Podziel się wrażeniami!
Jak w temacie, czy ktoś może powiedzieć jak to szkiełko zachowuje się na matrycy 850/900-ki? Jak z odblaskami i zachowywaniem kontrastu pod światło oraz jak z ostrością na przesłonach "krajobrazowych" oraz od pełnej dziury oraz z dystorsją? Do tego czy ktoś próbował stosować z nim filtry cokina - pytanie o winietowanie od holdera - czy jest.
Miłe by było porównanie do starszej sigmy 10-20, którą miałem kiedyś na aps-c.
Po wielu namysłach doszedłem, że to będzie kompromis, szkła szersze albo przekraczają mój budżet albo winietują z holderami albo w ogóle nie da się zastosować sensownie filtrów (piję szczególnie do sigmy 12-24). Minolta/tamron 17-35 raczej za miękki i uzywalny bardziej od 20 mm z mocnym przymknięciem przysłony a 17-35G minolty jakoś mi nie pasuje a na 16-35 zeissa kaski nie przewiduję, stąd pojawił się 20/2.8 zwłaszcza, że przy średnicy 72 mm powinien dać radę z cokinami P i lubię stałki, do tego to szkiełko raczej nie jest zbyt duże i ciężkie, więc to kolejny plus jak do moich celów.
No jak zwykle, czymś się zainteresuję, to okaże się, że poszło ostatnio w górę - przynajmniej wg skąpca w połowie maja br wzrósł z 1700 do ok 2150 zł, dlatego dodatkowe pytanie - czy ktoś wie czym się ono różni od minolty 20/2.8 w nowszej wersji z kołową przesłoną poza przebrandowieniem i wyglądem?
Mam czas do przyszłej wiosny na poszukanie, nie spieszy mi się, bo i ze względu na dzieci teraz czasu na focenie jak na lekarstwo.
Wiem, że Wołos się bawił tym obiektywem na 900tce.....i z tego co pamiętam właścicielem i szkła i body był marcin.l
marcinnek_ również ma ten zestaw
ja się zastanawiam nad ciamciangiem 14mm
Marcinek_! Chyba mieszkamy gdzieś blisko siebie, podpytam go i Marcina, dzięki za namiar.
Też zastanawiam się i nad ciamciamgiem, dla mnie szkło pejzażowo-architekturalne może być jak najbardziej manualne, tylko nie wiem jak w ciamciangu jest z przymykaniem przesłony - czy jak w m42? Bo jak tak, to na f11-16 i więcej pomimo wizjera 900-ki kadowanie raczej mało przyjemne.
pewnikiem jest tak jak w fiszce i innych m42
ale co to za problem, przykadrować i przymknąć dopiero w momencie focenia? Jasne,że fajnie byłoby mieś "priorytet przysłony" w tym szkle, no ale....ale poszukaj sampli (jeśli nie znajdzie, to ja mam gdzieś na dysku czyjeś zdjęcia) i zobacz cenę
No, cena to powazny argument, bo to dla mnie szkło do zabawy i niezbyt częstego uzywania. Fociłem m42 z dynaxem i tak z tym kadrowaniem na otwartej przysłonie i późniejszym przymykaniem sobie radziłem.
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale ciamciang do nikona zaczął wypuszczać szkła z potwierdzeniem ostrości i być może i na nasz bagnet również to będzie, choć do krajobrazu i archi to zbytek, to jednak może warto poczekać.
W każdym razie o 20/2.8 nadal pytam
edit: taka dystorsja dyskwalifikuje w moich oczach samyanga:
http://pliki.optyczne.pl/sam14II/sam14_fot17.JPG (uwaga, duży plik ok 12 mb) i świetna rozdzielczość tego nie zmieni, wolałbym lepiej korygowaną dystorsję kosztem rozdzielczości.
No i ma do tego dziwaczny przebieg, do tego brak możliwości stosowania filtrów - nadal sony 20/2.8 ew. minolta w ostatniej wersji bardziej mi pasują