Podziel się wrażeniami!
Zauważyłem , że gdy lampa zewnętrzna (SONY HVL-F42AM) jest założona na aparat (SONY ALFA 350) i lampa i aparat są włączone , to lampa co około 1 sekundę cichuteńko pika, piszczy. Czy coś jest nie tak , czy tak ma być ? Mógłby ktoś przyłożyć ucho do swojej lampy jak będzie podłączona do aparatu i aparat i lampa będzie włączona ? Z góry dziękuję. Żeby to usłyszeć trzeba przyłożyć ucho do aparatu. I zauważyłem , że jak zgaśnie wyświetlacz (minie tam ileś sekund i aparat wyłączy ekran) , to lampa przestaje pikać.
W mojej lampie słychać bicie serca
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hahahaha.gif
kamil1114 mam tak samo, pytałem CSI - tak ma być.
Ok , dziękuję za pomoc. Myślałem , że jakiś kondensator uległ uszkodzeniu.
wkleję ci co napisałem to CSI i jaką odpowiedź uzyskałem
"Witam,
Lampa jak mi się ładuje to piszczy i to jest normalne wiem, ale po naładowaniu piszczy tak co 3 sekundy. wydaje z siebie taki cichutki pisk co 3 sek.? Oczywiście przycisk test pali się na bursztynowy kolor
Normalne to jest? "
Odpowiedź CSI
"jest to normalny objaw i nie ma się czym martwić."
kamil1114 - ostatnio zaobserwowałem u Ciebie sprzętową paranoję
nie wkręcaj sobie że coś jest nie tak bo sobie wykraczesz i w końcu się doszukasz / doczekasz
Korzystaj ze sprzętu na luzie
wkleję ci co napisałem to CSI i jaką odpowiedź uzyskałem
"Witam,
Lampa jak mi się ładuje to piszczy i to jest normalne wiem, ale po naładowaniu piszczy tak co 3 sekundy. wydaje z siebie taki cichutki pisk co 3 sek.? Oczywiście przycisk test pali się na bursztynowy kolor
Normalne to jest? "
Odpowiedź CSI
"jest to normalny objaw i nie ma się czym martwić."
kamil1114 napisał(a):
No może trochę ostatnio przesadzam.
Pamiętaj - sprzętu się używa a nie przeżywa
franek4always napisał(a):
Nie wiem jak inni, ale ja wolałbym raczej przeżyć swój sporzęt
może w dość prosty sposób na przykładzie wyjaśnię skąd się bierze piszczenie by uniknąć powtórnych pytań na ten temat
na rysunku mamy bardzo prościutki układ lampy błyskowej
tranzystory Q2 i Q3 (żółte) wraz z uzwojeniem pierwotnym(zielony) transformatora T1działają jako generator dość wysokiej częstotliwości który to układ wydobywa z siebie te nieszczęsne piszczenie
układ ten ma za zadanie przetworzyć 1,5V zasilania poprzez T1 na napięcie około 300v które pojawia się na uzwojeniu wtórnym(czerwone) i naładować kondensator C2(niebieski) który służy do zapalenia palnika lampy FL