Podziel się wrażeniami!
Witam mam pytanie jak ustawić pierścieniem w obiektywie SONY DT 3.5-5.6/18-70 nieskończoność (brak jakiejkolwiek podziałki)
Jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość.
Kiedyś stosowałem taki trik żeby uzyskać ustawienie na nieskończoność: włączałem aparat i przełączałem na MF. Jak pewnie zauważyłeś - aparat po włączeniu (a właściwie mechanizm AF) nieco porusza pierścieniem obiektywu. Ustawia go właśnie na nieskończoność
Oczywiście powyższy tekst dotyczy obiektywu o który pytasz.
Używając tej metody fotografowałem w sezonie wyładowania atmosferyczne (błyskawice)
Zależy do czego potrzebujesz - drzewo na horyzoncie, tarcza księżyca...
Tylko potem, trzeba zaraz przełączyć na MF, bo przekręci z powrotem.
myslałem o fotografowaniu wyładowań atmosferycznych i sztucznych ogni , myślałem aby zaznaczyć jakoś to ustawienie na obiektywie np lekko białym markerem
Oczywiście można zaznaczyć ale ze względu na to, że ten akurat obiektyw ma dość mały skok pierścienia ostrości - może się to okazać niezbyt dokładne...
Natomiast metoda opisana powyżej nie zawiodła mnie nigdy... No i chyba jest nawet szybsza od zaznaczania i później precyzyjnego ustawiania. Tylko włączam aparat - obiektyw robi bzzz-ziut - przełączam na MF i... już
Do sztucznych ogni też się nada
Dziękuję wam widzę że moge zawsze liczyć na pomoc
wystarczy obrócić pierścień ostrości całkiem w prawo patrząc na wprost obiektywua200-2.jpg
wystarczy obrócić pierścień ostrości całkiem w prawo patrząc na wprost obiektywu
Tadeusz napisał(a):
...i najczęściej będziemy poza nieskończonością
![]()
kit zawsze kręci do końca, tak samo robi (jak się nie mylę) 55-200