Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie,
Na początek wypadało by kilka słów o sobie.
Przesiadkę na lustrzankę miałem kilka miesięcy temu.
Kupiłem 330 stke dlatego, że niestety nie dysponowałem ogromnym budżetem a chciałem coś więcej niż zwykły kompakt.
Obiektyw KITowy już mam obcykany i zaczęło mi czegoś brakować.
Jestem amatorem fotografii i mam świadomość wad i zalet sprzętu.
Pewnie zaczniecie mi doradzać coś kompletnie innego ale już się zdecydowałem na dokupienie 18-200mm.
Wynika to z tego iż nie chcę targać ze sobą kilku kolejnych obiektywów, sprzęt jest już wystarczająco nieporęczny.
Chciałem tylko od Was opinii na temat czy wybrać Sony, czy może jednak Sigmę. A może macie jeszcze jakiś pomysł?
Czy obiektyw typu 18-200 w zakresie ogniskowej 18-55 będzie wg. was lepszy od zestawu KIT?
Nie chciałbym pogarszać tej jakości którą mam a brakuje mi zooma.
Budżet ograniczony do 800 PLN. (chcę sprzęt koniecznie fabrycznie nowy)
Fotografuję to co większość amatorów, więc trochę portretów, krajobrazy, itp.
Na kolejne szkiełka przyjdzie jeszcze czas a na chwilę obecną potrzebuję odrobinki uniwersalności.
Pozdrawiam serdecznie i liczę na wasze opinię.
kgoka napisał(a):
Ok, ale szerokiego kąta już na nim nie będzie...czyli trzeba zmieniać szkiełko w przypadku takiej potrzeby.
kgoka napisał(a):
Po prostu cała zabawa polega na tym, że potrzebuje sprawnej 18-55 i sporadycznie skorzystać z zoomu (mocniejszego)...
Dzięki chłopaki za odpowiedzi.
"Po prostu cała zabawa polega na tym, że potrzebuje sprawnej 18-55 i sporadycznie skorzystać z zoomu (mocniejszego)..." <<<<< miałem na myśli aby na stałe podpiąć 18-200 i stąd moje pytanie o jakość w zakresie 18-55 aby korzystać z niego w zakresie jaki oferuje obiektyw KITowy.
pozdrawiam,
Ja zaraz po mikołaju kupuję sobie sigmę 18-200, gdyż często jeżdżę na takie wycieczki gdzie nie mam czasu na zmianę obiektywów. W przyszłości kiedy będzie trochę więcej czasu będę się rozglądał za większym i lepszym jakościowo zoom'em.Co do obiektywów to jeśli ja byłbym na twoim miejscu i nie brakowało by mi czasu na zmianę szkieł to kupił bym sobie sal55200 lub sigmę 70-300, jako dopełnienie do kita.
mimo wszystko odradzałbym zakup obiektywów typu 18-200/18-250/18-270, znacznie lepsze efekty będą z 18-55 +55-200 ...rzeczywiście w sytuacjach "wycieczkowych", czasami potrzebujemy zoooooma dłuższego od kita a nie chcemy/możemy nosić 2-giego obiektywu . ...
... i wtedy proponowałbym ...SAL 16105 (Sony DT 16-105mm F3.5-5.6) (używany ok 1300 zł -nawet gdy przekracza budżet, warto poczekać chwilę i dozbierać - kupić raz a porządne szkło, którego nawet gdy zaszczepimy się bakcylem fotografii i staniemy się bardziej zaawansowanymi i wymagającymi użytkownikami nie będziemy się "wstydzić" ). Jest do doskonały "spacer-zoom" obiektyw ten zbiera doskonałe opinie, ja je potwierdzam, nie żałuje żadnej złotówki wydanej na niego, a i 16(17) na początku częściej się przyda niż 200 na końcu (szczególnie ,że jeśli będziesz te fotki baczniej oglądał to zauważysz, że te 200 to jakieś takie nieostre i w ogóle....)
Jeśli to 105 nie wystarcza to znaczy, że trzeba kupić/i nosić 2-gi obiektyw...ja na początek na uzupełnienie SAL 16-105 kupiiłem MAF 100-200/4,5 (~300-400 zł) i na uzupełnienie 16-105 gorąco polecam.