Podziel się wrażeniami!
Witam.
Zamierzam zakupić swoją pierwszą lampę błyskową do mojej a300. Zastanawiam się nad modelem HVL 42, ponieważ słyszałem dużo dobrych rzeczy na jej temat. Jednak mam pytanie: z tego co zdołałem przeczytać (chociaż możliwe że zle zrozumiałem) przy odpaleniu zewnętrznej lampy odpala się także wbudowana. W jaki sposób można spowodować, że wbudowana nie zadziała? Czy np po zalozeniu dyfuzora na wbudowaną będzie można zamontować zewnątrzną?
Pozdrawiam
czy ja dobrze zrozumiałem: myślisz, że jak założysz zewnętrzną lampą (hvl42) na aparat to błyskać będzie również lampa wbudowana ?
jeśli o to Ci chodzi - to nie ma takiej opcji, by lampa wbudowana błyskała wraz z zamontowaną hvl'ką
Kajetan napisał(a):
przy odpaleniu zewnętrznej lampy odpala się także wbudowana.
Kajetan napisał(a):
W jaki sposób można spowodować, że wbudowana nie zadziała?
kris napisał(a):
nie ma takiej opcji, by lampa wbudowana błyskała wraz z zamontowaną hvl'ką
acinloop napisał(a):
Wewnętrzną lampę musisz mieć włączoną.
Błysk wewnętrznej lampy można zasłonić takim dyfuzorem: LINK
acinloop napisał(a):
Jeśli wewnętrzna nie zadziała to i zewnętrzna również nie.
Pomyśl o wyzwalaczu radiowym.
Kajetan napisał(a):
to znaczy, że jeśli mam założoną zewnętrzną to sie nie otworzy wbudowana, tak?
chyba, że wymusisz ją ręcznie - wtedy się troszkę podniesie, ale i tak nie będzie działać
Kajetan napisał(a):
to się tyczy kiedy zewnętrzna lampa jest przymocowana do aparatu czy tylko gdy jest osobno np za obiektem, który fotografujemy?
Witam.
Odnośnie lampy i zakupu. Sądzę , że jeżeli nie masz dużej kasy, powinieneś kupić HVL42 .
Lampa jest dedykowana do sysyemu Alfa, jest całkiem dobra i wielu użytkowników sobie ją ceni. Inwestowanie pieniędzy w zamienniki tylko z powodu ceny to niezbyt dobra inicjatywa.
Raz kupuje ten , kto dobrze kupuje. Jak nie masz jeszcze na tą lampę , warto poczekać, dozbierać kasę i już. Jest też jeszcze jedna alternatywa. Jeżeli nie zamierzasz fotografować w dużych pomieszczeniach , jest jeszcze lampa 20 z arsenału Sonego. To całkiem nowe dziecko w ofercie. Pozwala również na odbicie od sufitu. Cena nie wygórowana a na początek lepsza od wbudowanej.
Pozdrawiam.
Jan