży on w fabrycznym, niepylącym pokrowcu przypinanym do paska od spodni.

Niestety projektanci Sonego nie pomyśleli, że przy kwocie ok 4 tyś za aparat + 2 obiektywy wyposazyć opakowanie przynajmniej w jeden pokrowiec na obiektyw :|

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

10zer napisał(a):

Niestety projektanci Sonego nie pomyśleli, że przy kwocie ok 4 tyś za aparat + 2 obiektywy wyposazyć opakowanie przynajmniej w jeden pokrowiec na obiektyw :|

Kwota raczej nie ma tu nic do rzeczy ;)

Obiektywy dodawane w zestawie są zazwyczaj dużo tańsze niż te same sztuki sprzedawane oddzielnie. Poza tym nawet te z zestawu, sprzedawane oddzielnie, nie posiadają pokrowca. To segment budżetowy ;)

Pokrowiec to zresztą kwestia bardzo indywidualna. Ja np. kupiłem kiedyś obiektyw Sigmy i pokrowiec jak był w pudełku.....tak pozostał w pudełku bo zabierał miejsce w plecaku i był strasznie niewygodny.

tenzer
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Kwota raczej nie ma tu nic do rzeczy

Czy napewno? Na kompakt który kosztuje 600 zł raczej bym nie wymagał pokrowca :D
Gdybym posiadał takowy plecaczek napewno bym nie dopytywał o pokrowce. A że go nie mam gnębi mnie, że niemam niczego :D
Jeśli to "swera budżetowa" byłbym gotowy dopłacić niewielką cenkę za taki pokrowiec a tak jak napisałeś coś dokupywane osobno jak zawsze droższe :|
Kolega Rafiki jakby miał ochote tu zaglądnąć pewnie znał by odpowiedź gdzie taki kupić bo taki prezentował :)