Podziel się wrażeniami!
Chciałbym powrócić do tematu obiektywów "spacerowych" choć tego cena spacerowa nie jest. Pojawia się w necie coraz więcej testów i ocen tego obiektywu. Generalnie bardzo pozytywne. Jakby Sigma chciała aby wszyscy zapomnieli o złej opinii 18-200. Może ktoś miał okazję podpiąć ten obiektyw do puszki Sony. Ciekawią mnie badzo efekty, ponieważ na podstawie przeczytanych testów jestem bardzo zainteresowany zakupem tego obiektywu. Odciążyłby trochę moje ramię.
Na spacer z rodziną i zdjęcia do rodzinnego albumu, jak najbardziej.
Jednak po to kupuję lustrzankę (dla samej wielkości matrycy wystarczyłby mi R-1), żeby mieć możliwość podpięcia różnych obiektywów. Obiektyw o tak dużej rozpiętości (18-250) będzie zawsze miał gorsze parametry niż obiektywy o "mniejszym zoomie", bo takie łatwiej skorygować.
Do robienia zdjęć zawsze będę wolał obiektywy o mniejszym zakresie ogniskowych (i stałki oczywiście), na spacer do parku z rodziną, czy na wyprawę, gdzie każdy gram się liczy ten 18-250, jak najbardziej byłby przydatny. Tylko ilu stać na posiadanie takiego "spacerzooma" i jeszcze kilku szkieł do "normalnych" zdjęć?
Mam to szkoło i muszę przyznać że może kosztuje troszeczkę ale jestem z niego na prawdę zadowolony. Na pewno dobrej stałki nie zastąpi ale spory zakres nie oznacza że jest on gorszy bo miałem kilka szkieł o mniejszych zakresach i wcale nie były lepsze, wręcz przeciwnie. HSM pracuje cicho i bardzo ładnie. Sigma na prawdę się postarała z tym szkłem. Oczywiście nie jest idealny ale jeśli ktoś szuka w miarę uniwersalnego obiektywu to ten jest na pewno godny polecenia.
Nemesis powiedź mi co to są "normalne" zdjęcia ?
Dobre szkło, nie będę powtarzała się za kolegami - to "szwajcarski scyzoryk" cichy "ptactwa nie straszy" i szybki AF jak na ten zakres. troszkę cieńszy do konkurencji ale HSM rewelacja.
Do porównania http://lensbuyersguide.com/pl/lens/compare/375-455-522
Gorąco polecam
Dzięki za informacje.
Mam pytanie do Style, jeżeli korzystasz z stabilizacji, to stosujesz stabilizację matrycy czy obiektywu?
nemesis napisał(a):
(dla samej wielkości matrycy wystarczyłby mi R-1),
Stosuje stabilizacje w obiektywie. Wydaje mi się że lepiej się spisuje ale dokładnych testów nie robiłem.
Style napisał(a):
Nemesis powiedź mi co to są "normalne" zdjęcia ?
Dziękuję za odpowiedź