anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 18-250 f 3,5-6,3 dc os hsm

profile.country.pl_PL.title
ileszek
Początkujący

Sigma 18-250 f 3,5-6,3 dc os hsm

Chciałbym powrócić do tematu obiektywów "spacerowych" choć tego cena spacerowa nie jest. Pojawia się w necie coraz więcej testów i ocen tego obiektywu. Generalnie bardzo pozytywne. Jakby Sigma chciała aby wszyscy zapomnieli o złej opinii 18-200. Może ktoś miał okazję podpiąć ten obiektyw do puszki Sony. Ciekawią mnie badzo efekty, ponieważ na podstawie przeczytanych testów jestem bardzo zainteresowany zakupem tego obiektywu. Odciążyłby trochę moje ramię. ;)

7 ODPOW. 7
spolnemesis1paejw
Początkujący

Na spacer z rodziną i zdjęcia do rodzinnego albumu, jak najbardziej. :thumbsup:

Jednak po to kupuję lustrzankę (dla samej wielkości matrycy wystarczyłby mi R-1), żeby mieć możliwość podpięcia różnych obiektywów. Obiektyw o tak dużej rozpiętości (18-250) będzie zawsze miał gorsze parametry niż obiektywy o "mniejszym zoomie", bo takie łatwiej skorygować.
Do robienia zdjęć zawsze będę wolał obiektywy o mniejszym zakresie ogniskowych (i stałki oczywiście), na spacer do parku z rodziną, czy na wyprawę, gdzie każdy gram się liczy ten 18-250, jak najbardziej byłby przydatny. Tylko ilu stać na posiadanie takiego "spacerzooma" i jeszcze kilku szkieł do "normalnych" zdjęć?

Style-----
Nowicjusz

Mam to szkoło i muszę przyznać że może kosztuje troszeczkę ale jestem z niego na prawdę zadowolony. Na pewno dobrej stałki nie zastąpi ale spory zakres nie oznacza że jest on gorszy bo miałem kilka szkieł o mniejszych zakresach i wcale nie były lepsze, wręcz przeciwnie. HSM pracuje cicho i bardzo ładnie. Sigma na prawdę się postarała z tym szkłem. Oczywiście nie jest idealny ale jeśli ktoś szuka w miarę uniwersalnego obiektywu to ten jest na pewno godny polecenia.

Nemesis powiedź mi co to są "normalne" zdjęcia ?

tomdts
Nowicjusz

Dobre szkło, nie będę powtarzała się za kolegami - to "szwajcarski scyzoryk" cichy "ptactwa nie straszy" i szybki AF jak na ten zakres. troszkę cieńszy do konkurencji ale HSM rewelacja.

Do porównania http://lensbuyersguide.com/pl/lens/compare/375-455-522

Gorąco polecam

ileszek
Początkujący

Dzięki za informacje.
Mam pytanie do Style, jeżeli korzystasz z stabilizacji, to stosujesz stabilizację matrycy czy obiektywu?

nemesis napisał(a):

(dla samej wielkości matrycy wystarczyłby mi R-1),

Na temat matrycy R1 nie będę się wypowiadał, byłem przez 8 m-cy posiadaczem tego urządzenia posiada świetne szkło i .............

Style-----
Nowicjusz

Stosuje stabilizacje w obiektywie. Wydaje mi się że lepiej się spisuje ale dokładnych testów nie robiłem.

spolnemesis1paejw
Początkujący

Style napisał(a):

Nemesis powiedź mi co to są "normalne" zdjęcia ?

Przepraszam - wyraziłem się nieściśle - użyłem skrótu myślowego. Zapomniałem, że każdy ma inna "normalność"; dla jednego będzie to spacer z bliskimi i zdjęcia głównie do albumu a siedzący opodal ptaszek to tylko okazja, a nie cel, a dla mnie "normalne" to gdy idę sam - bez rodziny, bez znajomych nawet, którzy zawsze trochę przeszkadzają i rozpraszają. Nikt mnie wtedy nie goni,gdy rozstawiam statyw lub gdy szukam najlepszego miejsca z którego chcę zrobić zdjęcie i to nie koniecznie dzisiaj, może jutro, o innej porze.
Ot, moje pojęcie normalności. Ale jak napisałem - każdy ma swoje. I - przyznaję - czasem taki "superzoom" też by mi się przydał ;)

Style-----
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź :thumbsup: