anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pytanie od początkującego

Kajetan-----
Początkujący

Pytanie od początkującego

Witam.

Zamierzam zakupić swoją pierwszą lampę błyskową do mojej a300. Zastanawiam się nad modelem HVL 42, ponieważ słyszałem dużo dobrych rzeczy na jej temat. Jednak mam pytanie: z tego co zdołałem przeczytać (chociaż możliwe że zle zrozumiałem) przy odpaleniu zewnętrznej lampy odpala się także wbudowana. W jaki sposób można spowodować, że wbudowana nie zadziała? Czy np po zalozeniu dyfuzora na wbudowaną będzie można zamontować zewnątrzną?

Pozdrawiam

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

czy ja dobrze zrozumiałem: myślisz, że jak założysz zewnętrzną lampą (hvl42) na aparat to błyskać będzie również lampa wbudowana ?
jeśli o to Ci chodzi - to nie ma takiej opcji, by lampa wbudowana błyskała wraz z zamontowaną hvl'ką ;)

acinloop
Nowicjusz

Kajetan napisał(a):

przy odpaleniu zewnętrznej lampy odpala się także wbudowana.

Wewnętrzną lampę musisz mieć włączoną.
Błysk wewnętrznej lampy można zasłonić takim dyfuzorem: LINK

Kajetan napisał(a):

W jaki sposób można spowodować, że wbudowana nie zadziała?

Jeśli wewnętrzna nie zadziała to i zewnętrzna również nie.
Pomyśl o wyzwalaczu radiowym.

Kajetan-----
Początkujący

kris napisał(a):

nie ma takiej opcji, by lampa wbudowana błyskała wraz z zamontowaną hvl'ką

to znaczy, że esli mam założoną zewnętrzną to sie nie otworzy wbudowana, tak?

acinloop napisał(a):

Wewnętrzną lampę musisz mieć włączoną.
Błysk wewnętrznej lampy można zasłonić takim dyfuzorem: LINK

acinloop napisał(a):

Jeśli wewnętrzna nie zadziała to i zewnętrzna również nie.
Pomyśl o wyzwalaczu radiowym.

to się tyczy kiedy zewnętrzna lampa jest przymocowana do aparatu czy tylko gdy jest osobno np za obiektem, który fotografujemy?

Mam też jeszcze jedno pytanie: jako, że dopiero zaczynam przygodę z lampami i nie zamierzam robić nie wiadomo czego zastanawiam się czy nie kupić tego ( http://allegro.pl/item700018445_lampa_s ... _a900.html " target="_blank" target="_blank ) zamiest hvl. Chodzi o pieniądze głównie, bo nie posiadam ich chwilowo zbyt dużo. Powiniem zainwestować na wstępie w hvl czy kupić na początek trochę tańszą ii gorszą lampę by się najpierw nauczyć? Proszę o jakieś rady ;)

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Kajetan napisał(a):

to znaczy, że jeśli mam założoną zewnętrzną to sie nie otworzy wbudowana, tak?

tak, znaczy się nie otworzy się

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

chyba, że wymusisz ją ręcznie - wtedy się troszkę podniesie, ale i tak nie będzie działać

acinloop
Nowicjusz

Kajetan napisał(a):

to się tyczy kiedy zewnętrzna lampa jest przymocowana do aparatu czy tylko gdy jest osobno np za obiektem, który fotografujemy?

Błysk wbudowanej lampy jest konieczny w trybie WL.
Co do lampy z alledrogo.pl: w tym przypadku zapomnij o WL.

profile.country.pl_PL.title
janvideo24
Początkujący

Witam.
Odnośnie lampy i zakupu. Sądzę , że jeżeli nie masz dużej kasy, powinieneś kupić HVL42 .
Lampa jest dedykowana do sysyemu Alfa, jest całkiem dobra i wielu użytkowników sobie ją ceni. Inwestowanie pieniędzy w zamienniki tylko z powodu ceny to niezbyt dobra inicjatywa.
Raz kupuje ten , kto dobrze kupuje. Jak nie masz jeszcze na tą lampę , warto poczekać, dozbierać kasę i już. Jest też jeszcze jedna alternatywa. Jeżeli nie zamierzasz fotografować w dużych pomieszczeniach , jest jeszcze lampa 20 z arsenału Sonego. To całkiem nowe dziecko w ofercie. Pozwala również na odbicie od sufitu. Cena nie wygórowana a na początek lepsza od wbudowanej.
Pozdrawiam.
Jan