anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 18-55 3.5-5.6 SAM

Cosmo-----
Początkujący

Sony 18-55 3.5-5.6 SAM

1. Co sądzicie o w/w obiektywie?
2. Co oznacza skrót 'SAM' w nazwie?
3. Czy obiektyw posiada ostrzenie wewnętrzne?

Jeśli ktoś potrafi odpowiedzieć na któreś z powyższych pytań to byłbym niezmiernie wdzięczny.

14 ODPOW. 14
kamil1114
Początkujący

Ale jeżeli istnieje zestaw (aparat + obiektyw) , to zawsze ten obiektyw który jest w zestawie jest nazywany kitem i nie ma to znaczenia jaki on jest.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Ostatnio sprawiłem sobie słoja nowego Carl Zeiss Planar T* - jakby z A700 był ten obiektyw w zestawie i ktoś go nazwał kitem, to powinien za to zostać zlinczowany...

Cosmo-----
Początkujący

Aaaale się tutaj postów namnożyło, a mnie nie przychodziły powiadomienia.

Obecnie się mocno waham pomiędzy 3 opcjami:

1. Kupic 18-200/3.5-6.3, ktory mimo ze jest kiepski to jest uniwersalny i na wyjazdy albo spacery jak znalazł dla wszystkopstryka, a do tego w miarę robienia zdjęć wybadać przy jakich ogniskowych najczęściej robię zdjęcia i stopniowo dokupować sobie stałki o lepszej jakości i jaśniejsze.

2. Kupić omawiany tutaj 18-55 i do niego 55-200/4.5-5.5 i na tym chwilowo poprzestać, dopóki będą mi wystarczać.

3. Tak jak wspomniał Kris - pozostać teraz bez obiektywu, bo swój stary już sprzedałem i dozbierać trochę kasy na 16-105 bo nad tym też myślałem, tyko że on to jest 2x droższy niż 18-55.

Za pierwszą opcją przemawiają słowa mojego znajomego, który pokazał mi zdjęcia robione 18-200 i zapytał czy mi się podobają - odpowiedziałem, że tak a dopiero później od zrobił duży zoom na kompie i pokazał szczegóły - wtedy widać, że ten obiektyw jest kiepski, ale nie mam w zwyczaju oglądać na codzień zdjęć piksel po pikselu ;) Dodatkowo ostrzenie wewnętrzne (18-55 i 55-200 tego nie mają a ja robię zdjęcia z polaryzacyjnym filtrem i to mocno wkurza) no i ten zakres...

Powiem wam, że mam już nieźle namącone w głowie, bo ostatnio w Photojockerze kobieta stwierdziła, że Sigma 18-200 jest 'świetna', co jak usłyszeli w innym photojockerze to ją na głos wyśmiali ;)

Powiedzcie mi jak samemu sobie potestować obiektywy - co jak ustawać i na co zwracać uwagę. Chyba muszę przejść się do sklepu podpiąć sobie te obiektywy, porobić zdjęcia testowe zgodnie z zaleceniami, które mam nadzieję tutaj uzyskać i później na kompie sobie porównać, i zadecydować, który będzie dla mnie wystarczający.

wratislavian
Początkujący

Cosmo napisał(a):

2. Kupić omawiany tutaj 18-55 i do niego 55-200/4.5-5.5 i na tym chwilowo poprzestać, dopóki będą mi wystarczać.

55-200 4,5- 5,6 jak coś;p dobry zestaw. zyskujesz duży zakres za niską cenę i małe pieniądze. polecam

Cosmo napisał(a):

3. Tak jak wspomniał Kris - pozostać teraz bez obiektywu, bo swój stary już sprzedałem i dozbierać trochę kasy na 16-105 bo nad tym też myślałem, tyko że on to jest 2x droższy niż 18-55.

dwa razy droższy i dwa razy większy zakres. obiektyw wielce chwalony. troszkę drogi, ale za jakość przychodzi płacić.

co do wynalazków 18-200 to sobie daruj. za dużo kasy jak za kompaktową jakość. co do w/w sigmy. nie widziałem jeszcze ostrego zdjęcia tym obiektywem. nie mówię o pikselach czy coś. z daleka widać, że jakość leży.

Cosmo napisał(a):

Dodatkowo ostrzenie wewnętrzne (18-55 i 55-200 tego nie mają a ja robię zdjęcia z polaryzacyjnym filtrem i to mocno wkurza) no i ten zakres...

hmm chyba nie robiłeś dużo zdjęć z polarem. przednia soczewka rotuje tylko delikatnie nawet przy dużej różnicy w odległości pomiędzy punktem-a-punktem. ustawienie polara zawsze zajmuje mi mniej niż sekundę, a i tak zazwyczaj nie musiałem jej ruszać. co do zakresu to... zależy po co Ci ten obiektyw. jak do robienia kaczek czy mleczy to rzeczywiście 18-200 będzie świetny(bez ironii).

Deviant napisał(a):

bo ostatnio w Photojockerze kobieta stwierdziła

umówmy się. kobiet w fotojokerze nie słuchamy.

Cosmo napisał(a):

które mam nadzieję tutaj uzyskać

idz do sklepu. podepnij 18-55 55-200 i 16-105 nie ma co analizować bo wszystkie są warte swojej ceny. zobacz jak Ci się ostrzy. szybko/wolno cicho/głośno. jak uznasz, że jest ok to bierz. ff czy bf się nie przejmuj. rzadko w szkłach systemowych się o tym słyszy, a i serwis działa na tyle sprawnie, że to nie problem.
aha i 55-200 i 16-105 polecam z allegro bo są sporo tańsze. nie wiem jak jest z 18-55

Cosmo-----
Początkujący

Myślę, że temat można już zamknąć ;) Dzięki.